Autor |
Wiadomość |
sznink
Użytkownik
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Tomek
Jeżdzę: A8 D2
|
Wysłany: 2011-01-13, 11:33
|
|
|
Dopiero teraz czytam ten temat i mam wrażenie jakby ktoś wylał na mnie kubeł zimnej wody.
FOSS,
Całe szczęście, że nikomu nic się nie stało. Z jednej strony szkoda samochodu, a z drugiej to dzięki niemu żyjecie.
Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia oraz powodzenia w poszukiwaniach nowego wozu. |
|
|
|
|
|
|
|
SPAM-tomkom1 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-01-15, 11:56
|
|
|
FOSS współczuje.nie mialem glowy do tego ostatnio a pawelek z olsztyna mi rzucil haslo ze cos u ciebie niedobrego sie stalo...nie bede powielal o szczesciu itp.stalo sie i dobrze ze tak sie skonczylo.
panowie komentatorzy rozumiem wasze emocje,ale po opadnieciu adrenaliny poedytujcie swoje posty z uwzglednieniem wypikania przeklenstw. |
Ostatnio zmieniony przez SPAM-tomkom1 2011-01-19, 23:02, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
|
|
|
emsiv8
Użytkownik
Rocznik: 1994
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: ASB
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Marcin
Jeżdzę: V8 ABH
|
|
|
|
|
wojtf23
Moje A8
Rocznik: 2002
Silnik cm3: 2.0
Skrzynia: Manual
Imię: WOJTEK
Jeżdzę: Passat B5 FL
|
Wysłany: 2011-01-17, 20:55
|
|
|
FOSS bardzo współczuje. Aż mi się sam załamałem a tym bardziej łeska mi się zakulała. Pamiętaj, że twoim skarbem albo skarbami są dzieci. Ale auto które się kochało i jak się je traci wiem jaki to jest ból serca.
Znajdziesz lepszą i pokochasz ją a ona ciebie. |
_________________ Moja była
|
|
|
|
|
|
|
|
SJake
Moje A8
Silnik cm3: 4172
Imię: Jacek
Jeżdzę: Aluminium
Pomógł: 4 razy Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 192 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2011-01-18, 04:39 Re: S8 D2 by FOSS ... (R.I.P. 31-12-2010)
|
|
|
o K..WA!
Na sucho:
Jechałem tamtędy, w ten sam dzień (około 20:15). Prędkości podobne... warunki przyznam - kiepskie. [edit]
Spokojnie FOSS - kupisz sobie ładne W12 Ważne, że bez szkód na zdrowiu. Jak to mawiają " Wszystko ujj, ważne żeby zdrowie było". S8 troszkę szkoda, ale... magiel był do roboty. :peace: Wszystko inne sobie przełożysz.
Ps. Przysunąłeś w tą latarnie najwrażliwszą częścią auta.
P.PS PROSZĘ MNIE NIE EDYTOWAĆ! |
_________________ A8 4,2 quattro
A8 4,2 quattro
V8 4,2 quattro
V8 4,2 quattro
S6 4,2 quattro
A6 2,8 quattro
A2 1,6 FSI
A6 TDI AEL
POLISHANGEL
|
Ostatnio zmieniony przez SJake 2011-01-18, 11:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
SPAM-tomkom1 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-01-18, 10:16
|
|
|
SJake, zgodnie z twoja wola nie bede Cie edytowal.prosze wyedytowac sie samemu lub usune ten post. |
|
|
|
|
|
|
|
PitBullRedNos
Użytkownik
Rocznik: 2000
Imię: Tomek
Jeżdzę: A8 D2
|
Wysłany: 2011-01-19, 21:05
|
|
|
ehhh... wielka szkoda takiej unikatowej i dopieszczonej maszyny... :cry: ale zdrowie najważniejsze a tym bardziej iż młoda dama była na pokładzie... lepiej rozbić trzy takie auta niż stracić jedno zdrowie...
Kolega FOSS pewnie niebawem zacznie szukać nowej S8 i znajdzie jeszcze lepszą i dopieści jak poprzednią... Czego mu serdecznie życzę... Pozdrawiam |
|
|
|
|
Paluch
Użytkownik
Rocznik: 2000
Silnik cm3: 4,2
Imię: Wojtek
Jeżdzę: A6 4.2 sedan
Pomógł: 1 raz Wiek: 39 Dołączył: 16 Maj 2009 Posty: 8 Skąd: GMB/NE/GA
|
Wysłany: 2011-01-20, 17:22
|
|
|
Przy okazji tego wydarzenia można by stworzyć temat w którym opisana byłaby całość wiedzy, funkcjonowania quattro w A8/S8.
Jak to działa, czy są różnice w napędach quattro, jak jeździć i czy naprawdę jest taki rewelacyjny:)
Co Wy na to? |
|
|
|
|
|
|
|
SPAM-tomkom1 [Usunięty]
|
|
|
|
|
colln
Moje A8
Rocznik: 2006
Imię: Artur
Jeżdzę: D3
Pomógł: 10 razy Wiek: 54 Dołączył: 20 Cze 2010 Posty: 969 Skąd: P.T.
|
Wysłany: 2011-01-23, 23:46
|
|
|
FOSS napisał/a: | Zdarzenie pokrótce wyglądało tak:
z wyłączonymi systemami kontroli trakcji i z nogą na gazie (przyspieszałem) wpadłem na pas ruchu który był kompletnie nie odśnieżony (dwa inne pasy ruchu odśnieżone)...
zanim zdążyłem odjąć gazu tył złapał poślizg i postawiło mnie bokiem...
kontra kierownicą niewiele pomogła |
taki "stary" kierowca, doświadczony a takie kwiatki... nie jestem w stanie wyobrazić sobie mnie w takiej sytuacji gdyby dziecku coś się stało, mam nadzieję, ze w następnym aucie zaspawasz przycisk ESP :diabel: :diabel: wiem, ze od teraz będziesz dbał o bezpieczeństwo chyba jak ja, z czasem dojdzie do tego, ze opony będziesz wyrzucał gdy będą miały jeszcze 2/3 bieżnika a reflektory co 4 lata. Nie kuś losu = starczy 8-) |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2011-01-24, 12:20
|
|
|
colln napisał/a: | taki "stary" kierowca, doświadczony a takie kwiatki... nie jestem w stanie wyobrazić sobie mnie w takiej sytuacji gdyby dziecku coś się stało, mam nadzieję, ze w następnym aucie zaspawasz przycisk ESP :diabel: :diabel: wiem, ze od teraz będziesz dbał o bezpieczeństwo chyba jak ja, z czasem dojdzie do tego, ze opony będziesz wyrzucał gdy będą miały jeszcze 2/3 bieżnika a reflektory co 4 lata. Nie kuś losu = starczy 8-) |
Brak mi słów... dziękuję wszystkim ze słowa otuchy i słowa krytyki - wszystko przyjmuję na klatę i z należną pokorą.
Za swoją rodziną i przyjaciółmi skoczyłbym w ogień więc nawet nie chcę myśleć o tym co by było gdyby mojej córce coś się stało... wrrrrrr... nawet o tym nie mówmy :evil:
Co do bezpieczeństwa to wydawało mi się że zawsze o nie dbałem :-?
wiem że w świetle tego wypadku raczej blado to wygląda ale...
nigdy nie wyprzedzam na zakazach, na podwójnej ciągłej, na skrzyżowaniach, na przejściach dla pieszych, na obszarach wyłączonych z ruchu... pasami do skrętów nigdy nie jeżdżę prosto, nie przejeżdżam na późnych pomarańczowych a tym bardziej na czerwonych, nie wjeżdżam na skrzyżowania z których nie mogę zjechać, nie wymuszam pierszeństwa przejazdu... itd. itp. ...
naprawdę się staram i tylko z ograniczeniami prędkości miałem zawsze duuuży problem...
teraz pewnie i to się zmieni :-? :-( |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
SPAM-tomkom1 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-01-24, 13:18
|
|
|
FOSS, oczosnij sie chopie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: w koncu nie po to kupuje sie ese zeby jezdzila tylko na pierwszym przelozeniu...stalo sie i nic tego nie zmieni...oby tylko nie pozostal w tobie jakis uraz..mam nadzieje ze bedzie oki. |
|
|
|
|
|
|
|
and808
Moje A8
|
Wysłany: 2011-01-24, 14:02
|
|
|
FOSS napisał/a: | ...Co do bezpieczeństwa to wydawało mi się że zawsze o nie dbałem :-?
wiem że w świetle tego wypadku raczej blado to wygląda ale...
nigdy nie wyprzedzam na zakazach, na podwójnej ciągłej, na skrzyżowaniach, na przejściach dla pieszych, na obszarach wyłączonych z ruchu... pasami do skrętów nigdy nie jeżdżę prosto, nie przejeżdżam na późnych pomarańczowych a tym bardziej na czerwonych, nie wjeżdżam na skrzyżowania z których nie mogę zjechać, nie wymuszam pierszeństwa przejazdu... itd. itp. ...
naprawdę się staram i tylko z ograniczeniami prędkości miałem zawsze duuuży problem...
teraz pewnie i to się zmieni :-? :-( |
FOSS,
dobrze Cie rozumiem. to identycznia jak ja.
niestety raz na tydzien mam ochote mocniej przycisnac i wtedy lamie przepisy dotyczace ogranicznen predkosci. ale tylko ograniczenia predkosci. pozostalych przepisow zawsze przestrzegam |
|
|
|
|
apg
Moje A8
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: Manual
Imię: Andrzej
Jeżdzę: S8
Pomógł: 3 razy Wiek: 52 Dołączył: 29 Maj 2010 Posty: 105 Skąd: Trzebnica
|
Wysłany: 2011-01-24, 14:35
|
|
|
Myślę, że większość z nas ma największy właśnie problem z tymi ograniczeniami prędkości.
Mi również żona (i nie tylko) ciągle powtarza, że za szybko jeżdżę. Sam sobie to też powtarzam i staram się jeździć wolno. Bardzo często próbuję i niestety równie często (zbyt często) mi się to jeszcze nie udaje :-? |
|
|
|
|
|
|
|
and808
Moje A8
|
Wysłany: 2011-01-24, 14:46
|
|
|
i dlatego stalem sie fanem tempomatu. w terenie zabudowanym nastawiam 60 km/h i nic wiecej nie musze robic. Panowie, mi to bardzo pomaga. |
|
|
|
|
|