Autor |
Wiadomość |
karol208
Moje A8
Rocznik: 1994
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: 4HP24
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Karol
Jeżdzę: A8 D2 ABZ
Pomógł: 23 razy Wiek: 41 Dołączył: 28 Kwi 2013 Posty: 994 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 2013-05-29, 07:37
|
|
|
wolek napisał/a: | sprawdz wszystkie parametry w sterowniku,
006 Cruise control system (CCS)
|
Nie mam sterownika ccs moge podejrzeć tylko w sterowniku silnika jak i skrzyni działanie czujnika stopu i działa.
Tempomat na daną chwilę nie działa |
|
|
|
|
|
wolek
Moje A8
Rocznik: 2012
Silnik cm3: 2.0
Skrzynia: Manual
Zasilanie: ON
Imię: Michał
Jeżdzę: SuperB
Pomógł: 26 razy Wiek: 37 Dołączył: 17 Maj 2010 Posty: 726 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 2013-05-29, 21:53
|
|
|
to się odnosi do sterownika silnika. osobny sterownik do tempomatu występuje w modelu D3 i przy ACC aktywnym tempomacie. |
_________________ Piękno w parze z technologią.
Elektronika Audi lampy przednie full led dołożenie.
|
|
|
|
|
|
|
|
karol208
Moje A8
|
Wysłany: 2013-06-01, 22:31
|
|
|
Tempomat zaczyna mi działać gdy poziom wody w podszybiu wzrasta. Czyli w deszczowe dni oraz po myciu. gdzie szukać ?? może coś nie łączy
[ Dodano: 2013-09-15, 15:54 ]
Dzisiaj tempomat zaczął działać.
W VAGU-u nie znalazłem opcji podglądu działania manetki.
w sterowniku silnika w bloku 06 zamiast podglądu na tempomat widnieją parametry z przepływki .
Główna naprawa polegała na ,,przelutowaniu" (zimne luty) roztopieniu cyny na kondensatorach zaznaczonych na rysunku.
Zdjęcia usera misiek_lbn
Ja poprawiłem wszystkie luty na płytce i po złożeniu tempomat działa jak ta lala.
Oby na wieki.
[ Dodano: 2013-09-22, 14:35 ]
Na dzień dzisiejszy tempomat nadal działa. Minęło 3 tygodnie.
Czy ktoś w wersji przed FL połączył się z tempomatem za pomocą vag? |
|
|
Kuki30
Użytkownik
Rocznik: 1995
Silnik cm3: 2.8
Imię: Łukasz
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Lip 2013 Posty: 34 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 2013-10-04, 16:10
|
|
|
Witam. Kilka dni temu poprawiłem luty na sterowniku tempomatu i wszystko działa za każdym włączeniem. Wielkie dzięki karol208 |
|
|
|
|
|
|
|
karol208
Moje A8
|
Wysłany: 2013-10-04, 20:02
|
|
|
Kuki30 napisał/a: | Witam. Kilka dni temu poprawiłem luty na sterowniku tempomatu i wszystko działa za każdym włączeniem. Wielkie dzięki karol208 |
Widzisz czyli to taka przypadłość każdego sterownika tej serii. Mój też nadal działa ale tylko do 250km/h
Czyli masz teraz na zbyciu jeden sterownik do tempomatu. |
|
|
Kuki30
Użytkownik
Rocznik: 1995
Silnik cm3: 2.8
Imię: Łukasz
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Lip 2013 Posty: 34 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 2013-10-05, 21:15
|
|
|
Zapewne tak - "na szczęście" tylko to bywa problemem. Tak mam teraz zbędny jeden sterownik tempomatu ale też muszę mu odświeżyć luty i sprawdzić bo nie za każdym razem działał tempomat na tym sterowniku. |
|
|
|
|
|
|
|
adrian949 [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-10-06, 07:49
|
|
|
U mnie nie działa jeszcze tempomat :-/ wydaje mi się że przestał działać po zmianie na manuala, ma ktoś jakiś pomysł? |
|
|
|
|
Gabriel
Moje A8
Rocznik: 2000
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Rafał
Jeżdzę: S8 D2
Pomógł: 16 razy Wiek: 43 Dołączył: 14 Paź 2010 Posty: 565 Skąd: śląskie/Rybnik
|
Wysłany: 2013-10-06, 08:00
|
|
|
adrian949 napisał/a: | U mnie nie działa jeszcze tempomat :-/ wydaje mi się że przestał działać po zmianie na manuala, ma ktoś jakiś pomysł? |
Po zmianie na manual, trzeba zapodać mostek w jednym miejscu. Bo instalacja tempomatu tego wymaga, zgodnie ze schematem. Musisz na Schemacie sobie to zobaczyć, ładnie jest to pokazane. |
|
|
|
|
|
|
|
adrian949 [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-10-06, 08:13
|
|
|
Gabriel napisał/a: | adrian949 napisał/a: | U mnie nie działa jeszcze tempomat :-/ wydaje mi się że przestał działać po zmianie na manuala, ma ktoś jakiś pomysł? |
Po zmianie na manual, trzeba zapodać mostek w jednym miejscu. Bo instalacja tempomatu tego wymaga, zgodnie ze schematem. Musisz na Schemacie sobie to zobaczyć, ładnie jest to pokazane. |
A masz kolego schemat, lub wiesz w którym miejscu trzeba zrobić mostek? |
|
|
|
|
karol208
Moje A8
|
Wysłany: 2013-10-13, 09:31
|
|
|
Gabriel napisał/a: |
Czy chodzi o mostek zastępujący czujnik na sprzęgle? |
|
|
|
|
|
adrian949 [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-10-13, 09:51
|
|
|
karol208 napisał/a: | Gabriel napisał/a: |
Czy chodzi o mostek zastępujący czujnik na sprzęgle? |
Nie. Żeby działał tempomat po zmianie na manuala trzeba zrobić mostek z bezpiecznika F6 listwa zółta do wtyczki tempomatu pin piąty (czarno biały przewód) Pozdro |
|
|
|
|
Gabriel
Moje A8
Rocznik: 2000
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Rafał
Jeżdzę: S8 D2
Pomógł: 16 razy Wiek: 43 Dołączył: 14 Paź 2010 Posty: 565 Skąd: śląskie/Rybnik
|
Wysłany: 2013-10-13, 15:54
|
|
|
adrian949 napisał/a: | Nie. Żeby działał tempomat po zmianie na manuala trzeba zrobić mostek z bezpiecznika F6 listwa zółta do wtyczki tempomatu pin piąty (czarno biały przewód) Pozdro |
Można skrócić ten mostek, bo po drodze są jeszcze 2 wtyczki jakieś, ale nie wiem co to za jedne,ani gdzie ich szukać. Ale przypuszczam ze jedna z nich to ta okrągła co idzie na sterownik skrzyni, ale pewny nie jestem.
karol208 napisał/a: | Czy chodzi o mostek zastępujący czujnik na sprzęgle? |
Nie chodzi o ten mostek, ale wracając do niego, to dobrze wyrzucić ten mostek i wstawić odpowiednie urządzenie pod sprzęgło (takie jak pod hamulcem), aby po wciśnięciu sprzęgła tempomat się rozłączył, a nie dodawał gazu w nieskończoność. |
|
|
|
|
|
|
|
adrian949 [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-10-13, 17:45
|
|
|
Gabriel napisał/a: | adrian949 napisał/a: | Nie. Żeby działał tempomat po zmianie na manuala trzeba zrobić mostek z bezpiecznika F6 listwa zółta do wtyczki tempomatu pin piąty (czarno biały przewód) Pozdro |
Można skrócić ten mostek, bo po drodze są jeszcze 2 wtyczki jakieś, ale nie wiem co to za jedne,ani gdzie ich szukać. Ale przypuszczam ze jedna z nich to ta okrągła co idzie na sterownik skrzyni, ale pewny nie jestem.
karol208 napisał/a: | Czy chodzi o mostek zastępujący czujnik na sprzęgle? |
Nie chodzi o ten mostek, ale wracając do niego, to dobrze wyrzucić ten mostek i wstawić odpowiednie urządzenie pod sprzęgło (takie jak pod hamulcem), aby po wciśnięciu sprzęgła tempomat się rozłączył, a nie dodawał gazu w nieskończoność. |
Ja puściłem przewodzik od bezpiecznika do kiery dużo roboty nie było. Mi brakuje tego czujnika na sprzęgle i muszę go sobie skołować. Jeżeli nie będę rozbierał swojej A8 |
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-10-13, 17:49
|
|
|
adrian949 napisał/a: | Jeżeli nie będę rozbierał swojej A8 |
Rozbierał w jakim celu? A czujnik z tej co masz na czesci wziety z pedała hamulca nie da sie zaadoptowac? |
|
|
|
|
|
|
|
adrian949 [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-10-13, 17:54
|
|
|
Apophis napisał/a: | adrian949 napisał/a: | Jeżeli nie będę rozbierał swojej A8 |
Rozbierał w jakim celu? A czujnik z tej co masz na czesci wziety z pedała hamulca nie da sie zaadoptowac? |
Części wystawiłem koledze i to jest jego ta czarna, zastanawiam się czy jej sobie nie zostawić. Chce za nią 9 tys plus przerejestrowanie, skrzynia jest walnięta reszta jest okej, szkoda ją rozbierać. Albo ją kupię i będę miał dwie sam już nie wiem co robić. :-( |
|
|
|
|
|