Autor |
Wiadomość |
Preston81
Moje A8
Rocznik: 2000
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: tiptronic FBG
Zasilanie: PB
Imię: Maciej
Jeżdzę: S8D2 AQH
Pomógł: 8 razy Wiek: 43 Dołączył: 14 Wrz 2011 Posty: 1805 Skąd: Poznań
|
|
|
|
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
Rocznik: 2003
Skrzynia: Tip.F1 GNU
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Marcin
Jeżdzę: A8 D3 BFM
Pomógł: 70 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Paź 2012 Posty: 4014 Skąd: Konstantynów Łódzki
|
Wysłany: 2016-04-11, 17:19
|
|
|
Łoj Panie, nie bierz tego do siebie...wiesz dobrze ze po wymianje na ten nowy i tak bedziesz nasłuchiwał. I po pewnym czasie znow Ci zacznie cos w głowie stukać oby nie .
A tym czasem bylem dzis na tescie drogowym opon na wyważarce hunter i okazalo sie ze jedna nowa opona jest niezdatna do jazdy
Od razu zglosilem reklamacje, powiedzialem co i jak, i miła Pani potwierdziła ze oni też na tej maszynie beda ją sprawdzać...w kazdym razie nic mnie to nie kosztuje oprocz zrzucenia i ponownegi załozenia opony. Odbior, ekspertyza i wymiana na nową na ich koszt.
Generalnie opon nie przekreslam, bo po tym wyważeniu na maszynie hunter jedzie sie juz pieknie, do momentu kiedy ta jedna na chwile da o sobie znac. Ale są bardzo ciche, miekkie i daja sie bez problemu wyważyc.
Nawet w markowych trafi sie felerny produkt, jak wyzej z moim squrwiałym reduktorem geniuszem
w załączniku wynik opony, która sama miała bicie 14kg, czy jakkolwiek to zwał, ale norma jest do 12kg
No nic teraz kolo miesiaca na zimowkach polatam
opona.pdf test opony |
Pobierz Plik ściągnięto 145 raz(y) 80,21 KB |
|
_________________ to nie jest zwykły napęd...to
|
|
|
|
|
|
|
|
Preston81
Moje A8
|
Wysłany: 2016-04-11, 19:27
|
|
|
masakra no a poprzednie koszta jakie poniosles zmiany wywazanie itd? czy nie powinni po stukroc sprawdzac tego zanim sprzedadza jak to przeszlo testy ? przeciez to jest jakas masakra , a co jak bys mial wypadek ? zadoscuczynienie musi byc wywazenie na ich koszt wsadzilbym im w dupe to za malo! moze sprzedaja jakies odpady z produkcji co to za firma ci to sprzedala ? |
_________________ bądź sobą, wariatów też lubią |
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
Pomógł: 70 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Paź 2012 Posty: 4014 Skąd: Konstantynów Łódzki
|
Wysłany: 2016-04-11, 19:38
|
|
|
kupiłem je na oponeo, ale mimio to rozmawiałem z tym chłopakiem co mi je wyważał na HUNTERze i mówił że zna te opony ZEETEX, które mam bo tez je sprzedają i nie są to złe opony. Nie są to typowe chinczyki (to są MADE IN INDONESIA) :p , ale mi powiedział że po prostu miałem pecha bo: normalnie opona musi przejść taki sam test jak ja przeprowadziłem, kontrolę jakości itp, ale robią przy tym tylko ludzi i każdemu się zdarzy coś przeoczyć, albo po prostu puścić mimo wad.
Tak samo jest u nas na produkcji...rzeczy które powinny być oczywiste do wyłapania przy kontroli jakości czasem przechodzą i tyle...
nich mi tą oponę uznają i dadzą nową to będzie dobrze, bo każdy wie jak w tym kraju bywa |
|
|
|
|
|
|
|
|
matrose1983
Moje A8
Rocznik: 2006
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: Tiptronic Sport F1
Zasilanie: ON
Imię: Andrzej
Jeżdzę: A8 D3
|
Wysłany: 2016-04-11, 20:41
|
|
|
bez obrazy
pakujesz do a8 opony zeetex?
jakie to bym nawet mojej zonie do golfa nie założył
uuu panie |
|
|
CINEK
Moje A8
|
Wysłany: 2016-04-11, 21:01
|
|
|
a to że kupiłem dwa chinskie nastawniki za 1400zł które chodzą bez zarzutu zamiast nowe za 6000zł czy pompe paliwa QAP za 180zł która chodzi mi już ponad 3 lata zamiast nowej vdo za 500zł to znaczy że co ??? bo nie wiem o co mam się obrażać ???
to teraz ja mam pytanie? nie kupił byś tych opon bo dlaczego? miałeś je i masz złe doświadczenie? bo jeśli nie to na jakiej podstawie mowisz że sa blee..? bo nie ma tam znaczka dunlopa, conti, lub misia z oponami?
nowe to nowe, 3 lata gwarancji jest, a wole tak niż :
a. wydać 3500zł na nowe markowe, ...tak szkoda mi bo mam w co inwestować jak dziecko czy rozwój firmy
b. kupić używki i wqurwiać się bo twrade, to wyząbkowane, to krzywe, to nie wiem co kupie....
c. do mojego stylu jazdy starego rencisty sa wystarczające....
różnie ludzie do tych spraw podchodzą, a jak już wiele razy tu pisałem lubie experymentować bo przynajmniej inni będą w przyszłości wiedzieć jakie dezycje podjąć, którą drogą pójść a którą omiajać. I zawsze się znajdą Ci co to tylko na ori cześciach latają i Ci którzy kupują tańsze zamienniki, bo nie widzi im się płacienia 50 - 80 % więcej tlyko dlatego że tam markowy znaczek stoi....
a niby czym się różni ta opona od nexenów, które cenowo tak samo stoją a we właściwościach nawet gorzej wypadają?
na razie testy.... jeśli po jakimś czasie nie będą sie nadawały do jazdy i będą z nimi same problemy to nie pozostawie na nich suchej nitki, bo nie boje się przyznać do błędu. Jeśli natomiast wszystko z nimi będzie ok to będe je jak najbardziej wszystkim polecał jako tani i dobry zamiennik opon markowych.
I większość przyzna że rację i będzie zadowolona jeśli po kupnie opon 19" zostanie im w kieszeni ponad 2500zł. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Preston81
Moje A8
|
Wysłany: 2016-04-11, 21:08
|
|
|
ja tez o zetexach slyszalem dobre slowa co prawda inny segment aut, mi chodzi tylko o weryfikacje produktu przed wprowadzeniem go do sprzedazy |
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
|
Wysłany: 2016-04-11, 21:15
|
|
|
wiesz Maciek co może jeszcze być... oni pewnie kupują to masowo i w kontenery upychają po brzegi może właśnie taka "ugnieciona" mi się trafiła
na razie czekam aż mi przyślą nową z tym że jutro tam zadzwonię i powiem że przed wysłaniem mają ją przetestować na HUNTERze, zebym w razie W bubla nie dostał znów |
|
|
|
|
|
|
|
|
Preston81
Moje A8
|
Wysłany: 2016-04-11, 21:28
|
|
|
a jaka cena za sprawdzenie na hunterze? |
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
|
Wysłany: 2016-04-11, 21:36
|
|
|
ja za pełne wywazenia 4 kół w tym na jednej feldze przekładał opone co zmniejszyło dużo zakres bicia, zapłaciłem 68zł
w najgorszym wypadku kiedy wszystkie 4 muszą być przekładane po kilka razy (na tej jednej przekładał 2 razy ) to koszt takiego wyważenia to 240zł ponoć |
|
|
|
|
|
|
|
|
danishow
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: TT 6 Gang
Imię: Daniel
Jeżdzę: Touareg V8 420KM
Pomógł: 130 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Sty 2015 Posty: 3733 Skąd: Leiningen - DE
|
Wysłany: 2016-04-11, 21:41
|
|
|
martin_rs4 napisał/a: | to koszt takiego wyważenia to 240zł ponoć | To więcej niż w DE |
_________________ MOJE A8 - WYDECH |
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
|
Wysłany: 2016-04-11, 21:58
|
|
|
No właśnie tez cos mi sie nie zgadza, bo stalem przy nim jak wyważał bez i z rolką dociskową i tylko taka operacja kosztuje 60zl natomiast dodatkowo jak maszyna stwierdzi ze potrzebna jest optymalizacja opony wzgledem felgi to jest dodatkowo 8zl platne. Czyli wszystko by wychodzilo ieco ponad 100zl |
|
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-04-15, 05:31
|
|
|
Miałem raz komplet zimowek indonesia no i jeździły a były to jeszcze jakies kupione z felgami używki.
Pytałem u swoich szpeców o tego geniusza no i tak jak piszesz może się zdarzyć bubel tak jak i nastawnik prestona(tu jednak nie mam pewności gdzie chrobotało bardziej )
Ale co do zamienników pomp paliwa(qap to pakowacz) niestety nie polecam. Kupiłem nawet taki zamiennik co miał wybite made in germany i wczoraj wleciała stara bo na przelewie barometr nawet nie dygnął tak silnie pompuje
U ciebie Marcin jest jednak zastosowany jakis patent w baku i chciał bym wiedziec jaki to na nim podejrzewam, że kada pompa co wypluje 4 bar da rade a zamienniki tyle potrafia wypluc na silnik-z przelewami jest gorzej.
Opony markowe tez sie zdarzały buble róznica polega na tym, że tanizny mają czesciej te okazy odpadowe.
Co do geniusza ja bym go kupił i zamontował tam gdzie robiłem i serwisuje swoje LPG więc jak by padł tak szybko to by jednak po koleżeńsku i ze zdrowym rozsądkiem do tego podeszli czyli opieprzyli centrale że szajs przysyła i dali mi nowy.
Ale kanapka jest tańsza i wielu se chwali |
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
|
Wysłany: 2016-04-17, 22:09
|
|
|
No raz ze tansza to jeszcze wydajniejsza niz geniusz. Ale chyba powoli z zczase sobie cala instalke zaminie. Reduktor jutro dojdzie a potem tylko jeszcze inne wtryski i komp na koncu z cala wiazka.
Za zoltego wtryska tez mi sie ie widzi juz dawaz ponad 200zl gdzie za dwa takie bede mial nowa listwe innych tez dobrze dzialajacych wtryskow
Co do pompy to po prostu mam zdjeta obudowe kosza paliwa i pompa jest "otwarta na swiat " bez zadnych dodatkowych przerobek. Zasyssa z obu komor bez problemu...no chyba ze o czyms nie wiem |
|
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-04-17, 22:14
|
|
|
martin_rs4 napisał/a: | No raz ze tansza to jeszcze wydajniejsza niz geniusz. |
Powiedzmy że sa na tym samym poziomie
martin_rs4 napisał/a: | Co do pompy to po prostu mam zdjeta obudowe kosza paliwa i pompa jest "otwarta na swiat " bez zadnych dodatkowych przerobek. Zasyssa z obu komor bez problemu...no chyba ze o czyms nie wiem |
Jak byś miał zdjętą obudowe to by ci ssała tylko do poziomu ok 1/4 zbiornika. Do dna nie ma szans bo na dnie nie siedzi i przelewy nie działają. Więc jesli jeździc możesz na rezerwie to masz zrobione cos jeszcze |
|
|
|
|
|