Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[inne] Uturbienie 4,2 V8 z gwarancja - badanie rynku  
Autor Wiadomość
kmicic-lt 
Moje A8

Rocznik: 1998
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Leszek
Jeżdzę: S8 D2 [AHC]
Wysłany: 2016-09-15, 18:44   

preston81 napisał/a:
ja tam bym tego nawet zabawą nie nazwał :) ew udręką :) nie ma co kombinowac szukac mocniejszego auta i tyle

To jest najprostsza opcja i mniej bolesna :) Ale na pewno sa jakies konkretne f-my ktore sie tym zajmuja i nie trzeba czekac nie wiadomo ile.

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2016-09-15, 18:58   

No ja taką znam ale specjalizuje się raczej w swapach jak w motaniu. Reasumujac swap tez daje duzo radości ale trza go tez zrobic dobrze.

Bugalon 
Moje A8

Rocznik: 1998
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Wojtek
Jeżdzę: D2
Wysłany: 2016-09-16, 06:49   

Ja swapy i turbienia silników wolnossących mam opanowane bo to robiłem juz nie raz. Żeby dobrze uturbić motor (zaznaczam dobrze - zgodnie ze sztuką) to trzeba motor rozebrać na atomy, zrobic kompletniutki motor w zasadzie od nowa wymieniając wszelkie mozliwe uszczelniacze. Do tego trzeba odprężyć to profesjonalnie (a zadne przekładki i inne podwójne uszczelki do profesjonalnych metod odprężania nie należą) i wykazać się mega starannością przy projektowaniu obiegów wodnych i olejowych (mając wiedzę o zasadach przepływu i znając zalecenia producentów osprzętu który dokładamy). Jak na to nałożymy metodyczne dobranie kompresora spreżarki/sprężarek do zapotrzebowania silnika na powietrze i jego współczynników napełnienia to wyjdzie nam super projekt, który będzie jeździł pod warunkiem, że ktoś to wystroi porządnie w całym zakresie obrotów i z uwzględnieniem najwazniejszych zabezpieczeń (jak np. czujniki stukowe)

I na koniec pytanie - kto w ten sposób turbi teraz silniki? Nikt - a wiecie dlaczego? Bo nie ma na taką robotę popytu. A wiecie czemu nie ma na taka robote popytu? Bo jest to mega k....wsko drogie i podobny efekt łatwiej uzyskać swapem na mocniejszą jednostkę. A czemu tak ciężko znaleźć firmę która takie rzeczy zrobi z należytą starannością od początku do końca? Bo nikt nie chce za tą robotę zapłacić.

Jeśli ktoś myśli, że za 15 tysięcy uturbi porządnie V8 to się grubo myli. Porządny remont takiego silnika kosztuje w częściach (bez robocizny) około 11 tysięcy a gdzie cała reszta i robota? Ja kiedyś popełniłem taki temat na jednym forum, który wyjaśnia zasady i sposób turbienia wolnossaka wraz z szacowaniem kosztów takiego zabiegu. Polecam go przeczytać (mam nadzieje ze nie wywalicie linka)

http://forum.vwgolf.pl/vi...p?f=15&t=526543

"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2016-09-16, 10:24   

Wojtek dobrze prawi-dlatego żadne argumenty jakie mi osobiście wysuwali tacy guru jak guzior do mnie nie docieraja i te projekty sa nic nie warte.

Przemek21 
Moje A8

Rocznik: 2002
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: Manual
Zasilanie: PB
Imię: Przemek
Jeżdzę: S8 d2
Wysłany: 2016-09-16, 15:29   

Wiedz tak , po moich przygodach stwierdzam że nie warto bawić się w żaden tuning tylko cieszyć się seryjnym autem albo zamienić na mocną serie , To już wiem

Natomiast co do Bartka (guzior) ma naprawdę ogromną wiedzę o v8 i w nie wątpię , jego pietą są detale, elektronika i branie sobie na głowę nadmiar ale to nadmiar dodatkowej pracy

co do kwestii mechanicznej to nie ma się do czego przyczepić silnik jest zrobiony na prawdę dobrze ( i nie ma żadnych przekładek albo podwójnych uszczelek w celu odprężenia ) jest wszystko jak ma być .

Natomiast u mnie elektronika jest problemem tu Bartek poległ ( nie wiadomo czemu przepalają się cewki zapłonowe ) i jeszcze parę innych niespodzianek, ogólnie cyrki <boisie> <boisie>

Oczywiście nie odpuszczę i skończę to auto ale już nie będę o tym pisał zanim nie zapnę wszystkiego na tip top

TYLKO MOCNE SERIE szkoda czasu i pieniędzy <faktycznie>

pepi 
Moje A8

Rocznik: 2004
Silnik cm3: 6,0
Skrzynia: tip
Imię: paweł
Jeżdzę: d3
Wysłany: 2016-09-17, 05:19   

Ja troszkę inaczej odbieram pewne sprawy i moim zdaniem trzeba by było zdrutować parę aut ślimakiem .
I wtedy można by coś powiedzieć :]
Czy motor bez dłubania wytrzyma i ile wytrzyma czy coś nie popłynie czy korba bokiem nie wyjdzie .
Bo może ten motor w serii sporo zniesie lub nie kto nie przetrze szlaków to tak na prawdę nie będzie wiadomo .
A to że firmy nie chcą robić bo łatwiej jest prościej i szybciej kasę zarobić .

panton 
Moje A8

Rocznik: 1997
Silnik cm3: 3.3
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Łukasz
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2016-09-17, 14:51   

Apophis napisał/a:
Swap na BCY jak chcemy V8 bit albo cos nowszego w tfsi.

pomysł fajny tylko już widzę jak ktoś to ogarnia.....tutaj większość fahmanów nie może porządnie silnika zdiagnozować (np. takiego 4.2TDI bo ma już trochę "okablownaia")

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2016-09-17, 14:52   

Ależ nikt nie mowi ze to kazdy zrobi. Ja znam tylko jeden warsztat.

panton 
Moje A8

Rocznik: 1997
Silnik cm3: 3.3
Imię: Łukasz
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2016-09-17, 14:57   

Apo to proszę o namiary kto wsadzi mi silni 4.0TFSI z D4 do D3 (oczywiście ze skrzynią 8HP)

z całym szacunkiem ale nie latajmy w obłokach :)

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2016-09-17, 15:09   

Technicznie rzecz biorac BUH ma tu łatwiejsze zastosowanie. W Genowefa garage omawiałem takie swapy TFSI ale samego silnika bo cały napęd to dodatkowa nie mniejsza rzeźba. W każdym bądź razie Krzysiek Bryl wiedze ma spora mozliwości przerobowe też-zapytaj. Jesli finanse nie graja roli a uprzedzam że tu beda duże to baw się.
Robia tam projekty podobne ale o mniejszej wadze czyli jakies nowoczesna r36 z dsg ląduje np w seacie cordoba,golfie mk1 itd itp takich małych zrobili sporo i lata to.
Z takiego mojego luźnego rozeznania silniki takie jak wspomniane 4.0TFSI sa dośc dobrze skonstruowane i serwisy je szybko zabijają. Zaś skrzynie to juz delikatne popierdółki i sie szybko posypią.

drago_o 
Moje A8

Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3936
Imię: Karol
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2016-09-17, 18:05   

Ja uwazam, ze tuning jest fajny ale to jest dla osob z grubym portfelem. Jak nie masz to lepiej sie nie brac. Polepszanie serii to swietna sprawa. Kazdy chcialby miec cos indywidualnego, innego niz wszyscy. Swapy i uturbianie to nie proste rzeczy i oczywistym jest, ze nie zrobi tego mietek z warsztatu. Nie bez powodu malo jest warsztatow ogarniajacych A8 od d3 w gore a co dopiero robiacych takie rzeczy.

Widzialem zarowno smarta z silnikiem z hayabusy jak i mazde mx5 ba z silnikiem v8 z z corvetty. Piekne ale i drogie projekty gdzie nie jest to podstawowe auto ale zabawka dla kogos z mozliwosciami finasowymi.
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG

CINEK 
Moje A8

Rocznik: 2003
Skrzynia: Tip.F1 GNU
Imię: Marcin
Jeżdzę: A8 D3 BFM
Wysłany: 2016-09-17, 20:34   

Dajcie "se" siana z takimi projektamk. Tak jak Przemek napisal, lepiej mocną serie niz podłubany wynalazek co nie wiadomo jak dlugo polata

dice111 
Master MOD

Rocznik: 1996
Skrzynia: Manual
Zasilanie: PB
Imię: AHC
Jeżdzę: S8 D2 MTM
Wysłany: 2016-09-18, 00:43   

Dlaczego ? Tego typu projekty nic tylko chwalić, przykład fajnego swapa:
http://www.audiklub.org/f...p?f=33&t=124563

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2016-09-18, 10:29   

To jest jak by nie patrzeć tańszy swap od takiego o jakim sie wielu tu marzy :)

CINEK 
Moje A8

Rocznik: 2003
Skrzynia: Tip.F1 GNU
Imię: Marcin
Jeżdzę: A8 D3 BFM
Wysłany: 2016-09-18, 10:40   

dice111, ok, ale to jest wszystko z wolnossaka na wolnossaka, a nie dokładaniedo wolnossaka turbo czy kompresor kombinowanie na wszelkie sposoby z wystrojeniem.

Takie proste tjuningi to nawet Apo ma ogarniete w małym palcu :D tylko ze on mocu akurat nie podnosil ;)

Odpowiedz do tematu