Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D3 06 4.2TDI ] Opinie na temat silnika i eksploatacji  
Autor Wiadomość
Bartek87 
Moje A8

Rocznik: 2015
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Bartek
Jeżdzę: A8
Wysłany: 2013-09-30, 18:09   

MAT jak tak piszesz o programach do 4.2 TDI to czy ten Twój mechanik nic nie wspominał nt. chłodzenia, nie chcę siac zementu czy plotek ale z kilku źródeł słyszałem, że na seryjnych gratach to bezpiecznie 360-380km a granice 400km to już dpf out i wydajniejsze coolery.

Co do samego silnika to użytkuję go 1,5roku i jestem bardzo zadowolony, do niczego się nie mogę przyczepić. Problemem jest tylko znalezienie mechanika naprawdę ogarniętego w D3 i 4.2TDI :-)

Mat 
Użytkownik

Rocznik: 2009
Imię: Łukasz
Jeżdzę: A8 i A4 2.5TDI kabriolet
Wysłany: 2013-09-30, 18:30   

Bartek87 napisał/a:
MAT jak tak piszesz o programach do 4.2 TDI to czy ten Twój mechanik nic nie wspominał nt. chłodzenia, nie chcę siac zementu czy plotek ale z kilku źródeł słyszałem, że na seryjnych gratach to bezpiecznie 360-380km a granice 400km to już dpf out i wydajniejsze coolery.

Co do samego silnika to użytkuję go 1,5roku i jestem bardzo zadowolony, do niczego się nie mogę przyczepić. Problemem jest tylko znalezienie mechanika naprawdę ogarniętego w D3 i 4.2TDI :-)

Pytałem, się tunera, czy trzeba zmienić coś osprzęcie silnika, ale mówił, że wyjęcie dpf wystarczy do osiągnięcia ponad 400 koni. O większych chłodnicach i innych elementach nie wspominał. Jedyne, na co wskazał zwrócić uwagę to skrzynia. Jednak każda wskazówka jest cenna, bo nikt nie jest alfą i omegą w tak skomplikowanym temacie jakim jest chiptuning. Zapytam się, paru osób, zajmujących się tym, przy najbliższej sposobności. :peace:

blady99 
Moje A8

Rocznik: 2007
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: tiptronic
Imię: Maciej
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2013-09-30, 20:23   

A jaki sens jest robienie soft 400 jak z seryjnym intecoolerem spuchnie po 2 min jazdy silnik. Nie mowiac juz jak bedzie lato...

Mat 
Użytkownik

Wysłany: 2013-09-30, 20:54   

blady99 napisał/a:
A jaki sens jest robienie soft 400 jak z seryjnym intecoolerem spuchnie po 2 min jazdy silnik. Nie mowiac juz jak bedzie lato...

Ludzie robią i jeżdżą, a puchną to weki na jesień. :D
Nie wiem czy robiłeś jakikolwiek tuning, ale tu nic nie "puchnie", tylko jedzie szybciej do przodu. :D

ssspeeder 
Użytkownik

Skrzynia: tip
Imię: mariusz
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2013-10-01, 00:15   

Mat napisał/a:
blady99 napisał/a:

Nie wiem czy robiłeś jakikolwiek tuning, ale tu nic nie "puchnie", tylko jedzie szybciej do przodu. :D

to sie kolego zdziwisz, w 4.2 tdi seryjne intercoolery nie daja rady,zeby bezpiecznie korzystac z 400 koni lub wiecej zazwyczaj doklada sie 3ci intercooler

Mat 
Użytkownik

Wysłany: 2013-10-01, 08:17   

ssspeeder napisał/a:
Mat napisał/a:
blady99 napisał/a:

to sie kolego zdziwisz, w 4.2 tdi seryjne intercoolery nie daja rady,zeby bezpiecznie korzystac z 400 koni lub wiecej zazwyczaj doklada sie 3ci intercooler

Dla mnie to bardzo bardzo dziwne. Jak pisałem wyżej, robili przy mnie takie auto z 2007 roku i nic nie wspominali, że trzeba modyfikować. Tak samo, jak pytałem o moje przyszłe auto czy będę musiał coś zmieniać w osprzęcie, jeśli chcę mieć ponad 400 koni. Zapytam się przy okazji. Niecałe 100 koni przyrostu to bardzo mało na tak niewysilony silnik. Ja mam prawie 50 koni więcej i mi nic nie puchnie, nic się nie dziwie, auto gna do przodu, tak jak trzeba. A silnik ma niedużo więcej niż połowę pojemności z porównaniu z 4.2TDI. ;-)

genmaxiu 
Użytkownik

Rocznik: 2013
Silnik cm3: 3.0
Skrzynia: Tip
Imię: Michal
Jeżdzę: A8 D4
Wysłany: 2013-10-01, 12:18   

nie chcialbym byc wlascicielem 400stu konnego silnika 4.2tdi z oem gratami, to nie pasuje i jest typowo Polskim rozwiazaniem:) Zaraz pokazuje mi sie przed oczyma "polski paker" ktory daje na maksa w klate a nogi ma jak kogut:D

Albo robisz po kosztach albo rbisz dobrze. Jak ma byc po kosztach to pewnie, 400km i ori wszystko, ale jak to ma gadac i sluzyc - bez grzebniecia sie nie obejdzie.

Mat 
Użytkownik

Wysłany: 2013-10-01, 20:27   

Rozmawiałem dziś z moim mechanikiemo osobiście - specjalnie tam podjechałem i pierwsze słyszał, żeby coś się działo, po chipie na 400 koni. A i z tego, co mi jeszcze powiedział robili już kilka takich aut i nie wstawiali tam dodatkowych "wodotrysków, fontann i innych badziewi", bo nie było takiej potrzeby. Niektórzy nie powinni zatem siać zamętu i wywoływać niepotrzebnych emocji na forum. Z tego, co mi dziś powiedział, to nie trzeba nic wstawiać, auta hulają, z tą uwagą, o czym już wspominałem, że dpf off i trzeba uważać na skrzynię, czyli to samo co mówił mój tuner. 8-)

PABLO200 
Moje A8

Rocznik: 2016
Silnik cm3: 4200
Imię: Pablo
Jeżdzę: Q8
Wysłany: 2013-10-01, 21:19   

na te 400 ps to przygotuj sobie juz nową skrzynie biegów

Mat 
Użytkownik

Wysłany: 2013-10-01, 21:28   

PABLO200 napisał/a:

Dziękuję za złośliwości. Jakbym słuchał takich jak Ty, którzy tylko kraczą, że mi wałki, przeguby, czy inne rzeczy strzelą, to bym tych ostatnich 5-6 aut nigdy nie czipował, albo wręcz zaniłżałbym im moce, żeby się cokolwiek tylko nie zepsuło. :D
Wszystko zależy od tego jak kto jeździ. Ja nie korzystam zbyt często z mocy nadanej przez tunera i w autach wszystko bezawaryjnie pracuje. Jak się by zepsuło po 100tys km to i tak znajdą się tacy, którzy zwalą to na karb, że to efekt tuningu. ;)
Moja wola, co będę robił z moim autem i ja będę odpowiadał za to, że coś się popsuje lub nie. Widocznie będę jednym z niewielu, którzy nie boją się mocnego tuningu i będę miał auto z tym motorem ponad 430koni. Kropka. :-|

PABLO200 
Moje A8

Rocznik: 2016
Silnik cm3: 4200
Imię: Pablo
Jeżdzę: Q8
Wysłany: 2013-10-02, 08:01   

Stwierdzam fakty to nie jest żadna złośliwość.
Znam wiele osób które miała z tym problem wiec napisałem.

mdamian 
Moje A8

Rocznik: 2002
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D2 , A8 D3
Wysłany: 2013-10-02, 08:57   

Mat, Rozumiem że mechanik ten robi tobie wszystko przy aucie ???
Jeśli tak to czipuj auto nawet do 450KM , tylko mam nadzieje , że kolega mechanik jest ogarnięty w tym co robi .
Też jak bym znalazł takiego "jelenia" ( nie obrażając nikogo ) to bym go kręcił żeby kupił sobie S8 5.2 FSI , tam to mógł bym po ściemniać i skasować gruba kasę za naprawę auta ( bynajmniej prawie tyle co Serwis ) ;-)

Zapytaj się go czy po chipie jeśli coś się sypnie to czy on będzie to naprawiać na swój koszt ???
Bo jeśli jest pewien , że przez chip do 400km nic się nie stanie i da za to sobie rękę uciąć , to oki , kręcił bym do 400KM .

Ale z drugiej strony z tego co się orientuję to przyrost mocy ( bezpiecznej ) może być max 20% .
Czyli w normie się by zmieścił .
Wypalanie DPF Audi A6 i A8. :)
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS. :)

genmaxiu 
Użytkownik

Rocznik: 2013
Silnik cm3: 3.0
Skrzynia: Tip
Imię: Michal
Jeżdzę: A8 D4
Wysłany: 2013-10-02, 16:41   

Mat napisał/a:
PABLO200 napisał/a:

Dziękuję za złośliwości. Jakbym słuchał takich jak Ty, którzy tylko kraczą, że mi wałki, przeguby, czy inne rzeczy strzelą, to bym tych ostatnich 5-6 aut nigdy nie czipował, albo wręcz zaniłżałbym im moce, żeby się cokolwiek tylko nie zepsuło. :D
Wszystko zależy od tego jak kto jeździ. Ja nie korzystam zbyt często z mocy nadanej przez tunera i w autach wszystko bezawaryjnie pracuje. Jak się by zepsuło po 100tys km to i tak znajdą się tacy, którzy zwalą to na karb, że to efekt tuningu. ;)
Moja wola, co będę robił z moim autem i ja będę odpowiadał za to, że coś się popsuje lub nie. Widocznie będę jednym z niewielu, którzy nie boją się mocnego tuningu i będę miał auto z tym motorem ponad 430koni. Kropka. :-|

Jesli ci sie uda zrobic bez dodatkow zadnych 430KM to ja chce zobaczyc jak to jedzie , wraz z potwierdzeniem mocy na hamowni. Przylece specjalnie do Wroclawia popatrzec, posluchac i jak ci sie silnik nie zagotuje po 100km to uscisne dlon i poprosze adres tunera.

Pepeka 
Moje A8

Rocznik: 2006
Silnik cm3: jest
Skrzynia: a niech ją nagła ...
Imię: Paweł
Jeżdzę: A4B7
Wysłany: 2013-10-02, 19:26   

Mat, nie dopatruj się tu złośliwości bo jej nie ma. Wszystko super z tuningiem silnika pod warunkiem, że tuner zajmie się też oprogramowaniem skrzyni i innymi. Jak wiesz skrzynia zmienia biegi w zalezności od współczynników przyrostu predkości ,mocy , przyspieszeń i momentu . Przesunięcie parametrów silnika w którąś ze stron bedzie miało wpływ na pracę skrzyni jak i na żywotnosc jej poszczególnych elementów. Zwiększenie mocy to i zmiana miejsca momentu na krzywej przyspieszeń, a więc i mechanicznego obciążania elementów odpowiedzialnych za poszczególne przełożenia skrzyni, dobranych przecież tak naprawdę z niewielkim zapasem do nominalnych parametrów silnika . Dobry tuner - fachowiec-zajmie się też mechaniką pojazdu ,począwszy od łozysk skończywszy na dyfrach , wzmocnieniach , chłodnicach .Amen

P.S. No chyba że manual to tuner może pochałturzyć ale mnie na sama myśl to ciarki przechodzą bo tego typu TUNNING to sie robi w golfach co najczęściej pod remizami stoją .

Bartek87 
Moje A8

Rocznik: 2015
Imię: Bartek
Jeżdzę: A8
Wysłany: 2013-10-02, 20:13   

430 KM samym programem i wycięciem dpf :shock: z chęcią zobaczę ile auto wytrzyma.
Tu 4.2 TDI po chipie i pewnie wywalonym DPF ... trochę słabo to wygląda jak takie auto tak kopci
http://www.youtube.com/watch?v=y_56BFf9NB4

btw. auto z filmiku jakiś czas temu było na sprzedaż :)

Odpowiedz do tematu