Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Przepisy zagraniczne  
Autor Wiadomość
danishow 
Moje A8

Rocznik: 2008
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: TT 6 Gang
Zasilanie: PB
Imię: Daniel
Jeżdzę: Touareg V8 420KM
Wysłany: 2015-08-20, 19:11   

No tak, prawka Ci nie zabiorą ale zabronią przez rok prowadzić auto po niemieckich drogach. Jeżeli przy kontroli wyjdzie, że nie możesz a jeździsz to grzywna zaczyna się od 1500 euro a kończy na 3-miesięcznej odsiadce.
Jak już wcześniej pisałem, od tego roku Niemcy znacznie rygorystyczniej podchodzą do wykroczeń drogowych.

majkaistefan
[Usunięty]

Wysłany: 2015-08-20, 19:53   

Witam!

Wcale nie trzeba miec osmiu punktow.Wystarczy tylko przekroczyc predkosc o 31 km. :(

Stefan.

Unseen
[Usunięty]

Wysłany: 2015-08-20, 19:57   

To o tyle, to nie przekraczam. Jak jest limit, to jade tak do 10km/h wiecej. Na robotach drogowych, przy malym ruchu, czesto wszyscy jada 100km/h na 80km/h.

A tak z innej beczki, to we Francji zabieraja prawo jazdy na 3 dni, jak sie przekroczy predkosc o 40km/h. W przypadku jazdy solo moze to byc dosc bolesne, bo nie mozna kontynuowac jazdy. Odsylaja chyba prawko do kraju wydania.

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2015-08-20, 20:11   

danishow napisał/a:
No tak, prawka Ci nie zabiorą ale zabronią przez rok prowadzić auto po niemieckich drogach. Jeżeli przy kontroli wyjdzie, że nie możesz a jeździsz to grzywna zaczyna się od 1500 euro a kończy na 3-miesięcznej odsiadce.

Fakt sprawdzają przy kontroli i jeżeli jest taka opcja to dupa zbita.

majkaistefan napisał/a:
Wcale nie trzeba miec osmiu punktow.Wystarczy tylko przekroczyc predkosc o 31 km. :(

A nie wiecej??

No niby masakra z tym ale szczerze da sie zyć tym bardziej jak sie ma tempomacik :) Ustawiam go na 80 na baustelle albo 50 na dłuższej miejskiej drodze i czekam az sie skończy ograniczenie.

Brak ograniczeń na wielu odcinkach autobahn rekompensuje wszystko :)
Więc nie narzekam.

danishow 
Moje A8

Wysłany: 2015-08-20, 20:25   

majkaistefan napisał/a:
Wystarczy tylko przekroczyc predkosc o 31 km.
No w takim przypadku to zabierają na miesiąc i dają czas na oddanie prawka trzy miesiące.
Apophis napisał/a:
Brak ograniczeń na wielu odcinkach autobahn rekompensuje wszystko
Ooo tak :D :D

pawelec 
Moje A8

Rocznik: 2006
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Pawel
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2015-08-22, 06:30   

koledzy co pracujecie dłużej w DE.... jak to jest gdy sie ma auto na polskich numerach, bo dużo polaków ma niemieckie blachy, jeden tam z wioski co pracował to kupił i zameldował w DE bo nie mógł zarejestrować w PL bo miał komornika.

Ja mam na polskich numerach... czy jest jakiś okres np. rok ze mogę mieć takie auto czy jak to w ogóle jest ??

danishow 
Moje A8

Wysłany: 2015-08-22, 06:54   

Jezeli przebywasz na terenie niemiec wiecej niz 6 miesiecy w roku i masz meldunek to mozesz maksymalnie pol roku na polskich blachach jezdzic ...wedlug prawa. Jak bedziesz mial kontorle drogowa i trafisz na wrednego polizei-mana to moga podciagnac pod oszustwo podatkowe.

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2015-08-22, 08:30   

No jest do roku czas na przerejestrowanie. Ale spokojnie sa landy co umozliwiaja opłacenie KFZ Steuer od polskiej rejestracji więc jezeli zollamt ci to umozliwi to masz spokój jak nie to jest ryzyko. ja ryzykuje bo nie chcieli kasy.

chlebi 
Użytkownik

Rocznik: 2003
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Mateusz
Wysłany: 2015-08-22, 10:56   

Znajomy rok temu kupił nówkę autko i siedzi w niemczech podpytam co i jak bo na bank ma pl blachy, co do innych przepisów wróciłem z Chorwacjii, prędkość na autostradzie 130 km/h, w tunelach ograniczona do 100 km/h, w Austrii ograniczenia mają pojazdy pow 7,5 t, w Czechach bardzo dużo zwężeń i ograniczenia do 100 km/h na Ostravę to leciałem już w nocy z jakimś Czechem to trzymaliśmy ok 160 km/h :) ale od Ołomuńca na Ostravę mega zwężenie i korek :/

pawelec 
Moje A8

Rocznik: 2006
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Pawel
Wysłany: 2015-08-22, 14:37   

hmmm no to ładnie kwiatki ... pracuje 8 do 8,5 miesiąca w roku, bo ewentualnie zapytam sie znajomej księgowej w Munchen tylko muszę czas jakoś znaleźć w tygodniu zeby do niej podjechać ...

bo właśnie już raz miałem sytuacje ze zapytał sie mnie policjant ile czasu pracuje... bo tak to nigdy nie zadawali tego pytania tylko raz

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2015-08-22, 16:59   

No ja narazie sie zabezpieczyłem bo melduje sie tylko jak pracuje po czym znikam z rejestru. Także ewentualny problem dopiero za jaaakis czas. No ale moja pracuje nieprzerwanie od paru lat i tak ma zameldowanie ale prawko od lutego....

dracus6662 
Moje A8

Skrzynia: automat
Jeżdzę: A8 D3 QUATTRO TIPTRONIC
Wysłany: 2015-08-22, 18:47   

No widzicie ja znowu robie inny myk w holandii

nie melduje sie !

co 3 m-ce minimum lece do PL i mój pobyt w NL samochodem ulega skasowaniu po przejechaniu granicy

i nie maja sie do czego czepic jak pytaja to odpowiadam ze pracuje sezonowo <jezyk> i juz noie pytaja wiecej

i nie musze podatku placic ani przerejstrowywac

proste tylko trzeba tego przestrzegac bo pojada za toba np na drodze zkameruja sprawdza ze nie było sie w domu i lipa mandat idzie

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2015-08-22, 20:10   

W De sie tak nie da. Praca bez meldunku to steuer klass VI a nie I jak mam teraz.

dracus6662 
Moje A8

Skrzynia: automat
Jeżdzę: A8 D3 QUATTRO TIPTRONIC
Wysłany: 2015-08-22, 20:30   

no to ujowo masz w tym DE w NL jak dobrze temat ogarniesz bierzesz faze b teraz moze trwac 4 lata i masz stała prace ale w swietle prawa tylko kontrakt 3 m-ce lub 6 mce adres moze byc korespondencyjny tutaj to honoruja bo nie chetnie melduja w wynajetym domu lub stancji chyba ze masz z gminy mieszkanie ale to tez mozna obejsc najpopularniejsze sa agencje wynajmujace domy, mieszkania bo najtaniej mozna nastepnie maklerzy lub prywatny najem

i tak ja mówie 3 mce i do kraju stałego pobytu wypad i powrót i nie trza nic placic kto musi to musi ja jak narazie nie musze ;)

wilku 
Moje A8

Rocznik: 2001
Skrzynia: tiptronic
Imię: Adam
Jeżdzę: Szukam S8
Wysłany: 2015-08-22, 20:39   

Z tego co czytam to macie fajnie,różne możliwości.W Norwegi jest tak ze rok od podpisania pierwszej umowy o prace możesz jeździć autem na PL blachach później tylko norweskie blachy a jak nie to takie kary ze do końca życia będzie się spłacać a do tego auta w Norwegi są 2x droższe <onie>
A6 C5 2.5 TDI w Quattro
S4 C4 2.2 Turbo 300+ w Quattro
A8 D2 2.5 TDI w Quattro
Teraz
Szukam A/S8 4.2 ????jak coś to pisać pw

Odpowiedz do tematu