Autor |
Wiadomość |
CINEK
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tip.F1 GNU
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Marcin
Jeżdzę: A8 D3 BFM
Pomógł: 70 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Paź 2012 Posty: 4014 Skąd: Konstantynów Łódzki
|
Wysłany: 2015-06-12, 09:41
|
|
|
lukstorpeda napisał/a: | a to czy byl montowany wraz z lancuchem to bedzie wiadomo po fakturze od mechanika a jesli nie uwzgledni tego na fakturze to bedzie mial osobna fakture/paragon za zakup lancucha |
ja np. sobie sam nastwanik jestem w stanie zamontować, więc sam sobie faktury nie wystawie ale mimo to na każdą zakupioną czesc jest paragon - dowód zakupu, tylko że niestety żyjemy w takim a nie innym kraju, gdzie nie dba sie o klienta, tylko o zysk, co jest bardzo złym podejsciem. Dlatego też 90% reklamcji jest odrzucana z różnych wymyslnych powodów.
Wiadomo że trzeba też podejsc do tego z drugiej strony, że jeżeli wiemy że nić innego jak cisnienie oleju, przestawiony rorząd, jakies zaworki itp, nie szwankuje i jest jak najbardziej ok, to tylko sam nastawnik może być padniety i wtedy można go reklamować. Niestety jak wyżej wspomniałem sprzedawce to wielkie G. obchodzi w jakim stanie jest nasz silnik, bo dla niego zawsze wszystko będzie bee oprócz jego towaru |
_________________ to nie jest zwykły napęd...to
|
|
|
|
|
|
|
|
lukstorpeda
Użytkownik
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: tip
Zasilanie: PB
Imię: Damian
Jeżdzę: d3
|
Wysłany: 2015-06-12, 10:15
|
|
|
preston81 napisał/a: | ja od mechanika np faktur nie biore i co ? jak masz paragon za reklamowany produkt to nic innego sprzedawce nie powinno obchodzic pozatym jakim prawem bedzie wymagal ode mnie jakich kolwiek faktur ? to nie ja mam udowadniac sprzedajacemu cokolwiek, to nie on podejmuje decyzje o uznaniu / odrzuceniu reklamacji ty chyba zyjesz w jakims innym państwie , za takie texty ze mam komus faktury wozic chyba bym takiemu sprzedajacemu rozbił głowe o jego własną lade w sklepie |
TY chyba nie probowales nic nigdy reklamowac ! jak kolega wyzej napisal , sprzedawcow obchodzi tylko i wylacznie ich wlasny business !
Sprobuj reklamowac cos w ASO ! moge sie zalozyc , ze bez odpowiedniej wiedzy na temat rozpatrywania reklamacji w ASO ( np w audi bo z tym mam najwieksze doswiadczenie ) odrzuca Ci kazda reklamacje zanim ja przyjma !tzn formalnie ja przyjma ale po zadaniu ci kulku pytan , zaraz dostaniesz swaja czesc spowrotem !
Tak jeszcze dla Twojej wiedzy to kazda reklamacja w Audi jest rozpatrywana na poziome ASO !nawet jak sie zazalisz na odmowe reklamacji i wezmiesz swojego rzeczoznawce to on i tak swoja opinie bedzie pisal na podstawie ekspertyzy ASO bo nie ma innej mozliwosci zaglebienia sie w temat !
widze ze Ty tu jestes najmadrzejszy to zycze CI kiedys sprobowac reklamacji w ASO !
Po tym co piszesz widze ze NIGDY nie mialas stycznosci z reklamacja jakiejkolwiek czesci " zaawansowanej " technologicznie ! typu np turbosprezarka , nastawniki , kompresory zawieszen pneumatycznych , elektryczna pompa wspomagania itp...
Oczywiscie zycze Ci ,zeby tak bylo caly czas ,zebys nie musial nic reklamowac .
Poza tym do kolegi wyzej " miedzy Bogiem a prawda " jesli sam wymienisz i nie jestes mechanikiem to nawet jakbys poszedl do sadu z reklamacja to juz dla sadu jest to podstawa do odrzucenia reklamacji ! |
|
|
|
|
|
|
|
Preston81
Moje A8
Rocznik: 2000
Skrzynia: tiptronic FBG
Imię: Maciej
Jeżdzę: S8D2 AQH
Pomógł: 8 razy Wiek: 43 Dołączył: 14 Wrz 2011 Posty: 1805 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2015-06-12, 10:16
|
|
|
to moze na zlecenie sprzedawcy odstawisz auto do ekspertyzy zeby pan sprzedawca mial pewnosc ze jest ok wszystko co napisales a po tym dopiero moze uzna ci reklamacje ?:D prawda jest taka ze sprzedawcy ryzu doskonale wiedza ze nie ma zadnej gwarancji bo sami jej nie maja kupujac ryz na ebay z chin jesli by bylo trwalo by Bóg wie ile i generowalo koszty Bóg wie jakie (wysylki itd), wiec jesli koles kupil wiecej i jest uczciwy to ci wymieni a jesli nie to nie , wystarczy 1 pytanie kto jest producentem tego nastawnika, zaloze sie ze niekt ci na to nie odpowie co za tym idzie nie masz sie do kog zwrocic z problemem a na pewno nie w POlandii. jakis czas temu widzialem ze 10 nastawnikow bylo w cenie nizszej niz 1 z aso wiec maja mega przebitke na tym towarze. Co innego jak byś kupował to w jakiejś hurtowni , pomyślcie dlaczego hurtownie w sumie żadna w POlandii nie ma tego towaru ? bo klopoty z wymiana reklamacja a nie daj Boże z następstwami np uszkodzeniem czyjegos silnika ciagną za sobą konsekwencje wiec nikt nie bedzie ryzykował i się pod tym podpisywał . takie ryzowe wynalazki sprzedają właśnie 1 osobowe firemki sezonowe ala Mirek handlarz . Jest ktoś innego zdania ? zaraz napiszecie ze zawsze mozna silnik wymieniac itd to czemu nie wymieniacie silników od razu ? tez bym zmienił ale nie wiesz na co trafisz a wada silnika generuje mega koszty bynajmniej dla kogos kto tego sam sobie nie przelozy ile nerwów i w zasadzie brak mozliwsci korzystania z pojazdu ... |
_________________ bądź sobą, wariatów też lubią |
|
|
|
|
lukstorpeda
Użytkownik
Silnik cm3: 4,2
Imię: Damian
|
Wysłany: 2015-06-12, 10:24
|
|
|
ja akurat mam doswiadczenie z reklamacjami w aso audi wiec o jadnoosobowych firmach sie nie wypowiadam . prawdopodobnie jesli sprzedawca bedzie uczciwy to faktycznie reklamacje zalatwisz szybciej ( tzn pozytywnie ) niz w ASO bo faktycznie w sklepie jednoosobowej firmy mozesz sprzedawcy " rozwalic glowe o lade " ale w ASO to juz tak troszke trudniej moze byc
btw. nie ma sensu juz o tym pisac. kazdy zrobi jak uwaza za prawidlowo i slusznie a zycie wszystko zweryfikuje . |
|
|
|
|
|
|
|
Preston81
Moje A8
|
Wysłany: 2015-06-12, 10:24
|
|
|
lukstorpeda myślę że o wiele bardziej zaawansowane są komputery procesory karty graficzne niż elementy które wymieniłeś , to rynek jest specyficzny a nie produkty.
po 1 trzeba znać prawo konsumenckie jest takie samo dla żarówek klamerek czy turbosprężarek
2 przepychanka korespondencyjna / sądowa
3 nagłośnienie sprawy w sieci
4 sami będą na kolanach prosić byś przestał
Nigdy nie przegrałem żądnej reklamacji a było ich mnóstwo, ale żadnej z ASO czy też dot art motoryzacyjnych że tak to nazwę.
Problem byłby ten sam lecz zapewne inna specyfika załatwiania problemu być może długa i żmudna ale zawsze trzeba walczyć |
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
Pomógł: 70 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Paź 2012 Posty: 4014 Skąd: Konstantynów Łódzki
|
Wysłany: 2015-06-12, 11:56
|
|
|
lukstorpeda napisał/a: |
Poza tym do kolegi wyzej " miedzy Bogiem a prawda " jesli sam wymienisz i nie jestes mechanikiem to nawet jakbys poszedl do sadu z reklamacja to juz dla sadu jest to podstawa do odrzucenia reklamacji ! |
prawda! Jednak robie to w profesjonalnym warsztacie "pod okiem" zaprzyjaźnionego machanika, wiec z tym nie było by problemu. Chodzi o to że jak sie nie kupi jakiejś czesci w znaniej firmie tylko na aukci w internecie to dochodzić swoich praw i racji jest bardzo trudno!. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Preston81
Moje A8
|
Wysłany: 2015-06-12, 12:05
|
|
|
a sprawy sadowe jak to w POlandii ciagna sie latami.... |
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
|
Wysłany: 2015-06-17, 13:10
|
|
|
"nie wytrzymie" juz tego rzecholenia wiec zamowilem dzis nowy nastawnik, ten sam co ostatnio z Inowroclawia wiec w przyszlym tygodniu wymieniam. Jesli bedzie cicho to dla pewnosci wymienie lancuchy przy rozrzadzie i powinno byc miod malina |
|
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-06-17, 13:12
|
|
|
Bedziem nasłuchiwać Preston ma ori ty masz kij wie co to porównamy |
|
|
|
|
maciu
Moje A8
Rocznik: 2006
Zasilanie: ON
Jeżdzę: D3, (S8,A8,V8,S4)
Pomógł: 52 razy Dołączył: 19 Lip 2009 Posty: 2900 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2015-06-17, 13:50
|
|
|
martin_rs4 napisał/a: | "nie wytrzymie" juz tego rzecholenia wiec zamowilem dzis nowy nastawnik, ten sam co ostatnio z Inowroclawia wiec w przyszlym tygodniu wymieniam. Jesli bedzie cicho to dla pewnosci wymienie lancuchy przy rozrzadzie i powinno byc miod malina |
po co dwa razy rozbierać? łańcuszki drogie nie są... |
_________________ Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020 |
|
|
|
|
|
|
|
Preston81
Moje A8
|
Wysłany: 2015-06-17, 14:24
|
|
|
od razu powiem potwierdzilo sie to, w co nie wierzyłem wyciągnięty był łańcuch i to dość mocno bo o 1 ogniwo przy tej samej ilości ogniw wymiana nastąpiła przy przebiegu 279390km wiec łańcuch za 100 tysi do wymiany bo taka jest jego żywotność ....
od razu inna praca i podejrzewam ze moj nastawnik jest sprawny co pokazują logi na vagu pomijając jego uszczypnięty ślizg po prostu łańcuch był wyciągnięty i miał prawo stukać tylko sie spieniłem przy dojściu do takich wniosków .... ale cóż ... |
|
|
|
|
PawelDSW
Moje A8
Rocznik: 2009
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: Tip
Zasilanie: ON
Imię: Paweł
Jeżdzę: A8 D3
|
Wysłany: 2015-06-17, 16:32
|
|
|
preston81 napisał/a: | od razu powiem potwierdzilo sie to, w co nie wierzyłem wyciągnięty był łańcuch i to dość mocno bo o 1 ogniwo przy tej samej ilości ogniw wymiana nastąpiła przy przebiegu 279390km wiec łańcuch za 100 tysi do wymiany bo taka jest jego żywotność ....
od razu inna praca i podejrzewam ze moj nastawnik jest sprawny co pokazują logi na vagu pomijając jego uszczypnięty ślizg po prostu łańcuch był wyciągnięty i miał prawo stukać tylko sie spieniłem przy dojściu do takich wniosków .... ale cóż ... |
Mialem to samo w plecy o nowy nastawnik jestem.... |
|
|
|
|
|
|
|
pepi
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 6,0
Imię: paweł
Pomógł: 41 razy Wiek: 48 Dołączył: 17 Wrz 2012 Posty: 4800 Skąd: krzczonów
|
Wysłany: 2015-06-17, 19:36
|
|
|
gumowe te łańcuchy |
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
|
Wysłany: 2015-06-17, 20:38
|
|
|
Kurde ale nawet jedno ogniwo to jest raptem 5mm góra, wiec nastawnik powinien to napiąć mi się cos zdaje że ten bajzel robi za worek zwrotny w samym nastawniku...
Apophis napisał/a: | Bedziem nasłuchiwać Preston ma ori ty masz kij wie co to porównamy |
Maciek nie ma co nasłuchiwać bo mi napier...la tak jakby łańcuch chciał wyskoczyć, ale tylko przy rozruchu przez tą 1-2 sec. I cisza. Nastawnik nowy za montuje dopiero w przyszłym tygodniu.
maciu napisał/a: | po co dwa razy rozbierać? łańcuszki drogie nie są... |
No bo rozrząd mam jeszcze sprawny a do wymiany zostało jeszcze ok. 15-17kkm wiec jakiś rok mojej jazdy
zobaczymy jak będzie po wymianie nastawnika. Sam nastawnik wymienić to "chwila" jest |
|
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-06-17, 21:27