Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D2 4.2PB ] Jaki olej silnikowy polecacie?  
Autor Wiadomość
dracus6662 
Moje A8

Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: automat
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Daniel
Jeżdzę: A8 D3 QUATTRO TIPTRONIC
Wysłany: 2014-11-25, 18:02   

dokładnie sam filter po kilku tysiączkach i dla spokoju olej wymienic nie przy 15000 tylko przy 10000 zreszta ja zawsze przy 10000 wymieniam :P

warto bo zapewne 80 procent syfu naleci do filtra , daj autku czysty oddech silnikowi i po kilku tysiakach kiedy nowy olej poczysci troszke ten syf wrzuc nowy filtr i gites

wiadomo kazdy liczy sie z kasą sam wymienisz filter to tylko cena filtra ale w zakładach mechaniki przy zakupie ich filtra wymiana gratis ;)

twoje auto chcesz nim jezdzić to warto zadbać nawet jezeli to dodatkowy koszt duzy nie duzy nie kazdy żyje tylko autem ja to rozumiem :)

ernesto 
Moje A8

Rocznik: 1996
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Wysłany: 2014-11-26, 06:04   

Mała ciekawostka z AUTO DATY

Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.

majkaistefan
[Usunięty]

Wysłany: 2014-11-26, 07:02   

Witam!

No i to potwierdza to co napisalismy powyzej.Klimat cieply to w naszej szer geograficznej napewno nie jest.

Stefan.

pepi 
Moje A8

Rocznik: 2004
Silnik cm3: 6,0
Skrzynia: tip
Imię: paweł
Jeżdzę: d3
Wysłany: 2014-11-26, 08:08   

akurat jest
wybacz mi jeśli ty w szkole spałeś i takich rzeczy nie wiesz
no chyba że rozmawiamy o norwegi lub kraju putina ;)
bo one też w europie

W Polsce panuje klimatumisrkowany ciepły przejściowy. klimat ten posiada cechy pośrednie między klimatem morskim a kontynentalnym.Główną cechą tego klimatu jest zmienność typów pogody.

takie pierwsze z google

majkaistefan
[Usunięty]

Wysłany: 2014-11-26, 10:19   

Witam!

pepi napisał/a:
W Polsce panuje klimatumisrkowany ciepły przejściowy
- no wlasnie przeszlo i zaczyna sie zima.

Stefan.

stillbadboy 
Moje A8

Rocznik: 1995
Silnik cm3: 3.7
Imię: Kamil
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2014-11-26, 11:18   

dracus6662 napisał/a:
dokładnie sam filter po kilku tysiączkach i dla spokoju olej wymienic nie przy 15000 tylko przy 10000 zreszta ja zawsze przy 10000 wymieniam :P

warto bo zapewne 80 procent syfu naleci do filtra , daj autku czysty oddech silnikowi i po kilku tysiakach kiedy nowy olej poczysci troszke ten syf wrzuc nowy filtr i gites

wiadomo kazdy liczy sie z kasą sam wymienisz filter to tylko cena filtra ale w zakładach mechaniki przy zakupie ich filtra wymiana gratis ;)

twoje auto chcesz nim jezdzić to warto zadbać nawet jezeli to dodatkowy koszt duzy nie duzy nie kazdy żyje tylko autem ja to rozumiem :)

cenna rada dzięki, nie oszczędzam ale wiadomo nie będę lał oleju za 500zł , umiarkowanie racjonalnie staram sie podchodzić, oczywiście bez druciarstwa. Zrobie z 2-3tys km i zmienie fileterek, olej zawsze 10-12tys . Ósemka w moich rekach od lipca a już pochłonęła 2tys nie wiadomo na co :) a dojdzie w przerwie świątecznej rozrząd wiec kolejne 1500zl :) malowanie wypłowiałych drzwi prawych kolejne pare stówek :) Ale wygoda i przyjemność jazdy kosztuje :)

Szkoda ze zarobki z wydatkami nie są skorelowane jak np w USA. gdzie fajną d3 można kupić za 10tys dolarów co stanowi może 3miechy raczej mało płatnej pracy ;)

widze temat schodzi na geografie :D

ernesto 
Moje A8

Rocznik: 1996
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Wysłany: 2014-11-26, 11:24   

Z tym że ten podział jest na regiony klimatyczne panujące na świecie a nie podział Polski. Tu chodzi o regiony taie jak np włochy kontra biegun północny. Bo pisanie że z podkarpacia powinni lać 5W a Ci z pomorskiego 10W to moim zdaniem jest bzdurą.

Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.

dracus6662 
Moje A8

Wysłany: 2014-11-26, 20:46   

stillbadboy napisał/a:
dracus6662 napisał/a:

cenna rada dzięki, nie oszczędzam ale wiadomo nie będę lał oleju za 500zł , umiarkowanie racjonalnie staram sie podchodzić, oczywiście bez druciarstwa. Zrobie z 2-3tys km i zmienie fileterek, olej zawsze 10-12tys . Ósemka w moich rekach od lipca a już pochłonęła 2tys nie wiadomo na co :) a dojdzie w przerwie świątecznej rozrząd wiec kolejne 1500zl :) malowanie wypłowiałych drzwi prawych kolejne pare stówek :) Ale wygoda i przyjemność jazdy kosztuje :)

Szkoda ze zarobki z wydatkami nie są skorelowane jak np w USA. gdzie fajną d3 można kupić za 10tys dolarów co stanowi może 3miechy raczej mało płatnej pracy ;)

widze temat schodzi na geografie :D

wiem cos na ten temat pomimo ze człowiek za granica siedzi i zarabia nie najgorzej to jednak i 4x wiecej musi wydac na podstawowe zycie wiadomo lzej jest napewno ale.. szlu niema i ja tez z pieniedzmi się licze

teraz lift robie to mnie tez dodatkowo szarpnie ale sie uparła moja ech no i będzie na wiosne już o rozrzadzie będzie trzeba myslec...

no ale tak jak mówisz po maluchu ... i się auto ogarnie , co do filtra to powiem krótko po 3 tysiakach wywaliłem i dałem nowy ;)

Panowie co do klimatu to już w rzadzie pewna pani się wypowiedziała kiedy drogowców zima zaskoczyła i tu cytuje :
Sory taki mamy klimat!!

jedno podsumuje: tutaj w NL jest ciepło zimą
w PL różnie z tymi temperaturami jest

jeżeli chociaż raz temp spadnie do - 15 chicażby i będę miał gęsty olej to o jeden raz za dużo wyrzadzić może zbyt wiele szkód

ktoś powie ja mam 15w i jest dobrze i zimą pale auto i nic się nie dzieje to tylko tak sie tej osobie wydaje...
jeŻeli możecie lać dobry olej aby móc jak najlepiej chronic silnik to kupujcie bo na oleju się nie załuje bo to wróci i zemści sie z podwójną siłą

A co 0w to nie 15 w

próbowaliście zrobić prosty experyment ?

wlejcie do kubeczka plastikowego 0w natepnie 5w nastepnie 10 w oraz 15w wstawcie do lodówki ,zamrazarki ustawcie na -10 i zostawcie na noc rano wylejcie po kolei z kazdego kubeczka olej
powiedzcie co wauważyliście <dance>

Gabriel 
Moje A8

Rocznik: 2000
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Rafał
Jeżdzę: S8 D2
Wysłany: 2014-11-26, 21:14   

dracus6662 napisał/a:
wlejcie do kubeczka plastikowego 0w natepnie 5w nastepnie 10 w oraz 15w wstawcie do lodówki ,zamrazarki ustawcie na -10 i zostawcie na noc rano wylejcie po kolei z kazdego kubeczka olej
powiedzcie co wauważyliście <dance>

Już o tym, tu na forum, pisałem i tak robiłem.
Ku mojemu zdziwieniu najlepiej wyszły oleje Orlen i Lotos. Były dużo tańsze od pozostałych.
Na youtube też są takie filmiki.
I eksperyment potwierdza tylko, że lepiej tanio i częściej, niż wydawać pieniądze aby poprawić sobie samopoczucie.

majkaistefan
[Usunięty]

Wysłany: 2014-11-26, 21:22   

Witam!
Gabriel napisał/a:
Już o tym, tu na forum, pisałem i tak robiłem.
Ku mojemu zdziwieniu najlepiej wyszły oleje Orlen i Lotos. Były dużo tańsze od pozostałych.
Na youtube też są takie filmiki.
I eksperyment potwierdza tylko, że lepiej tanio i częściej, niż wydawać pieniądze aby poprawić sobie samopoczucie.
tak z ciekawosci zapytam :czego ow "eksperyment" mial dowiesc i na czym polegal?

Stefan.

dracus6662 
Moje A8

Wysłany: 2014-11-26, 21:27   

a ja dodam jeszcze jaki był jego wynik i na czym został przeprowadzony 0,5,10,15w? mniejsza o firmę w tym momencie :P
ale z drugiej strony skoro mówisz ze tak tanio i dobrze to uchyl rabka tajemnicy cóż to za tak dobry olej <dance>
bo tanio a dobrze to było jeżdząc borewiczem na orlenowskim 15w za 8 pln litr

ale na powaznie to podaj wynik testu ;)

karol208 
Moje A8

Rocznik: 1994
Skrzynia: 4HP24
Imię: Karol
Jeżdzę: A8 D2 ABZ
Wysłany: 2014-11-27, 07:23   

pepi napisał/a:

W Polsce panuje klimatumisrkowany ciepły przejściowy.

To chyba lepiej lać oleje dla klimatu umiarkowanego. Tym bardziej że niektórzy robią krótkie odcinki dziennie więc i wygrzanie silnika jest mniejsze.

pepi 
Moje A8

Rocznik: 2004
Silnik cm3: 6,0
Skrzynia: tip
Imię: paweł
Jeżdzę: d3
Wysłany: 2014-11-27, 07:29   

normalnie to pogiegło z tymi olejami ja już się nie wypowiadam bo wy zachowujcie się jak moja baba
niby by chciała dobrze a robi jak zawsze ;)

Nadal wam się wydaje że lanie oleju drogiego bardzo dobrego uratuje trupa przed zgonem
-w dodatku z niewiadomym przebiegiem :)

lukhel 
Użytkownik

Rocznik: 2002
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Łukasz
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2015-02-12, 23:19   

Panowie, podpowiedzcie jaki olej silnikowy? autko ma udokumentowany przebieg 150 tys, silnik w bardzo dobrej kondycji

dracus6662 
Moje A8

Wysłany: 2015-02-13, 05:55   

LM 0W40 synthoil energy sprawdzone od wielu lat polecam :D

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi