Autor |
Wiadomość |
Lakier [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-11-10, 18:26
|
|
|
Mój Boże, oceniasz bezpieczenstwo samochodu na podstawie informacji z gazet. Przeciez nie masz żadnych danych, jak np. prędkości i w jakie miejsce uderzali, aby głosić, że d2 jest bezpieczniejsze od d3. |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-11-10, 19:43
|
|
|
Lakier napisał/a: | Mój Boże, oceniasz bezpieczenstwo samochodu na podstawie informacji z gazet. Przeciez nie masz żadnych danych, jak np. prędkości i w jakie miejsce uderzali, aby głosić, że d2 jest bezpieczniejsze od d3. |
Nie jestem Twoim bogiem ;P
Ja mam tu referat pisać?
Mieszkam tam skąd pochodzą te nasze cacuszka i widze nie raz wypadki i w jakim stanie sa auta i co sie stało z pasażerami. Telewizja czy gazety to nie istotne. Jesli auto trzeba zmiatać z drogi szufelką to predkości musza być spore. Nie mówię tu o wypadkach jaki miał FOSS bo jego auto jeszcze było w jednym elemencie.
A nie ma co ukrywac że D11 było solidniej budowane od D2 ta z kolei jest lepiej od D3 a D3 od D4. Im nowsze tym bardziej "papierowe" |
|
|
|
|
|
|
|
gryzzli
Moje A8
Rocznik: 2000
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: manual
Zasilanie: PB
Imię: Piotr
Jeżdzę: audi d2 S8
|
Wysłany: 2014-11-10, 20:29
|
|
|
D11 to Panie czolg blaszany :-) ciezko go porownywac z asf w pozniejszch limuzynach audi. |
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-11-10, 21:49
|
|
|
gryzzli napisał/a: | D11 to Panie czolg blaszany :-) ciezko go porownywac z asf w pozniejszch limuzynach audi. |
Chodziło mi o słabnące stopniowo wykonanie i jakośc aut. Im nowesz tym bardziej delikutaśne. |
|
|
|
|
|
|
|
123mielony
Moje A8
Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tiptronic F1
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: D3
Pomógł: 47 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2009 Posty: 1828 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 2014-11-10, 23:59
|
|
|
Apophis napisał/a: | gryzzli napisał/a: | D11 to Panie czolg blaszany :-) ciezko go porownywac z asf w pozniejszch limuzynach audi. |
Chodziło mi o słabnące stopniowo wykonanie i jakośc aut. Im nowesz tym bardziej delikutaśne. |
Apophis myślę że nie masz racji,ponieważ nowsze auta są tak konstruowane aby podczas zderzenia jak najwięcej części odpadło aby pochłonąć jak najwięcej energii żeby ten co siedzi w środku miał jakieś szanse na przeżycie.
Tak dla przykładu zobacz co się dzieje z bolidami F1,rozsypują się jak domek z klocków ale to nie dlatego że konstruktorzy tych maszyn poczynili oszczędności. |
|
|
|
|
Preston81
Moje A8
Skrzynia: tiptronic FBG
Imię: Maciej
Jeżdzę: S8D2 AQH
Pomógł: 8 razy Wiek: 43 Dołączył: 14 Wrz 2011 Posty: 1805 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2014-11-11, 01:31
|
|
|
nie robcie z a8 czolgu nie wiem kto z was trzymal drzwi w lapach jak dykta cienkie w dodatku alu , masa spora x predkosc = kupa zlomu
ps jak bys foss mial anglika te s8 to raczej bys tu juz nic nie napisal , ew jak by ktos siedzial obok to tatar by byl |
_________________ bądź sobą, wariatów też lubią |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2014-11-11, 01:49
|
|
|
preston81 napisał/a: | ps jak bys foss mial anglika te s8 to raczej bys tu juz nic nie napisal , ew jak by ktos siedzial obok to tatar by byl |
Tak jak mówisz.... tym bardziej, że pilnuję wszystkich aby zapinali pasy a w tym wypadku pasy by nie pomogły a nawet spotęgowały obrażenia
Na szczęście na prawym fotelu nikt w nie siedział
|
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
Rocznik: 1996
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Pomógł: 100 razy Wiek: 40 Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 3502 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2014-11-11, 09:00
|
|
|
FOSS, Przykra sprawa, na szczęście nikomu nic się nie stało. Ale i prędkość pewnie też nie była mała. |
_________________ Wyrazy szczerego żalu i współczucia z powodu śmierci Ernesta.
Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.
|
|
|
|
|
|
|
|
Gabriel
Moje A8
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Rafał
Jeżdzę: S8 D2
Pomógł: 16 razy Wiek: 43 Dołączył: 14 Paź 2010 Posty: 565 Skąd: śląskie/Rybnik
|
Wysłany: 2014-11-11, 09:22
|
|
|
No bokiem słup złapać to wystarczy nieduża prędkość aby się owinąć wokół niego. |
|
|
|
|
tomi5
Moje A8
Rocznik: 2005
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Tomek
Pomógł: 7 razy Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 812 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 2014-11-11, 10:05
|
|
|
123mielony napisał/a: | Apophis napisał/a: | Statystycznie D3 nie daje tyle szans na przeżycie co solidniejsze D2. |
Masz na tą teorię jakieś poparcie,czy tylko tak Ci się wydaję? |
Bo ma D2 to chwali D2 jak by miał D3 to by chwalił D3.
,,Ten typ tak ma'' :-)
[ Dodano: 2014-11-11, 10:11 ]
Apophis napisał/a: | Lakier napisał/a: | Mój Boże, oceniasz bezpieczenstwo samochodu na podstawie informacji z gazet. Przeciez nie masz żadnych danych, jak np. prędkości i w jakie miejsce uderzali, aby głosić, że d2 jest bezpieczniejsze od d3. |
Nie jestem Twoim bogiem ;P
Ja mam tu referat pisać?
Mieszkam tam skąd pochodzą te nasze cacuszka i widze nie raz wypadki i w jakim stanie sa auta i co sie stało z pasażerami. Telewizja czy gazety to nie istotne. Jesli auto trzeba zmiatać z drogi szufelką to predkości musza być spore. Nie mówię tu o wypadkach jaki miał FOSS bo jego auto jeszcze było w jednym elemencie.
A nie ma co ukrywac że D11 było solidniej budowane od D2 ta z kolei jest lepiej od D3 a D3 od D4. Im nowsze tym bardziej "papierowe" |
CZyli nalezysz do tych osób które jak widza wypadek zwalniaja do 5km/h i jadąc podziwiają co się stało nie zważając że za toba robi sie korek na 10km.... ??
Stąd te statystyki...??? |
_________________ Forum Audi A6.
Forum Audi A8. |
|
|
|
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
Rocznik: 1996
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Pomógł: 100 razy Wiek: 40 Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 3502 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2014-11-11, 10:59
|
|
|
Aj panowie, panowie.
Ja bym to ujął inaczej, trzeba przyznać że są osoby które wsiadają do mocnego, bezpiecznego auta to włącza im się nieśmiertelność. Uważają że skoro pojazd jest napakowany elektroniką to mogą sobie pozwolić na wiele.
Ale niestety w życiu i na drodze bywa tak że nikt nie wie co się tak naprawdę stanie, co jest za zakrętem itp.
Dlatego rozwaga przede wszystkim. Rozwaga i wyobraźnia. Nie będę tu nikogo pouczał i reklamował ( 10 mniej ) ale o zachowanie jasności umysłu i troszkę opanowania podczas jazdy.
Każdy z nas ma możliwość pędzić po drodze 200 czy 250 ale to wszystko składa się jeden czynnik jakim jest rozum i wyobraźnia człowieka siedzącego za kierownicą.
Elektronika pomaga lecz wszystko jest do pewnego stopnia. Do takiego że jak już lecisz bokiem to tylko umiejętności kierowcy zaważą co będzie dalej.
FOSS pewnie wie o czym pisze bo był w takiej sytuacji i mogło się to gorzej skończyć.
Samochód jest rzeczą nabytą. Darzy się go pewnego rodzaju miłością i pasją ale życie jest najważniejsze.
Człowiek uczy się na błędach i pewnie ten kierowca też widział w tym swój błąd. może to go czegoś nauczy na przyszłość.
Zapamiętać trzeba jedno:
Z jaką prędkością można wejść w zakręt ?
Odpowiedz jest prosta.. z każdą
Ale nie z każdą się z niego wyjdzie. |
_________________ Wyrazy szczerego żalu i współczucia z powodu śmierci Ernesta.
Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2014-11-11, 11:21
|
|
|
ernesto napisał/a: | FOSS, Przykra sprawa, na szczęście nikomu nic się nie stało. |
Pomijając mnie to nikomu innemu nic się nie stało.
ernesto napisał/a: | Ale i prędkość pewnie też nie była mała. |
Gabriel napisał/a: | No bokiem słup złapać to wystarczy nieduża prędkość aby się owinąć wokół niego. |
Tak jak Gabriel napisał.... boczne uderzenie najgorsze bo kontrolowanych stref zgniotu jest tam jak na lekarstwo
W mojej ocenie nie było szybciej niż 60km/h - jechałem w peletonie aut które ruszyły spod świateł, było śnieżnie, ślisko i sypało śniegiem więc nie miałem tam po prostu ani gdzie ani jak się rozpędzić.
Na nieświadomce jechałem z wyłączonymi systemami bezpieczeństwa. Przy szybszej zmianie pasów ruchu z lewego na środkowy złapałem lekki poślizg, nie chcąc robić gwałtownych ruchów kierownicą wyjechałem na 3-ci prawy skrajny pas ruchu który okazał się kompletnie nie odśnieżony. Śniegu było na pół koła, wciągnęło mnie na ten pas, dałem kontrę w lewo i odruchowo kopnąłem gaz..... i to by było na tyle bo zmielił kołami w śniegu, postawiło mnie prawym bokiem i przeleciałem aż do pasa zieleni gdzie napotkałem ten betonowy słup
A z lewego pasa uciekałem bo przede mną jechał jakiś typ który co chwila naciskał na hamulec - było to na tyle nerwowe że nie chciałem za nim jechać |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-11-11, 11:23
|
|
|
Należe do tych co wiedzą jak się dziś robi auta i możecie się przekomarzać ale fakt pozostaje faktem. Im nowsze tym gorsze ale ładniejsze
Bolidy sa konstruowane inaczej tam pancerny jest ich kokpit a reszta nie ma znaczenia bo sama konstrukcja nie pozwoli na nie rozsypanie się bolidu podczas wypadku.
Wierzcie lub nie ale jak byście popracowali lub choć porozmawiali trochę z szarymi robolami z fabryk samochodowych to byście wiedzieli o czym mówię.
Na autobahnach wypadków nie brakuje i tak zwalniam do 5km/h albo stoje i patrze na to jakiś czas bo polizei nie puści ruchu normalnie tuż obok rozpitolonego wraku czy tym bardziej ofiar w ludziach...
Osobiście nie widziałem wypadku z udziałem D3(powaznego wypadku)gdzie nie było by ofiar natomiast takie wypadki z udziałem D2 niejednokrotnie pokazywały kompletnie zniszczone auto i czasem nie tylko zywych ale i całych pasażerów.
Temat slabizny dotyczy każdego modelu auta. Im nowsze tym bardziej papierowe a te szumne testy można se miedzy bajki włożyć bo nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością.
Chińczycy przynajmniej nie udają,robią słabe ale i tanie auta.
D3 mi się podoba a D4 jeszcze bardziej lecz solidnośc wykonania maleje wraz z nowszymi rocznikami wykładniczo. Tego nie zaprzeczy nikt kto ze zdrowym rozsądkiem poczyta choćby nasze forum. |
|
|
|
|
Preston81
Moje A8
Skrzynia: tiptronic FBG
Imię: Maciej
Jeżdzę: S8D2 AQH
Pomógł: 8 razy Wiek: 43 Dołączył: 14 Wrz 2011 Posty: 1805 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2014-11-11, 15:32
|
|
|
moj ojciec powiedzial mi jedno po dzwonie z tirem wlasnie d2 preliftem , byle bys kierunek jazdy utrzymal auto zrobi reszte |
_________________ bądź sobą, wariatów też lubią |
|
|
|
|
|
|
|
gryzzli
Moje A8
Skrzynia: manual
Imię: Piotr
Jeżdzę: audi d2 S8
|
Wysłany: 2014-11-11, 15:38
|
|
|
Mysle ze w uderzeniu na wprost a8 jest bardzo bezpiecznym autem natomiast owiniecie wokol slopa ,drzewa to tak jak przedmowcy pisali to najgorszy wypadek jaki sie moze trafic ! Panowie a mnie zastanawia takie pytanie? Na ile szyberdach oslabia konstukcje dachu w takiej a8 oczywiscie pytam o szklany szyberdach ? |
|
|
|
|
|