Autor |
Wiadomość |
and808
Moje A8
|
Wysłany: 2011-01-06, 17:06
|
|
|
FOSS,
dziekuje ze zamiesciles swoje zdjecia.
mam nadzieje, ze to bedzie dobra nauczka dla nas wszystkich (dobra, bo nie wlasna), ze naped 4x4 nie jest w stanie obejsc praw fizyki. mysle, ze kazdego z nas kiedys "to cos" postawilo w poprzek. czasami jest pusta droga, a czasami slup na drodze. "to cos" nazywa sie niepotrzebna brawura. |
|
|
|
|
|
|
|
Marcin123
Moje A8
Silnik cm3: 3700
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: marcin
Jeżdzę: d2
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Paź 2009 Posty: 92 Skąd: radomsko
|
Wysłany: 2011-01-06, 19:28
|
|
|
niedawno podziwialem twoje auto na zlocie w katowicach.dobrze ze "ktos"nad wami czuwal i zyjecie.ja mialem szczescie dwukrotnie.2 sekundy i juz leze motocykl rozbity a ja zaskoczony.gosc myslal ze zdazy przede mna na skrzyzowaniu ja mialem pierszenstwo, niestety na cmentarzach duzo lezy motocyklistow ktorzy mieli pierszenstwo.wracaj do zdrowia jak najszybciej bo trzeba szukac nastepnej a8.pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
|
czechu20vt
Moje A8
Rocznik: 2001
Silnik cm3: 3.3
Skrzynia: tip
Zasilanie: ON
Imię: maciej
Jeżdzę: A8 D2
|
Wysłany: 2011-01-07, 14:24
|
|
|
kolego FOSS auto żecz nabyta ważne jest dziecko ale jakby to nie była ósema to mogłoby się skończyć inaczej pozdro i powodzenia |
_________________ czechu |
|
|
|
|
gierobiala
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: AFB
Skrzynia: manual
Imię: G.
Jeżdzę: A6
Pomógł: 7 razy Dołączył: 15 Wrz 2009 Posty: 302 Skąd: lubelskie
|
Wysłany: 2011-01-08, 00:28
|
|
|
Zdrówko i życie najważniejsze,FOSS nie przy takich uderzeniach ludzie płaczą do końca życia,ucałuj córcię,sam wiesz że ta super dopieszczona i wychuchana esa to tak na prawdę tylko trochę blachy,będzie następna ;-) |
Ostatnio zmieniony przez gierobiala 2011-01-21, 13:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|
|
apg
Moje A8
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: Manual
Zasilanie: PB
Imię: Andrzej
Jeżdzę: S8
Pomógł: 3 razy Wiek: 52 Dołączył: 29 Maj 2010 Posty: 105 Skąd: Trzebnica
|
Wysłany: 2011-01-08, 00:40
|
|
|
gierobiala napisał/a: | ....i na milion procent nie doszłoby do takiej sytuacji... |
Na milion procent, to by nie doszło jakby został w domu.
Co do czteronapędu, to po wielu latach użytkowania mam zupełnie odmienne zdanie.
Ale jak to mówią kiepskiej baletnicy... |
|
|
|
|
cerbera
Moje A8
Rocznik: 2005
Skrzynia: triptronic
Imię: Sebastian
Jeżdzę: D3 4.2
|
Wysłany: 2011-01-08, 14:39
|
|
|
Kolego Foss bedzie jeszcze lepsza i pewnie w d3 s8 :-P mi odkad sie syn urodzil troszke zeszlo cisnienie na auto ale chce zeby byl wozony w jak najbezpieczniejszym aucie. Mysle ze a8 wlasnie takie jest. Powodzenia i zdrowia w 2011r ;-) |
_________________ A8 D3 4.2 V8 pb+lpg ''ZŁOTOWŁOSA''
http://rietzphotography.com/
www.chimerabulls.pl
|
|
|
|
|
|
|
|
martab99
Moje A8
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Marcin
Jeżdzę: S8 D2
Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Wrz 2009 Posty: 157 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2011-01-08, 15:40
|
|
|
gierobiala napisał/a: | Napęd Ouattro jest kurewsko nieprzewidywalny na śliskiej nawierzchni,tego mi nikt nie powie bo o wiele pewniej czułem się w byłej e38 niż w byłej a8.Pojeździłem sobie ostatnio nowy allroadem i jest taka sama historia,nie biję pokłonów do napędu Q,takie moje zdanie i jego nie zmienię.Na suchym owszem ,jest super,ale jak jest ślisko to jest do du..py i tyle.
A ośka na zimę jest najbardziej przewidywalna i na milion procent nie doszłoby do takiej sytuacji z biednym napędem tylko na przód.
|
Może trzeba po prostu nauczyć się z niego korzystać... :lol:
No ale nie o tym temat. Nikogo z nas tam nie było, nikt z nas nie ma ani wiedzy ani prawa aby oceniać co można było a czego nie. |
_________________ Marcin
4WD + 1WD |
|
|
|
|
czechu20vt
Moje A8
Rocznik: 2001
Silnik cm3: 3.3
Imię: maciej
Jeżdzę: A8 D2
|
Wysłany: 2011-01-08, 17:29
|
|
|
cztery napęd jest ok tylko trzeba nim dłużej jeżdzić osobiście nie zamieniłbym na inny kolego GIEROBIALA widocznie za krótko nim jezdziłeś ze nie możesz ogarnąć czterech ;-) |
_________________ czechu |
|
|
|
|
|
|
|
and808
Moje A8
|
Wysłany: 2011-01-08, 22:00
|
|
|
GIEROBIALA, ja mysle, ze masz racje, choc inaczej bym ujal to zagadnienie.
bardzo polegamy na napedzie quattro i w efekcie kiedy "przelamiemy" bariere praw fizyki, nic nie jest nam juz w stanie pomoc. a wiec wpadlismy w pulapke bardzo dobrych inzynierow - konstruktorow napedu quattro. zaprojektowali system 4x4 ktory bardzo dlugo "walczy" z prawami fizyki, przez co wydaje nam sie ze mozemy jeszcze wiecej/ewentualnie system ten usypia nasza czujnosc. no i jesli przeholujemy to efekty sa takie jakie w pierwszym poscie.
dlatego nie dziwie sie, ze opisujac naped w bmw (jesli dobrze rozumiem skrot e38) mowisz, ze jest to naped lepszy. bowiem znacznie wczesniej (przy mniejszej predkosci, lub na mniejszym zakrecie) wiesz, ze droga jest niebezpieczna - samochod szybicej traci stabilnosc na drodze. w efekcie taki samochod jest wg Ciebie bezpieczniejszy - bowiem uniemozliwia kierowcy zbytnia wiare we wlasne umiejetnosci. co wiecej daje Ci do zrozumienia wczesniej (mniejszy zakret, mniejsza predkosc), ze cos jest nie tak, a przy mniejszyej predkosci latwiej zapanowac nad krytyczna sytuacja.
inni zas opisujac przewage quattro nad tylnym napedem nie zgadzaja sie z Toba, bowiem nie szarzujac takim samochodem, rzeczywiscie pewnie jest stabilniejszy niz ten z napedem na tylna os.
w kazdym razie na poczatku lat 90 samochody z napedem na przednia os robily furore w Skandynawii,- bowiem byly latwiejsze w sterewaniu, niz te z napedem na tylna os. wtedy opcja "ESP" wystepowala jedynie w promach kosmicznych (i tez za doplata). |
|
|
|
|
Ayvor
Użytkownik
Rocznik: 2003
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Michał
Jeżdzę: Audi A8 D3
|
Wysłany: 2011-01-08, 22:56
|
|
|
Moje najszczersze kondolencje po utracie S8.
Liczę, że zrekompensujesz z nawiązką ta stratę przy wyborze kolejnego auta. |
|
|
|
|
|
PEPOL D2
Moje A8
Rocznik: 1988
Silnik cm3: 5.0
Skrzynia: Automatyczna
Imię: Łukasz
Jeżdzę: Mercedes Benz 500 Sec
|
Wysłany: 2011-01-09, 11:28
|
|
|
To mi adrenalina podskoczyła jak zobaczyłem Twoją eSe.Zdaję sobie sprawę z tego że w gardle robi sie sucho i ciężko jest patrząc na to przełknąć gorzką slinę.Stało sie. :cry: Wiem jak ciężko się patrzy tylko na głupią rysę na błotniku,a tu wypadek niebezpieczny z dzieckiem w środku.Bogu tylko dziękujmy że nikomu nic się nie stało.Mamy kolejny dowód na to że audi a8 jest bezpiecznym autem ,ale bez względu jak wiele o tym aucie wiemy musimy wiedzieć że to duża maszyna i może nas zdradzic w najmniej oczekiwanym momencie.Trzymam kciuki i mam nadzieję że wszystko się potoczy dobrze.Każdy z nas popełnia błędy wiec nie obwiniaj się za nic tylko głowa do góry i jesteśmy z Tobą. |
|
|
maciu
Moje A8
Rocznik: 2006
Imię: Maciej
Jeżdzę: D3, (S8,A8,V8,S4)
Pomógł: 52 razy Dołączył: 19 Lip 2009 Posty: 2900 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-01-09, 16:32
|
|
|
nie ma dnia żebym o tym nie myślał i się zastanawiam foss w którym momencie zaczęło cię
obracać? miałeś z jednej strony auta śnieg z drugiej była lepsza przyczepność? |
_________________ Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020 |
|
|
|
|
|
|
|
Peter-s8
Moje A8
Rocznik: 1998
Skrzynia: tiptronic
Imię: piotr
Jeżdzę: S8
Pomógł: 4 razy Wiek: 50 Dołączył: 29 Maj 2010 Posty: 105 Skąd: mazowiecki
|
Wysłany: 2011-01-10, 12:21
|
|
|
Szczęście że jesteś cały Wozu szkoda, ale znajdzie się kolejny. Pozdrawiam. |
_________________ "Nigdy do niczego się nie przyznawaj, złapią cię pijanego w samochodzie, to mów, że nie piłeś, znajdą ci dolary w kieszeni, to mów, że to pożyczone spodnie, a jak cię złapią na kradzieży za rękę, to mów, że to nie twoja ręka. Nigdy się nie przyznawaj"
|
|
|
|
|
sebos17
Moje A8
Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4.8
Skrzynia: 6HP
Imię: Sebastian
Jeżdzę: X5 E53 4.8is
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Sty 2010 Posty: 623 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2011-01-10, 14:52
|
|
|
Dopiero teraz zobaczyłem temat...
Dobrze, że skończyło się tylko na stracie auta, życie jest najważniejsze!
Szybkiego powrotu do zdrowia życzę, a innym użytkownikom trochę pokory. |
|
|
|
|
|
gierobiala
Moje A8
Silnik cm3: AFB
Skrzynia: manual
Imię: G.
Jeżdzę: A6
Pomógł: 7 razy Dołączył: 15 Wrz 2009 Posty: 302 Skąd: lubelskie
|
Wysłany: 2011-01-10, 21:49
|
|
|
czechu20vt napisał/a: | nie możesz ogarnąć czterech |
To nie kwestia ogarnięcia,nie jestem świeżym kierowcą,robię osobówką około 100kkm
rocznie
and808 napisał/a: | opisujac naped w bmw (jesli dobrze rozumiem skrot e38) mowisz, ze jest to naped lepszy |
Takiego czegoś nie napisałem,na pewno tylny napęd nie jest lepszy,wręcz przeciwnie-RWD to najglupszy wymysł w dziejach ludzkości lecz akurat to auto było dla mnie lepsze w prowadzeniu i bardziej przewidywalne aniżeli A8 i osławione Q. |
Ostatnio zmieniony przez gierobiala 2011-01-21, 13:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|