Autor |
Wiadomość |
szoszon1983
Moje A8
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Dominik
Jeżdzę: A8L D?
Pomógł: 1 raz Wiek: 40 Dołączył: 04 Kwi 2010 Posty: 224 Skąd: Radom / Reading, UK
|
Wysłany: 2010-04-05, 20:52
|
|
|
pebo napisał/a: | szoszon1983 napisał/a: | (...) ale filtra oleju szukałem dobre 15 minut. |
Jak na razie to filtr oleju widziałem od dołu przy wymianie poduszek silnika. Ale skoro jesteśmy przy temacie. Czeka mnie wymiana filtra oleju - macie może jakieś wskazówki? |
Trzeba wyciągnąć całą puszkę od filtra powietrza (nie zapominając o odłączeniu takiej plastikowe rurki od spodu), wtedy na boku silnika widać obudowę filtra oleju. |
|
|
|
|
|
|
|
pebo
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: BFM
Skrzynia: GQF
Zasilanie: PB
Imię: Krzysztof
Jeżdzę: A8L D3/A3 8L
Pomógł: 35 razy Wiek: 49 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1442 Skąd: B.Podl.
|
Wysłany: 2010-04-05, 20:54
|
|
|
Ale ja chyba wrzucę auto na podnośnik, bo jeszcze osłon pod silnik nie zakładałem, więc raczej powinienem mieć dobry dostęp. Hmm... Czy w przypadku A8 jest takie pojęcie jak dobry dostęp? |
_________________ Bądź dobry jak chleb. |
|
|
|
|
|
|
|
szoszon1983
Moje A8
Pomógł: 1 raz Wiek: 40 Dołączył: 04 Kwi 2010 Posty: 224 Skąd: Radom / Reading, UK
|
Wysłany: 2010-04-05, 21:06
|
|
|
pebo napisał/a: | Ale ja chyba wrzucę auto na podnośnik, bo jeszcze osłon pod silnik nie zakładałem, więc raczej powinienem mieć dobry dostęp. Hmm... Czy w przypadku A8 jest takie pojęcie jak dobry dostęp? |
w wersji przedłużonej na tylną kanapę jest niezły dostęp
ja jakiś czas temu przymierzałem się do W12 (na aukcji-nie dałem rady), to tam jest dopiero ciasno pod maską.
Co do tematu, to jeszcze włączanie klimatyzacji, guzik "econ" mógłby być na zewnątrz, a nie w menu. Używam go rzadko, ale jak już muszę, to mam więcej roboty :-P |
|
|
|
|
MorgothV8 [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-07, 05:48
|
|
|
Uwaga na filtr oleju w ABZ (4.2)
FIltron ma pełny filtr olejowy do tego kodu silnika, a tam jest wkład - można się naciąć. Ja brałem BOSCH-a i pasował, ale kiedyś się nacięłem, zamówiony FILTRON po kodzie silnika, rocvzniku, pojemności i mocy i *upa, musiałem jechac przy wymianie po filtr.... |
|
|
|
|
|
|
|
szoszon1983
Moje A8
|
Wysłany: 2010-04-07, 18:25
|
|
|
zanjac napisał/a: |
posiadasz już stary samochód (2004r)....... o znacznym przebiegu i trzeba wydać 800 złotych w ASO na stabilizator z gumami i będzie po kłopocie..........jest to zużycie eksploatacyjne a nie bubel :-| proszę nie narzekać na pierdoły :lol: |
czytałem, że Ty uprałeś się z tym męczącym dźwiękiem. Przyznam, że pomysł niezły.
Mam pytanie: czy te mocowania gumowe kupiłeś nowe, czy po prostu okleiłeś stare? |
|
|
|
|
paulo79
Moje A8
Rocznik: 1996
Imię: Paweł
Jeżdzę: A8 D2, BMW 7er
Pomógł: 32 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Maj 2009 Posty: 575 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 2010-04-07, 18:47
|
|
|
silniki na pasku (lancuch bylby lepszy jak w bmw), zle umiejscowienie termostatu (pracochlonna wymiana), zle umiejscowienie rozrusznika (czasem lepiej silnik wyjac a pozniej wymienic rozrusznik- zalezy od szpeca), tiptroniki to porazka (w bmw nie ma z nimi problemow), zla konstrukcja zbiornika paliwa, zapychajace sie odplywy klimy, wymuszenie na uzytkowniku posiadania VAGa (ciagle trzeba cos monitorowac), brak mozliwosci wymiany wiazki elektrycznej (chodzi o osobna wiazke od cewek ktora z biegiem lat sie wykrusza i trzeba wymieniac calosc), sterowanie zamkiem na podczerwien (pierwsze d2). Uwazam to za buble ktore potrafia uprzykrzyc zycie posiadaczowi D2, wiecej nie pamietam ale jak sobie przypomne to napisze ;-) |
|
|
|
|
|
|
|
marcin0732
Użytkownik
Rocznik: 1995
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Marcin
Jeżdzę: A8 D2
Wiek: 36 Dołączył: 21 Gru 2009 Posty: 38 Skąd: Biala Podlaska
|
Wysłany: 2010-04-08, 11:11
|
|
|
Proponuje założyć temat nie o bulbach lecz o plusach tego auta XD.
Powinniśmy raczej zachwalać a nie dobijać naszych a8 hehe |
|
|
|
|
szoszon1983
Moje A8
|
Wysłany: 2010-04-08, 18:42
|
|
|
marcin0732 napisał/a: | Proponuje założyć temat nie o bulbach lecz o plusach tego auta XD.
Powinniśmy raczej zachwalać a nie dobijać naszych a8 hehe |
to by było za dużo pisania :mrgreen:
te opisywane przez nas buble, to w większości drobnostki. A8 to porządne auto. |
|
|
|
|
|
|
|
JIMM [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-09, 14:40
|
|
|
trzeba zdemontować puchę filtra powietrza ;-) |
|
|
|
|
Marcin A8
Użytkownik
Skrzynia: automat
Jeżdzę: A8 D3
|
Wysłany: 2010-04-27, 15:43 Też mi trzesszczy zawiesznie
|
|
|
Witam i jak naprawił ktoś to zawiesznie?? mi tak samo trzeszczy że aż się odechciewa jeżdzić tym autem ?? doradzcie coś ? |
_________________ A8 cos fajnego |
|
|
|
|
|
|
|
szoszon1983
Moje A8
|
Wysłany: 2010-04-27, 17:37 Re: Też mi trzesszczy zawiesznie
|
|
|
Marcin A8 napisał/a: | Witam i jak naprawił ktoś to zawiesznie?? mi tak samo trzeszczy że aż się odechciewa jeżdzić tym autem ?? doradzcie coś ? |
teraz jest ciepło, to u mnie nie skrzypi, zrobiło się cicho.
Niedługo będę wymieniał wahacze, to zajrzę do tego stabilizatora. Jak dam radę to zrobię parę fotek. |
|
|
|
|
Marcin A8
Użytkownik
Skrzynia: automat
Jeżdzę: A8 D3
|
Wysłany: 2010-04-27, 18:52
|
|
|
domin to jak już cos zaczniesz działać to daj znać , umnie tez nie skrzypi ale na zawieszeniu sport bo jak wezme na komfort to skrzypi na dołach , a jak jest zimny z rana i wjade w dół to strasznie wali . |
_________________ A8 cos fajnego |
|
|
|
|
|
|
|
JIMM [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-27, 21:09
|
|
|
szoszon1983 napisał/a: | zanjac napisał/a: |
posiadasz już stary samochód (2004r)....... o znacznym przebiegu i trzeba wydać 800 złotych w ASO na stabilizator z gumami i będzie po kłopocie..........jest to zużycie eksploatacyjne a nie bubel :-| proszę nie narzekać na pierdoły :lol: |
czytałem, że Ty uprałeś się z tym męczącym dźwiękiem. Przyznam, że pomysł niezły.
Mam pytanie: czy te mocowania gumowe kupiłeś nowe, czy po prostu okleiłeś stare? |
Zrobiłem tak jak napisałem i wszystko śmiga a okleiłem stare ;-)
http://www.a8team.pl/topics15/961.htm |
|
|
|
|
szoszon1983
Moje A8
|
Wysłany: 2010-04-27, 22:07
|
|
|
zanjac, czytałem to już wcześniej (w sumie to szukając tej informacji znalazłem to forum-kolega wysłał mi link do Twojego opisu :mrgreen: )
Na razie mam za dużo pracy, ale jak tylko będę miał czas to biorę się za wymianę wahaczy górnych i przy okazji zajrzę do tego stabilizatora. Jak gumy są cało, to zrobię jak Ty, jak są popękane, to kipię nowe (niestety z całym stabilizatorem). |
|
|
|
|
|
|
|
JIMM [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-28, 12:46
|
|
|
Jakby gumy były uszkodzone to warto spróbować dorobić w zakładzie specjalizującym się w tym temacie............ja osobiście nie lubię płacić za frajer cwaniaczkom z marketingu audi wiec jeśli zniszczę zwoje gumy zwrócę się do http://www.bikopur.pl/ i na pewno dorobienie dwóch elementów nie będzie kosztować 800zł :!: :!: :!:
Ta sama sytuacja tyczy się np oleju do do skrzyni biegów - A8 D3 130zł za litr i do tej pory nie mogę znaleźć rozwiązania cyt.:
" .........The lubricant, Shell ATF M-1375.4, has been used by ZF to develop a state-of-the-art six speed automatic transmission, which is used in the new , Audi A8, VW Phaeton .......
:evil: ale gdzie tego shella kupić poza salonem.........to HGW. |
|
|
|
|
|