Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D2 95 4.2PB/LPG ] Pompa paliwa  
Autor Wiadomość
lisek24uk 
Użytkownik

Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: automat
Zasilanie: PB
Imię: pawel
Jeżdzę: a8
Wysłany: 2010-03-21, 15:33   

:d dziala . dolalem 10 benzynki i odpalila. czyli ???? w takim razie po wyjechaniu tej 10 padnie znow??? czy juz powinno byc oki .

daro72 
Moje A8

Rocznik: 1994
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronik CML
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Darek
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2010-03-21, 15:39   

pawel napisał/a:
Oj te pompy ja u siebie tez mam podobny problem u mnie wskaznik pokazuje prawie od polowy a w zbiorniku pusto troszke mnie to denerwuje bo nigdy tak dokladnie niewiem ile mam paliwa ale boje sie tego ruszac zeby nie miec problemow , bo chociaz pokazuje od polowy to nawet jak wyjezdze do konca paliwo zaleje i nie ma zadnego problemu z ponownym uruchomieniem

U ciebie prawdopodobnie zawiesił się czujnik poziomu paliwa który znajduje się w koszu tuż przy pompie. Do jego sprawdzenia nie trzeba wyjmować samej pompy tylko czujnik.

Ostatnio zmieniony przez daro72 2010-03-21, 19:46, w całości zmieniany 1 raz  

gierobiala 
Moje A8

Rocznik: 1999
Silnik cm3: AFB
Skrzynia: manual
Zasilanie: ON
Imię: G.
Jeżdzę: A6
Wysłany: 2010-03-21, 17:25   

lisek24uk napisał/a:
w takim razie po wyjechaniu tej 10 padnie znow???

Niestety...

lisek24uk 
Użytkownik

Wysłany: 2010-03-21, 17:43   

to jest niemozliwe co jest nie tak ze nie pociagnie do rezerwy musi byc jakis sposob, skoro po wymianie 3 pomp ciagnelo mi do cna , i nie robilem tego jak nalezalo . tylko perfidnie wkladalem pompe nie zwracajac uwagi czy przelew wszedl czy nie i ciagnelo z tej komory w ktorej jest pompa . to dlaczego teraz gdy wszystko zrobilem jak nakazano miala by nie ciagnac ?????/ moim zdaniem to troszke smieszne .nowa pompa zrobione jak nalezy i nie ciagnie . ?????to lepiej wpie...... ja na sile jak robilem predzej i tylko tankowac do polowy i smigalo .

daro72 
Moje A8

Wysłany: 2010-03-21, 17:51   

lisek24uk napisał/a:
:d dziala . dolalem 10 benzynki i odpalila. czyli ???? w takim razie po wyjechaniu tej 10 padnie znow??? czy juz powinno byc oki .

Czyli trzeba szukać przyczyny w przelewie pompy. Otwórz drugą komorę zbiornika i sprawdź czy wszystkie rurki gumowe są podłączone i zanurzone w paliwie. Możliwe, że któraś z rurek łączących drugą komorę z koszem pompy jest rozłączona. Bo pompa teoretycznie podczas pracy powinna zasysać z obydwu komór na raz ponieważ nie ma ona dodatkowego obiegu do przelewu. Samo włączenie powinno spowodować zasysanie paliwa z drugiej komory. Steruje tym także pływak w drugiej komorze. Jest on podłączony bezpośrednio do pompy i ją załącza.
Ale moim zdaniem jest gdzieś przerwa w połączeniu pompy z koszem.

lisek24uk 
Użytkownik

Wysłany: 2010-03-21, 18:01   

wlasnie ide to rozebrac jeszce raz .dokladnie obie strony . i sparwdzic ,rozmawilem przdchwilka z miecanikiem i powiedzial tyle ze to nie mozliwe by nie ciagnela powina ciagnac prawie rownoczesnie z obu komor. ale w 2 komorze chyba mam pusto . bo przepompowalem paliwo po tym jak wkladalem pompke .

daro72 
Moje A8

Wysłany: 2010-03-21, 18:06   

Tak jak właśnie napisałem powinna ciągnąć z obu komór jednocześnie bo nie ma drugiego obiegu do przelewu, A tylko sterowanie załączeniem pompy po przez pływak w drugiej komorze.
Pozdro i powodzenia myślę, że dojdziesz do ładu z tą pompą.

artekk 
Moje A8

Rocznik: 1999
Skrzynia: Tip F1
Imię: Arturo
Jeżdzę: A8
Wysłany: 2010-03-21, 23:08   

Słyszałem, że w przypadku posiadania w aucie instalki LPG warto zamontować przekaźnik odcinający pompę paliwa w chwili przejścia auta z benzyny na gaz. Patent ma znacznie wydłużyć żywotność pompy.

Czy ktoś posiada takie ustrojstwo, czy nie wpływa to negatywnie na inne elementy układu paliwowego, np. wtryskiwacze itp.?

pioter 
Master MOD

Rocznik: 1998
Skrzynia: tiptronic
Imię: Piotr
Jeżdzę: S8 D2 AHC
Wysłany: 2010-03-22, 06:44   

Wpływa negatywnie , wtryski chodzą na sucho i nie mają chłodzenia. Żaden porządny gaziarz nie zrobi czegoś takiego.

lisek24uk 
Użytkownik

Wysłany: 2010-03-30, 01:15   

sorki za nieobecnosc :roll: mialem male zamieszanie . co do tej pompy to wysysa paliwko az milo , wracajac do tego problemu to niemozliwe by bylo niewlasciwie zamontowana . a nawet jesli to nie pociagnie wtedy z 2 polowy w moim przypadku po lewej stronie tojac od tylu . gdzyz przelew nie bedzie wlazony tak jak powinien ale zawsze pociagnie z tej polowy co pompka . i wtedy pokazuje na wskazniku ponizej polowy . ja tak swoja zajechalem dopuki nie dolalem do fulla . smigala :P :P:P :lol:

patryki 
Użytkownik

Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: Tiptornic
Imię: Patryk
Jeżdzę: Audi S8
Wysłany: 2010-04-04, 22:52   

daro72 napisał/a:
pawel napisał/a:
Oj te pompy ja u siebie tez mam podobny problem u mnie wskaznik pokazuje prawie od polowy a w zbiorniku pusto troszke mnie to denerwuje bo nigdy tak dokladnie niewiem ile mam paliwa ale boje sie tego ruszac zeby nie miec problemow , bo chociaz pokazuje od polowy to nawet jak wyjezdze do konca paliwo zaleje i nie ma zadnego problemu z ponownym uruchomieniem

U ciebie prawdopodobnie zawiesił się czujnik poziomu paliwa który znajduje się w koszu tuż przy pompie. Do jego sprawdzenia nie trzeba wyjmować samej pompy tylko czujnik.

[url=http://img260.images...ik1.jpg]Obrazek[/URL]

Witam, czy mozesz opisać jak zdiagnozować te czujniki? U mnie jest tak,że pokazuję jeszcze np 1/3 paliwa a tak na prawdę mam 0.

daro72 
Moje A8

Wysłany: 2010-04-05, 08:17   

Vagiem chyba nie da rady zdiagnozować. Choć muszę przyznać, że kiedyś sprawdzając Vagiem wpadłem na opcję, która wskazywała tak mi się wydaje przybliżoną ilość paliwa w zbiorniku. A czujnik przy pompie paliwa jest zbudowany z bardzo delikatnej sprężynki i on prawdopodobnie odpowiada za wskazania wskaźnika. Bardzo możliwe że jeden ze zwojów sprężyny zaczepił się za drugi. I stąd błąd we wskazaniach poziomu paliwa. Bez wyjęcia czujnika tego nie stwierdzisz. Czujnik ten działa jak potencjometr. Myślę, że w nim tkwi twój problem.

brodi27 
Użytkownik

Silnik cm3: 2800
Skrzynia: Manual
Imię: Rafał
Jeżdzę: Audi A8
Wysłany: 2010-04-24, 00:15   

Drodzy koledzy, u mnie problem wygląda następująco:
Wymienilem na oryginal pompe, z dwoma otworkami.
Włożylem wszystko prawidłowo, ale problem jest taki ze pompa przed rezerwą zaczyna wyć, zauważyłem
ze paliwo w lewej komorze, stojąc od tylu samochodu schodzi cale pewnie do pierwszej jest przepompowywane. Kombinowalem juz nawet recznie zalewalem kosz przez powrot do zbiornika, i ciagle to samo. Dzisiaj wlalem do lewej komory 5 litrow paliwa i bylo okey przez chiwle do poki nie sciaglo calego paliwa. Nieiwiem o co z tym wszystkim chodzi. wydaje mi sie ze gdy sciagnie z lewej to sie zapowietrza caly ten uklad wezykow i amba, tylko dlaczego sciaga cale paliwo gdzie powinno byc brane rowno z pierwsza komora gdzie znajduje sie kosz.
Przyznam sie ze juz rozbieralem to chyba z 10 razy i demontaz jak i montaz jest latwy.

[ Dodano: 2010-04-24, 01:16 ]
koledzy pomozcie bo juz mnie szlag trafia z tym wszystkim

daro72 
Moje A8

Wysłany: 2010-04-24, 15:44   

Sprawdź dobrze rurki w komorze z pompą. Ponieważ to że pompa ciągnie z obydwu komór na raz nie świadczy o tym że wypompowuję paliwo równomiernie. Nawet jeśli będziesz miał drugą komorę pustą to pompa powinna chodzić prawidłowo. W przeciwnym wypadku jak byś miał pusty zbiornik i dolał byś paliwa 5 litrów to co nie odpalił byś auta? Prawdopodobnie masz przytkany wężyk zasysający paliwo z komory z pompą. Albo jest jest gdzieś dziurawy lub nieszczelny i zasysa powietrze. Stąd głośniejsza praca pompy i jej zacieranie się. Szukaj zapchania lub nieszczelności z pompą.

grim 
Moje A8

Skrzynia: Tiptronic
Imię: Adrian
Jeżdzę: BMW e38 ;-))
Wysłany: 2010-04-24, 18:55   

a ja zadam mega pytanie... :D gdzie się znajduje w ogóle ta pompa ?

Odpowiedz do tematu