Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D3 05 4.2MPI ] Elektryczna klapa bagażnika - nie otwiera  
Autor Wiadomość
Grzesiek A8 
Użytkownik

Rocznik: 2008
Silnik cm3: 3.0
Skrzynia: Tiptronic F1
Zasilanie: ON
Imię: Grzesiek
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2014-10-30, 17:31   

trafiłem na ten temat bo 2 tyg temu przesiadłem sie zA6 na A8D3 i faktycznie klapa mi sie nie otwiera/podnosi z kluczyka czy guzika w drzwiach... polazłem sprawdzić klape i okazało sie że mam te odbojniki już zamontowane ale przy otwieraniu z kluczyka czy guzika coś brzeczy w prawym blotniku i niby klapa zwalnia zamek ale sie nie podnosi wcale trzeba ja łapą pociągnąć :/

wafelo 
Moje A8

Rocznik: 2007
Silnik cm3: 4.2
Imię: Krzysztof
Jeżdzę: Audi A8 D3
Wysłany: 2014-10-31, 19:29   klapa

Zobacz na zapalonym silniku czy działa. Możliwe że jest słaby już akumulator.

Grzesiek A8 
Użytkownik

Wysłany: 2014-11-03, 23:25   

niestety :( na właczonym silniku to samo nie podnosi lekko tylko odbija, ajk juz ja otworzę i zamykam to przy końcowejfazie zmaykania slychac brzeczenie w prawym nadkolu/blotniku i klapa jest jakby dociągana... :)
co zauwazylem golym okiem to silowniki mam zalozone takie same po obu stronach obydwa ori z końcówka 551A a powinien być lewy mocniejszy ...552C tak wychodzi z ETKi
zastanawia mnie tylko co ta klapę ma popychać w górę oprócz tych małych odbojników..

Motostacja 
Moje A8

Rocznik: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Motostacja
Wysłany: 2014-11-06, 18:53   

Grzesiek A8 napisał/a:
przy końcowejfazie zmaykania slychac brzeczenie w prawym nadkolu/blotniku i klapa jest jakby dociągana... :)

bo tak ma byc , dociąg łapie klapę

Grzesiek A8 napisał/a:
zastanawia mnie tylko co ta klapę ma popychać w górę oprócz tych małych odbojników..

silnik i słowniki zobacz ile trzeba jej pomóc 2-3 cm czy 10 cm u mnie np sporo wiec myślę ze wymiana siłowników czy odbojów nic u mnie nie da i trzeba silnik kupić nowy z uzwyką wiadomo jak moze być

Marcin2013 
Moje A8

Skrzynia: GQF + F1
Imię: Marcin
Jeżdzę: D3
Wysłany: 2014-11-07, 21:35   

To i ja się podepnę pod temat,a więc dzisiaj zamontowałem elektryczne otwieranie klapy którego w mojej A8 nie było :( No i jest tak: klapa chodzi jak malina :D ,ale trzy razy otwiera ,a za czwartym już nie,odskakuje i wraca oczywiście jak pomogę ręką to działa normalnie,próby robione w odstępach około 1 min.(na odpalonym silniku) po około 30 min. znowu działa miodzio, czyli wychodzi na to że silnik który kupiłem przegrzewa się albo coś w tym stylu ?? dodam jeszcze że siłowniki mam na razie te co były do klapy manualnej podobno mają siłę 2 x 310n, a do elektrycznej potrzeba 265n i 390n tylko zastanawia mnie jedno że teleskop chyba ciągnie do góry jak klapa jest już trochę w powietrzu czyli mocniejszy nic nie da bo jak się ręką troszeczkę pomoże to idzie normalnie do góry no chyba że się mylę ??

wafelo 
Moje A8

Wysłany: 2014-11-07, 21:58   klapa

Masz założone odbojniki które ją te 2cm podnoszą ? U mnie było podobnie i to pomogło.
Siłowniki też zmień na odpowiednie.

Marcin2013 
Moje A8

Wysłany: 2014-11-07, 22:14   

Masz na myśli te odbojniki w tapicerce klapy czy te sprężynki dodatkowe na zawiasach ??

wafelo 
Moje A8

Wysłany: 2014-11-07, 22:33   klapa

chodzi o te

Grzesiek A8 
Użytkownik

Wysłany: 2014-11-08, 11:04   

muszę rozbebeszyć tapicerkę klapy i prawy boczek i tam zajrzeć co tam siedzi bo i tak nie działa mi otwieranie klapy z tego guzika/microstyku nad tablicą, działa tylko otwieranie klapy z guzika w drzwiach lub z pilota. Może jakiś angielski magik już tam grzebał i coś spitolił :/

Marcin2013 
Moje A8

Wysłany: 2014-11-08, 13:55   

A masz sprawne podświetlenie bagażnika ??

Grzesiek A8 
Użytkownik

Wysłany: 2014-11-20, 00:10   

Marcin2013 napisał/a:
A masz sprawne podświetlenie bagażnika ??

tak podświetlanie dziala bez problemu

olimpus104 
Moje A8

Skrzynia: Tiptronik
Imię: Zibi
Jeżdzę: A8 D3 Quattro 3.0 TDI Sport
Wysłany: 2014-11-20, 00:39   

Grzesiek A8 napisał/a:
muszę rozbebeszyć tapicerkę klapy i prawy boczek i tam zajrzeć co tam siedzi bo i tak nie działa mi otwieranie klapy z tego guzika/microstyku nad tablicą, działa tylko otwieranie klapy z guzika w drzwiach lub z pilota. Może jakiś angielski magik już tam grzebał i coś spitolił :/

Zwal tapicerkę i zobacz co tam siedzi :) niestety problemy z elektryką w A8 D3 to chleb powszedni ;) pozdro

Marcin2013 
Moje A8

Wysłany: 2014-12-02, 18:12   

tobi napisał/a:
Tupac napisał/a:
Może to pomoże
http://www.dognmonkey.com...g-audi-a8l.html

Tak się zastanawiam co daje to przesmarowanie. Tam są takie przekładki i te koła o siebie nie trą. Jedyne co to elektromagnes przyciąga to stalowe koło zębate (witać to na którymś filmie)
Może z jakiegoś powodu ten elektromagnes trzyma słabiej to koło zębate ?
Na moją wiedzę elektromagnes się nie zużywa. Więc co ? Jakieś luzy ? Tam się na oko nie ma do czego przyczepić.

Też sądzę że przesmarowanie elektro madnesu nic nie da ponieważ wyraźnie widać że nasze klapy nie mają siły oderwać się od dołu,słychać że silnik startuje i zachwilę cisza i za 2sek. opada z powrotem, moim zdaniem jak by elektromagnes wysiadał to słychac by było że silnik kręci , a elektromagnes uślizguje, a tego nie ma.

Ciekawostką jest to że rozebrałem mój mechanizm wyjąłem silnik z mechanizmu i podpiąłem na krótko sam silniczek i tak mocno kręci że zatrzymać go ręką w rękawicy nie jest wcale tak łatwo, a po silniku jest jeszcze kilka przełożeń tak więc powinno działać bez problemu, a jednak jest lipa, tak się zastanawiam może elektronika w mechanizmie silnika daje za słabe napięcie ?? jutro to sprawdzę i dam znać.

kuba9332 
Użytkownik

Rocznik: 2006
Imię: Kuba
Wysłany: 2015-07-21, 14:41   

U mnie klapa nie otwierała się sama, było trzeba pomagać jej podnosząc ją o jakieś 2 cm, dlatego dzisiaj zamontowałem odbojniki ze sprężynami. Nie rozwiązało to całkowicie problemów, gdyż nadal klapa sama się nie podnosiła, dopiero wyjęcie ze schowka na narzędzia w klapie klucza do kół i haka do holowania rozwiązało problem. Obecnie klapa podnosi się sama w odpowiednim tempie. Następnym krokiem będzie wymiana siłowników, mam nadzieję że wtedy zacznie wszystko prawidłowo działać przy pełnym schowku na narzędzia.
pozdrawiam

KRUSZYN_3CITY 
Użytkownik

Silnik cm3: 4.0
Skrzynia: Tiptronic + F1
Imię: Daniel
Wysłany: 2015-10-01, 16:17   

No to i ja opowiem moją historię z elektryczną klapą bagażnika..... Jak u poprzedników klapa nie otwierała się sama, wyjąłem wszystkie graty ze schowka, wykręciłem na maksa w górę te dwa ograniczniki na które opadają zawiasy klapy, na standardowe odbojniki nakleiłem filcowe naklejki takie jak podkleja się pod nogi taboretu np. i klapa o dziwo zaczęła się unosić - do czasu aż filcowe naklejki które powodowały mocniejsze odskoczenie klapy nie ugniotły się. Po naklejeniu nowych znowu działa do momentu ich zgniecenia. Moje obserwacje wskazują na to że potrzebne jest to podbicie po otwarciu. Zamówiłem dzisiaj te odbojniki ze sprężynką ze zdjęcia powyżej 8E5 827 249B do odbioru w przyszłym tygodniu i nie zwłocznie napiszę jaki jest efekt. Na niemieckim forum przeczytałem że istotne jest aby te ograniczniki na które opadają zawiasy były równo wyregulowane tak żeby klapa otwierała się prosto. Skaranie boskie z tymi klapami ;)

Kącik mądrości :

》Prawdziwych przyjaciół poznaje się w szczęściu i dobrobycie, tylko nie liczni są w stanie znieść nasze sukcesy 《
》Nigdy nie sprzeczaj się z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem 《
》Pieniądze, alkohol i narkotyki są dla mądrych ludzi 《

Odpowiedz do tematu