|
Autor |
Wiadomość |
pepi
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 6,0
Skrzynia: tip
Zasilanie: PB+LPG
Imię: paweł
Jeżdzę: d3
Pomógł: 41 razy Wiek: 48 Dołączył: 17 Wrz 2012 Posty: 4800 Skąd: krzczonów
|
Wysłany: 2016-12-02, 07:22
|
|
|
danishow napisał/a: | Pierwszy raz słyszę złe słowo na temat łańcuchów febi, przez ostatnie 8 lat nie odczułem różnicy w jakości a więc z czystym sumieniem zamawiam, montuję i polecam | - bo moze u nas w kraju jest inny klimat i powietrze bardziej ostre i się wyciągają |
|
|
|
|
|
|
|
JIMM [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-12-02, 10:16
|
|
|
i się opalają |
|
|
|
|
|
|
|
danishow
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: TT 6 Gang
Zasilanie: PB
Imię: Daniel
Jeżdzę: Touareg V8 420KM
Pomógł: 130 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Sty 2015 Posty: 3733 Skąd: Leiningen - DE
|
Wysłany: 2016-12-02, 10:28
|
|
|
pepi napisał/a: | bo moze u nas w kraju jest inny klimat i powietrze bardziej ostre i się wyciągają | Chodzi o to, ze zazwyczaj wymieniane sa tylko lancuchy i slizgi, zebatek, napinaczy czy nastawnikow sie nie wymienia bo sa z reguly dla wlasciciela pojazdu za drogie. Pozostawiajac stere wyrobione elementy przyspieszamy starzenie sie nowych ...ot i cala filozofia
W DE malo ktory warsztat wymieni czesc rozrzadu, albo wszystko albo nic. |
_________________ MOJE A8 - WYDECH |
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2016-12-02, 10:36
|
|
|
danishow napisał/a: | Chodzi o to, ze zazwyczaj wymieniane sa tylko lancuchy i slizgi, zebatek, napinaczy czy nastawnikow sie nie wymienia bo sa z reguly dla wlasciciela pojazdu za drogie. Pozostawiajac stere wyrobione elementy przyspieszamy starzenie sie nowych ...ot i cala filozofia
W DE malo ktory warsztat wymieni czesc rozrzadu, albo wszystko albo nic. |
Noi właśnie ja, wbrew temu zwyczajowi, robiłem w tym A6 cały komplet.
I dlatego części w detalu to ca. 12-14kpln
I przy takiej wymianie właściciel pojazdu nie szukał oszczędności w postaci kupowania pojedynczych części poza ASO... bo to "żadna" oszczędność. |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
danishow
Moje A8
Pomógł: 130 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Sty 2015 Posty: 3733 Skąd: Leiningen - DE
|
Wysłany: 2016-12-02, 20:59
|
|
|
Tetek napisał/a: | nie zdecyduję się na zakup zamiennika Febi ponieważ ten sam zestaw w niemieckim ASO jest tańszy o 80 euro |
Waśnie sprawdzałem i cena detaliczna w ASO jest o 180 euro większa niż to co oferuje Febi, w sumie niewielka różnica. Natomiast jeżeli odliczymy rabaty to jest już to spora różnica.
Druga sprawa że w zestawie od Febi brakuje jeszcze sporo rzeczy i nie obejdzie się bez ASO. |
|
|
|
|
Tetek
Moje A8
Rocznik: 2007
Silnik cm3: 5.2
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Tomek
Jeżdzę: Audi S8,D3
|
Wysłany: 2016-12-02, 21:11
|
|
|
danishow napisał/a: | Tetek napisał/a: | nie zdecyduję się na zakup zamiennika Febi ponieważ ten sam zestaw w niemieckim ASO jest tańszy o 80 euro |
Waśnie sprawdzałem i cena detaliczna w ASO jest o 180 euro większa niż to co oferuje Febi, w sumie niewielka różnica. Natomiast jeżeli odliczymy rabaty to jest już to spora różnica.
Druga sprawa że w zestawie od Febi brakuje jeszcze sporo rzeczy i nie obejdzie się bez ASO. |
W polskim ASO jest większa.... Jutro najpóźniej w niedzielę podam dokładniejsze dane. |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
|
Wysłany: 2016-12-03, 11:47
|
|
|
danishow napisał/a: | Druga sprawa że w zestawie od Febi brakuje jeszcze sporo rzeczy i nie obejdzie się bez ASO. |
No właśnie. Jak sprawdzałem do BAT/BBK to najpierw było obiecująco a po zgłębieniu tematu okazywało się, że to nie do tego silnika |
inspekcje przed zakupem
-
|
|
|
|
|
Tetek
Moje A8
|
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
|
Wysłany: 2016-12-03, 15:41
|
|
|
Tetek napisał/a: | http://www.ebay.de/itm/Steuerkettensatz-FEBI-BILSTEIN-Audi-S4-A4-AVANT-B6-B7-4-2-V8-BAS-BAT-BBK-BHF-/172411103724?hash=item282480a9ec:g:XkAAAOSwOdpXxYPj |
Noi?
...
A faktura?
A gwarancja?
Ja tego nie kupuję prywatnie dla siebie.
Poza tym pełna lista części do wymiany rozrządu w BAT to łącznie jakieś 50 pozycji.
Jak już tak koniecznie ktoś chciałby pokazać, że można tanio to może ktoś znajdzie dobre zamienniki tego:
079109204L
079109210L
079109087M
Tylko cztery części i cena detal jakieś 9700pln |
inspekcje przed zakupem
-
|
|
|
|
|
Tetek
Moje A8
|
Wysłany: 2016-12-03, 20:47
|
|
|
FOSS napisał/a: | Tetek napisał/a: | http://www.ebay.de/itm/Steuerkettensatz-FEBI-BILSTEIN-Audi-S4-A4-AVANT-B6-B7-4-2-V8-BAS-BAT-BBK-BHF-/172411103724?hash=item282480a9ec:g:XkAAAOSwOdpXxYPj |
Noi?
...
A faktura?
A gwarancja?
Ja tego nie kupuję prywatnie dla siebie.
Poza tym pełna lista części do wymiany rozrządu w BAT to łącznie jakieś 50 pozycji.
Jak już tak koniecznie ktoś chciałby pokazać, że można tanio to może ktoś znajdzie dobre zamienniki tego:
079109204L
079109210L
079109087M
Tylko cztery części i cena detal jakieś 9700pln |
Z gwarancją i fakturą. Mogą ci wystawić fakturę unijną ze stawką vatu 0,0%
[ Dodano: 2016-12-03, 21:05 ]
A o jaką gwarancję tak dokładnie chodzi, bo z tego co wiem to mechanik daje gwarancję? |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
|
Wysłany: 2016-12-03, 21:27
|
|
|
Tetek napisał/a: | Z gwarancją i fakturą. Mogą ci wystawić fakturę unijną ze stawką vatu 0,0% |
Wiem, mam NIP EU i znam zasady.
I wystarczy mi, że licencje na niektóre programy kupuję w DE.
Słyszałem też jak pięknie rozpatrują reklamacje z PL producenci narzędzi w DE.
Dzięki, gwaranta wolę mieć tu, za miedzą a nie kilkaset km dalej, za granicą
Tetek napisał/a: | A o jaką gwarancję tak dokładnie chodzi, bo z tego co wiem to mechanik daje gwarancję? |
A jak części są wadliwe to kto jest gwarantem?
W PL gwarantem dla mnie jest mój dostawca - hurtownia, ASO.
Wadliwe pompy wody, wadliwe napinacze rozrządu, wadliwe nastawniki, wadliwe elementy zawieszenia, wadliwe opony... to się zdarza.
Chyba nie myślisz, że za wszystkie wadliwe części będę płacił z własnej kieszeni |
inspekcje przed zakupem
-
|
|
|
|
|
szeryfisch
Moje A8
Rocznik: 1988
Silnik cm3: 6600
Skrzynia: AOD
Zasilanie: ON
Imię: Paweł
Jeżdzę: 1978 Lincoln Continental
Pomógł: 44 razy Dołączył: 31 Maj 2010 Posty: 1294 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2016-12-03, 22:07
|
|
|
Foss, punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia |
_________________ Masz problem z autem? Zapraszam:
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia |
|
|
|
|
|
|
|
Tetek
Moje A8
|
Wysłany: 2016-12-04, 01:33
|
|
|
FOSS napisał/a: | Tetek napisał/a: | Z gwarancją i fakturą. Mogą ci wystawić fakturę unijną ze stawką vatu 0,0% |
Wiem, mam NIP EU i znam zasady.
I wystarczy mi, że licencje na niektóre programy kupuję w DE.
Słyszałem też jak pięknie rozpatrują reklamacje z PL producenci narzędzi w DE.
Dzięki, gwaranta wolę mieć tu, za miedzą a nie kilkaset km dalej, za granicą
Tetek napisał/a: | A o jaką gwarancję tak dokładnie chodzi, bo z tego co wiem to mechanik daje gwarancję? |
A jak części są wadliwe to kto jest gwarantem?
W PL gwarantem dla mnie jest mój dostawca - hurtownia, ASO.
Wadliwe pompy wody, wadliwe napinacze rozrządu, wadliwe nastawniki, wadliwe elementy zawieszenia, wadliwe opony... to się zdarza.
Chyba nie myślisz, że za wszystkie wadliwe części będę płacił z własnej kieszeni |
Z tego co mi wiadomo to ASO daje gwarancję na części u siebie zakupione pod warunkiem że sami je zamontują. Tak przynajmniej jest w europie zachodniej. A ty FOSS nie indycz się.... Twierdziłeś że niema zamienników, ja tylko pokazałem Ci że są. I nie było w tym żadnych ukrytych kontekstów, nie próbuję ci tego sprzedać.
I jeszcze jedno. SŁYSZAŁEM to SŁYSZAŁEM tamto o reklamacji w niemczech robi dużą różnicę.... Nie wypowiadaj się jak rozpatrywane są gwarancję reklamację w niemczech jeśli swoją wiedzę opierasz na SŁYSZAŁEM. Ja nie SŁYSZAŁEM tylko miałem przyjemność doświadczyć reklamacji czy wymiany towaru zakupionego w niemczech. Już samo to że kupiony sprzęt mogę użytkować przez tydzień lu dwa i po prostu oddać bo nie jestem zadowolony z jego działania. To chyba mówi samo za siebie. I nie piszę tu o usterce technicznej. |
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
|
Wysłany: 2016-12-04, 12:51
|
|
|
Tetek napisał/a: | Z tego co mi wiadomo to ASO daje gwarancję na części u siebie zakupione pod warunkiem że sami je zamontują. |
Hmmm... a wg. mnie to nie jest prawda
Tetek napisał/a: | A ty FOSS nie indycz się.... |
Oj kolego, ja się nie indyczę, ja po prostu dyskutuję
Tetek napisał/a: | Twierdziłeś że niema zamienników, ja tylko pokazałem Ci że są. |
Szkoda tylko, że nie czytałeś dokładnie.
Lista części do kompletnej wymiany rozrządu to jakieś 50 pozycji... i to co wskazałeś to tylko ułamek tego o czym mówię
Zestaw z ebay'a zawiera 4 łańcuchy i 4 napinacze.
Cena zestawu 473,99€ + 31,50€ wysyłka
Ta wysyłka na terenie DE a do PL będzie pewnikiem droższa... ale nie idźmy po bandzie policzmy do PL po 35€ więc kwota końcowa to 509€
Patrząc po aktualnym kursie 4,48pln (wartość wziąłem pierwszą z brzegu z google) to cena zakupu w PL wynosi 2280pln
Cena detal brutto tych części w ASO które mam na sąsiedniej ulicy, dosłownie "za miedzą", wynosi 2590pln
Więc powiem tak... jeżeli kupujesz to prywatnie to może jest to dla ciebie atrakcyjne ale dla mnie jako firmy i jako warsztatu już niezbyt
Kontynuując temat zamienników... poproszę dobre zamienniki i w dobrych cenach do tych części:
079109204L
079109210L
079109087M
Jak już pisałem powyżej tylko te cztery części to cena detal jakieś 9700pln więc jakby nie było zjadają lwią część wszystkich kosztów.
Tetek napisał/a: | I nie było w tym żadnych ukrytych kontekstów, nie próbuję ci tego sprzedać. |
Spoko
Tetek napisał/a: | I jeszcze jedno. SŁYSZAŁEM to SŁYSZAŁEM tamto o reklamacji w niemczech robi dużą różnicę.... Nie wypowiadaj się jak rozpatrywane są gwarancję reklamację w niemczech jeśli swoją wiedzę opierasz na SŁYSZAŁEM. Ja nie SŁYSZAŁEM tylko miałem przyjemność doświadczyć reklamacji czy wymiany towaru zakupionego w niemczech. Już samo to że kupiony sprzęt mogę użytkować przez tydzień lu dwa i po prostu oddać bo nie jestem zadowolony z jego działania. To chyba mówi samo za siebie. I nie piszę tu o usterce technicznej. |
Co do kontaktów w Niemczech... zacytowałeś, że coś SŁYSZAŁEM ale pominąłeś fakt, że używam programów na które licencje kupuję właśnie w Niemczech już od kilku lat.
A tak się składa, że akurat w tym roku, kiedy wróciłem z DE do PL i zacząłem ponownie działać tutaj w swojej firmie to miałem kłopot z jedną z tych niemieckich firm. Zablokowano mi dostęp do jednego z tych programów i pomimo długiej korespondencji mailowej i przywróceniu tego dostępu fakturę VAT otrzymałem niewłaściwie wystawioną. Tłumaczyłem jak "krowie na miedzy" i odwoływałem się do określonych paragrafów i ustaw a i tak wystawiono to inaczej
Grubiaństwo, niekompetencja i olewactwo.
Gdyby mi na tym programie nie zależało to na tym poziomie konwersacji olałbym ich ciepłym moczem i kupiłbym sobie coś innego
Tetek napisał/a: | Już samo to że kupiony sprzęt mogę użytkować przez tydzień lu dwa i po prostu oddać bo nie jestem zadowolony z jego działania. To chyba mówi samo za siebie. I nie piszę tu o usterce technicznej. |
Ale przecież nie rozmawiamy o oponach czy żarówkach czy laptopie tylko o częściach zamiennych do rozrządu.
Jeżeli taki napinacz okaże się wadliwy to myślisz, że gdzie będzie łatwiej reklamować wadliwą części i odzyskać koszty jej wymiany?
Do wymiany napinacza trzeba targać cały silnik - zrzucać wydech, przedni zawias, skrzynię biegów... jaka jest robocizna to już pisali koledzy powyżej.
Ja wolę to kupić w ASO "za miedzą" albo w hurtowni z którą handluję od lat - moim zdaniem, w razie problemów z jakością części, tu z reklamacją będzie mi łatwiej.
A tak apropos...
Jako klient zawsze masz prawo przyjechać do warsztatu ze swoimi częściami. Sam kupisz taniej i zapłacisz tylko za wymianę.
A gwarancję na części masz wtedy od gościa u którego kupiłeś a nie od warsztatu |
inspekcje przed zakupem
-
|
|
|
|
|
|
|
|
danishow
Moje A8
|
Wysłany: 2016-12-04, 12:51
|
|
|
FOSS napisał/a: | Słyszałem też jak pięknie rozpatrują reklamacje z PL producenci narzędzi w DE | Za to odpowiedzialny jest importer w PL a nie producenci z DE, nie mają z tym nic wspólnego. Jak Tetek już wspomniał, w Niemczech prawo konsumenta działa tak jak trzeba i nie ma problemów z reklamacjami ...o czym Ci już kiedyś opowiadałem |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|