[D3 04 3.0MPI/LPG ] Skrzynia CVT - szarpanie
-
- Super Klubowicz
[D3 04 3.0MPI/LPG ] Skrzynia CVT - szarpanie
HEY od jakiegoś czasu gdy cofam to mam takie malutkie szarpniecia i nie wiem co to może być ????? posiadam skrzynie biegów CVT <niewiem> <niewiem>
Ostatnio zmieniony 28 lip 2014, 19:12 przez PITER82, łącznie zmieniany 1 raz.
Musisz zobaczyć jakie skrzynie (normalne tipy) były w zestawieniu z twoim silnikiem i potem szukać,sprawdzić czy beda pasowały do napedu bez ceregieli. Możliwe że przerobka bedzie spora ale i tak nie wiem czy droższa jak remont CTV. Narazie jeździ to jeśli jedzie to sprawdź czy nie jakaś pierdoła?
Kiera z łopatkami bedzie działac jesli zrobisz sobie instalacje i wkodujesz wszystko. Nie tak hop siup.
Kiera z łopatkami bedzie działac jesli zrobisz sobie instalacje i wkodujesz wszystko. Nie tak hop siup.
Piter nie słuchaj ich oni tak mówią bo Ci zazdroszczą skrzynia jest gitarka ,a jeśłi jeszcze 7 lamelowa to całkiem miodzio
Sprawdź VAG'iem grupę od 10 do 15 i 65 i napisz coś tam wyczytał ( skrzynia po długiej jeździe GORĄCA!!! ) napisz też numer skrzyni odczytany z vaginy ( istotny jest numer softu) wg. mnie zgubiłeś adaptacje i to wszystko , polecam zmienić olej (ONLY CVT niech cię ręka własna chroni przed ATF !!!)
i przeprowadzic adaptację .
Pamiętaj o regularnej wymianie oleju, co 60k ( ja polecam co 40k) kup 5 litrów orginału a jeśłi nie możesz kupić to Ravenol CVT , i pamiętaj że to nie tiptronic brak zmiany oleju skrzynia zdycha, filtra nie kupuj bo do wymiany trzeba zrzucić i rozpołowic skrzynię wymiana tylko przy
ew. remoncie naprawie
Właściwie to mały sprawdzian zrobimy teraz;
1. czy auto pełza na D ,S i na R (bez gazu)
2. czy pełza do przodu lub stoi na wzniesieniu czy stacza się
3. czy czekasz po włączeniu D, S lub R na na reakcję na gaz ( opóźnienie)
4. kiedy była zmiana oleju i na jaki (choć pewnie nie wiesz ,a wymiany nie było - AUDI)
5. czy na zimnej skrzyni podczas jazdy przeciąga do circa 2000 obr. bez wrażenia przyspieszania ? (efekt samoczynnego wzrostu obrotów )
Sprawdź VAG'iem grupę od 10 do 15 i 65 i napisz coś tam wyczytał ( skrzynia po długiej jeździe GORĄCA!!! ) napisz też numer skrzyni odczytany z vaginy ( istotny jest numer softu) wg. mnie zgubiłeś adaptacje i to wszystko , polecam zmienić olej (ONLY CVT niech cię ręka własna chroni przed ATF !!!)
i przeprowadzic adaptację .
Pamiętaj o regularnej wymianie oleju, co 60k ( ja polecam co 40k) kup 5 litrów orginału a jeśłi nie możesz kupić to Ravenol CVT , i pamiętaj że to nie tiptronic brak zmiany oleju skrzynia zdycha, filtra nie kupuj bo do wymiany trzeba zrzucić i rozpołowic skrzynię wymiana tylko przy
ew. remoncie naprawie
Właściwie to mały sprawdzian zrobimy teraz;
1. czy auto pełza na D ,S i na R (bez gazu)
2. czy pełza do przodu lub stoi na wzniesieniu czy stacza się
3. czy czekasz po włączeniu D, S lub R na na reakcję na gaz ( opóźnienie)
4. kiedy była zmiana oleju i na jaki (choć pewnie nie wiesz ,a wymiany nie było - AUDI)
5. czy na zimnej skrzyni podczas jazdy przeciąga do circa 2000 obr. bez wrażenia przyspieszania ? (efekt samoczynnego wzrostu obrotów )
Złego diabli nie biorą ...
-
- Super Klubowicz
CVT
dzieki za pocieszenie i odpowiadam ci na to co napisałeś :
1. na D , S na R pełza bez gazu
2. nie zabardzo rozumiem
3.czasem sie zdarza ( na d oraz s)
4. co do zmiany to do tego roku serwisowana byla przez poprzedniego wlasciciela
5.co do zimej skrzyni nie powiem ci bo zawsze odjezdzam na rozgrzanym silniku nigdy na zimnym (odpalam audi i za 5-8min wracam do garazu i odjezdzam wiec nie jezdze na zimnym silniku tzn nie rozgrzanym )
1. na D , S na R pełza bez gazu
2. nie zabardzo rozumiem
3.czasem sie zdarza ( na d oraz s)
4. co do zmiany to do tego roku serwisowana byla przez poprzedniego wlasciciela
5.co do zimej skrzyni nie powiem ci bo zawsze odjezdzam na rozgrzanym silniku nigdy na zimnym (odpalam audi i za 5-8min wracam do garazu i odjezdzam wiec nie jezdze na zimnym silniku tzn nie rozgrzanym )