Autor |
Wiadomość |
123mielony
Moje A8
Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tiptronic F1
Zasilanie: PB
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: D3
Pomógł: 47 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2009 Posty: 1828 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 2011-03-02, 19:46
|
|
|
Mucholejkolator powiedz czy tak na filmiku czy to tak w realu słychać taki metaliczny dźwięk jakby jakiś metalowy element w tłumiku miał luz,szczególnie słychać jak spada z obrotów. |
|
|
|
|
|
|
|
Mucholejkolator
Moje A8
Rocznik: 2001
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Kacper
Jeżdzę: S8 D2
Pomógł: 9 razy Wiek: 39 Dołączył: 27 Cze 2010 Posty: 460 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2011-03-03, 10:57
|
|
|
Nie wiem, ja żadnych metalicznych dźwięków nie słyszę, chodzi Ci o strzelanie?
Generalnie im bardziej tłumik się zagrzeje tym chodzi głośniej i bardziej basowo. Natomiast faktycznie na filmiku dźwięk, na ujęciu na luzie, który został zebrany przez aparat jest dosyć bym powiedział "brudny" ;-) Najbardziej się bałem kupując tłumik, że będzie wydawał taki suchy, właśnie metaliczny odgłos charakterystyczny dla posypanych katów, ale nic takiego się nie dzieje :-D
Na tym filmiku jest chyba taki efekt o który pytasz, u mnie chodzi to zdecydowanie ciszej i nie pierdzi jak w tej C4... :-D Pozdro
http://www.youtube.com/watch?v=BKU9_J3wKJI |
|
|
|
|
|
|
|
123mielony
Moje A8
Rocznik: 2005
Skrzynia: Tiptronic F1
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: D3
Pomógł: 47 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2009 Posty: 1828 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 2011-03-03, 13:02
|
|
|
Mucholejkolator napisał/a: | chodzi Ci o strzelanie? |
Tak kolego jak strzela to jest taki metaliczny odgłos ,a tak poza tym to ładnie gada :-P |
|
|
|
|
Mucholejkolator
Moje A8
|
Wysłany: 2011-03-04, 17:04
|
|
|
Dzisiaj zrobiłem jeszcze jedną modyfikację w wydechu. Oczywiście z ciekawości bo lubię eksperymentować :-D
Rozwikłałem sobie wcześniej poruszaną kwestia tłumika środkowego a właściwie przedniego, bo są trzy.
Chciałem zastosować wspominany często przez SERGIA X-pipe. Jako, że pierwszy, środkowy tłumik w naszych autach ma za zadanie wyrównać ciśnienia z obu stron rzędów cylindrów, rura X która spełnia tę samą rolę wylądowała właśnie w miejscu tegoż tłumika.
Ciekawy także byłem jaka jest konstrukcja tego tłumika.
FOSS wspominał już, że jego funkcja tłumiąca jest znikoma i miał rację. Po zdemontowaniu mogę go określić jako wygłuszony H-pipe. W jego miejsce wskoczył X pipe o średnicy rury 60mm zrobiony "na samochodzie". Teoretycznie rura X jest ewolucją rury H i daję podobno pewne przewagi (moment obr, lepsze odprowadzanie spalin, dźwięk, ekonomia itd..) dlatego stwierdziłem, że zobaczę empirycznie na swoim aucie jak to będzie chodziło. Wszystko tak wykonane że jak coś było nie halo to z powrotem bez problemu można wstawić ori tłumik. No i chodzi rewelacyjnie, zrobiło się tylko troszkę głośniej, bardziej słychać charakterystykę V8 i bulgot a dźwięk jest bardziej, że tak powiem wyścigowy :mrgreen:
Filmik niebawem
|
|
|
|
|
|
|
|
SERGIO
Moje A8
Rocznik: 2007
Silnik cm3: 2.0
Skrzynia: DSG
Zasilanie: ON
Imię: SERGIO
Jeżdzę: VW PASSAT
Pomógł: 4 razy Dołączył: 24 Paź 2009 Posty: 297 Skąd: Pomorskie
|
Wysłany: 2011-03-05, 22:32
|
|
|
Mucholejkolator, Tylko że taki H-Pipe w tłumiku to był montowany do 96 roku u mnie i nowszych autach już ich nie montowano. U mnie jest gotowy element w kształcie litery H.
Oczywiście tak jak rozmawialiśmy kiedyś to wróciłem do tematu i w bagażniku leży już X-pipe, oraz tłumiki środkowe (2 osobne na każdą rurę a nie jeden jak jest w oryginale).
Ostatecznie ma wydech wyglądać tak:
Zamiast katów dwa tłumiki sportowe w obudowie katalizatorów, X-pipe zamiast ori H-pipe, środkowe 2 sportowe po jednym na każdą rurę, końcowy przelot taki sam jak miałem do tej pory.
Mam nadzieję że efekt będzie mi odpowiadał w 100% bo jeśli nie to wracam do serii. ;-) |
|
|
|
|
Mucholejkolator
Moje A8
|
Wysłany: 2011-03-06, 09:18
|
|
|
SERGIO, też myślałem, żeby zastąpić wspólny tłumik środkowy, dwoma oddzielnymi przelotami. Rozumiem, że mają być przelotowe u Ciebie, czy komorowe? Posiadasz wiedzę jak skonstruowany jest u nas owy środkowy tłumik? Ciekawy jestem czy spaliny z obydwu stron mieszają się w nim :roll: Jeśli tak to faktycznie wskazane było by zamontowanie dwóch osobnych na każdą rurę. Tylko, obawiam się, że gdyby zrobić przeloty, to zrobiło by się baardzoo głośno :-/
SERGIO napisał/a: | końcowy przelot taki sam jak miałem do tej pory. |
Rozumiem, że wszystko ok z Twoim końcowym tłumikiem? |
|
|
|
|
|
|
|
SERGIO
Moje A8
Rocznik: 2007
Silnik cm3: 2.0
Skrzynia: DSG
Imię: SERGIO
Jeżdzę: VW PASSAT
Pomógł: 4 razy Dołączył: 24 Paź 2009 Posty: 297 Skąd: Pomorskie
|
Wysłany: 2011-03-06, 18:29
|
|
|
Mucholejkolator napisał/a: | Rozumiem, że wszystko ok z Twoim końcowym tłumikiem? |
Tak jak Ci mówiłem niespodziewanie po kilku miesiącach wydech (bo nie wiem co dokładnie) zaczął mi buczeć w dolnej partii obrotów przy spokojnej jeździe 1200-1500 rpm powyżej lub poniżej ok.
Producent zachował się wporządku i przysłał mi nowy drugi tłumik.
W związku z tym, iż istnieje możliwość że winą jest środkowy a nie końcowy tłumik (jeśli sie wypalił i wydmuchało materiał wygłuszający puszka pusta działa jak pudło rezonansowe i stąd teoretycznie też to buczenie) zamówiłem środkowe tłumiki żeby przy jednym grzebaniu wymienić wszystko na nowe. (koszta też będą mniejsze)
Mucholejkolator napisał/a: | Rozumiem, że mają być przelotowe u Ciebie, czy komorowe? Posiadasz wiedzę jak skonstruowany jest u nas owy środkowy tłumik? |
Z tego co się orientowałem każdy z producentów tłumików powiedział że na 100% tłumik środkowy jest w pełni przelotowy dlatego takie też zamówiłem.
Ciekawostką jest to że od mojego ori tłumika końcowego odciąłem końcówki przy samej puszce i okazało się że najprawdopodobniej końcowy tłumik w A8 jest też przelotowy. Jak wziąłem go pod światło to widziałem kanały w tłumiku a gdyby były komory to raczej nie widać by było nic.
Wszystko okaże się 10 marca bo jestem umówiony z Łukaszem w Gdańsku i będziemy działać. Efekt zobaczymy jaki będzie ale jeśli będzie za głośno to już nie będę eksperymentował i wywalę końcowy sportowy i wróci seria bo przez moją ciekawość sporo wydałem na układ wydechowy (nie mam migomatu i warunków więc za każde przeróbki płacę) |
|
|
|
|
Mucholejkolator
Moje A8
|
Wysłany: 2011-03-09, 03:19
|
|
|
Wrzuciłem dwa nowe filmiki:
http://www.youtube.com/watch?v=qiGLwq6ytxY
http://www.youtube.com/watch?v=2089L8YRFWo
Najlepsze w tym wszystkim jest to, ze auto zaczęło lepiej jeździć po modyfikacji wydechu :lol: Nie spodziewałem się żadnej poprawy osiągów, ale zmierzyłem z ciekawości i okazało się że do setki przyspiesza o sekundę lepiej niż przed modyfikacją :shock: . Właściwie teraz trzyma serię, a nawet jest ciut lepiej, wcześniej potrzebowało ok 8 sekund by dojść do tej prędkości :shock:
Albo miałem coś przytkane albo ta konfiguracja zmian wydechu wydała na plus :-D
A największe jajo to to, że auto lepiej przyspiesza na Lpg niż Pb. Do 100 km/h na benzynie potrzebowało mniej więcej 15-20 setek więcej czasu niż na gazie.
I jeszcze większa draka - gaz nalałem z przymusu na nierenomowanej stacji " u Heńka za płotem". Cenę tez miał silnie promocyjną, sugerująca wiadomo kiepską jakość paliwa...a tu nie proszę pana, ogień! :-P
[ Dodano: 2011-03-17, 21:34 ]
No i wyciąłem środkowy, żeby zobaczyć :-P zamiast tego dwie rury. . Ale jest ogień teraz :mrgreen: Mimo niesamowitego dźwięku, podkreślającego moc silnika, wstawię sobie jednak dwa środkowe tłumiki na każdej z rur jak u SERGIO, , bo jednak raban jest dosyć potężny :-P
Ps: Niech moc będzie z nami!
[ Dodano: 2011-04-24, 00:31 ]
A tu link do filmiku jak auto chodzi finalnie po wszystkich przeróbkach:
1. x-pipe w miejsce pierwszego tłumika
2. katalizatory fabryka
3. dwa oddzielne tłumiki (cygara 40cm) w miejsce środkowego
4. końcowy, dedykowany tłumik PROEX :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=VIBFWfDbpd8 |
|
|
|
|
|
|
|
witaut
Użytkownik
Rocznik: 2002
Silnik cm3: 3.3
Skrzynia: tip-tronic
Imię: Witek
Jeżdzę: A8 D2
|
Wysłany: 2011-12-02, 22:10
|
|
|
witam !
Zrobilem sobie w koncu tlumik.
Kierowalem sie narazie jak najtanszym kosztem wyprobowac kilka opcji. No i w ciagu tygodnia pare pszerobek.
Filmik 1 : http://www.youtube.com/watch?v=tb380_f6UwA
Jak w opisie :
1. No Catalysator
2. H- Pipe (Oryg.)
3. Average (srodkowy) Muffler (Oryg.)
4. No Muffler
To mi odpowiadalo, ze tulko bylo jedna recz ktora mi srednio podobala sie. Do srodka przy 1200- 2000 tys / obr. Dochodzil Baaaassss :roll: dosc mocny ,po miescie bylo go slychac ,natomiast w trasie zanikal caly "Halas" i robilo sie cichutko , tylko jak otweralo sie okno bylo slychac mrukot V8.
2 Filmik: http://www.youtube.com/watch?v=tmndQUONzfc
To mam narazie. Tak jest lepej. I co najwaznejsze znik prawie ten Basss :lol:
Zamiezam tylko jeszcze wstawic tlumik koncowy z firmy Ulter, to za nie dlugo.
Narazie dzielie sie swoim doswiadczeniem.
Pozdrowienia! ;-) |
_________________ Bialorusin.
Walcze o Demokracje.
|
|
|
|
|
Mucholejkolator
Moje A8
|
Wysłany: 2011-12-02, 23:59
|
|
|
No trochę głośno bez końcowego tłumika i katów :-P Filmiki spoko, dobry pogląd na sprawę i dźwięk. Potwierdza sie ze na rurze X są wyższe tony.
Ja już etap robienia bardachy wydechem mam za sobą ;-)
Kupiłem dzisiaj za 200 zł kompletny wydech od katalizatorów z końcowym :!: i wkładam go w jego miejsce odcinając końcowy i zostawiam tylko sportowe wydechy końcowe FOX jako elementy niefabryczne :mrgreen: |
|
|
|
|
|
|
|
witaut
Użytkownik
|
Wysłany: 2011-12-03, 02:20
|
|
|
Mucholejkolator napisał/a: | No trochę głośno bez końcowego tłumika i katów :-P Filmiki spoko, dobry pogląd na sprawę i dźwięk. Potwierdza sie ze na rurze X są wyższe tony.
Ja już etap robienia bardachy wydechem mam za sobą ;-)
Kupiłem dzisiaj za 200 zł kompletny wydech od katalizatorów z końcowym :!: i wkładam go w jego miejsce odcinając końcowy i zostawiam tylko sportowe wydechy końcowe FOX jako elementy niefabryczne :mrgreen: |
1. Ja już etap robienia bardachy wydechem mam za sobą ;-)
Co to Bardachy? |
Walcze o Demokracje.
|
|
|
|
|
Mucholejkolator
Moje A8
|
Wysłany: 2011-12-03, 15:06
|
|
|
:mrgreen: Bardacha czyli w tym przypadku chodziło mi o: raban; zakłócanie porządku publicznego nadmiernym hałasem; powodowanie zawału serca u rowerzystów i przechodniów po nagłym dodaniu gazu; ujędrnianie uszczelek w elementach okiennych zabudowań elewacji przyulicznych itp :-P :mrgreen:
Właśnie jestem po założeniu przodu oryginalnego wydechu. W końcu zrobiło się cicho. Uff :-> |
|
|
|
|
|
|
|
witaut
Użytkownik
|
Wysłany: 2011-12-03, 23:39
|
|
|
ja to jeszcze pociesze sie "oddechem". Dopiero wrocilem z przejazdki a na niej zabrali dowod za przecemniane szyby, to dopiero tragedja :lol:
Wracajac do tematu. To co teraz mam z tlumikiem w Audi to wogule dziecience. Mialem motor "Suzuki Bandit 1200S" i ten monstr byl z tylu z pusto pucha. Chodzil tak ze sluchac bylo mnie przy spokojnej jezdie za 4-6 kwartalow, no a jak wciskalem to wtedy szyby chodzily w najblizszych budynkach i napewno dziewczyna wiedziala ze bede za 5 min. :oops: :-P . Zato bylo biespeczniej z normalnymi kierowcami "slyszeli i dawali droge do uzytku" . :mrgreen: |
Walcze o Demokracje.
|
|
|
|
|
s8fan
Użytkownik
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 4.2f
Skrzynia: tiptronic
Imię: Kamil
Jeżdzę: Q7
Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 13 Lis 2011 Posty: 24 Skąd: Bielsko Biała
|
Wysłany: 2011-12-10, 12:44
|
|
|
Witam ma ktoś może do sprzedania X-Pipe do a8 d2 3.7 albo jakieś namiary |
_________________ s8fan |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2011-12-12, 17:32
|
|
|
s8fan napisał/a: | Witam ma ktoś może do sprzedania X-Pipe do a8 d2 3.7 albo jakieś namiary |
Mucholejkolator w wyniku wielu różnych przeróbek chyba właśnie zdjął u siebie więc może On ;-) |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|