![]() |
![]() |
[D2 01 2.5TDI ] Pomoc w dobraniu skrzyni biegów
[D2 01 2.5TDI ] Pomoc w dobraniu skrzyni biegów
Witam, jestem nowym użytkownikiem forum. Od roku jestem posiadaczem A8 D2 2001r 2.5TDI AKE Quattro. W poprzednim tygodniu skrzynia odmówiła posłuszeństwa i muszę poszukać nowej. Informacji o mojej skrzyni w przyklejonym poście nie ma, po wyszukaniu też nic nie znalazłem. Według wlepki we wnęce oznaczenie mojej skrzyni to FAZ, dyferencjał to EUU, na wybieraku mam PRND432. Elektronika też jest do wymiany. Czym sugerować się w doborze nowej skrzyni? Czy skrzynie z A6 C5 z tym samym dyfrem będą pasować?
- pioter
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1998
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Imię: Piotr
<table align="center" width="350" cellpadding="8" border="1" bgcolor="239DFA"><tr><span class="postbody"><td align="center" style="font-size: 11; color: #000000; font-family: Tahoma, Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif"><b>Zanim dołączysz do klubu A8, p
ex : A8 D2 95r 4.2
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI
-
- Forum Audi A8
mam skrzynie która będzie ci pasować. oddam za 600zł
https://www.olx.pl/d/oferta/silnik-audi ... FVy0d.html
https://www.olx.pl/d/oferta/silnik-audi ... FVy0d.html
-
- Forum Audi A8
Witam ponownie po dłuższej przerwie. Okazało się że do wymiany był też dyfer i pokusiłem się na wymianę kompletu z innym przełożenie Skrzynia DEY a dyferencjał DUP i teraz pojawił się problem ze sterownikiem, nie jest kompatybilny z EDC. Myślicie że samo flashowanie EDC załatwi sprawę czy konieczne będzie dłubanie też przy ABS? Dodam że jazda na starym sterowniku nie wchodzi w grę, bo skrzynie mają inny typ czujnika wejściowego
Gdyby kogoś w przyszłości interesował wątek:
Udało mi się dopasować skrzynie poprzez zmianę softu, trzebabyło go tylko trochę obrobić (inny typ alternatora i błąd o niewłaściwie zakodowanym sterowniku - soft pochodził z A6 C5)
Gdyby kogoś w przyszłości interesował wątek:
Udało mi się dopasować skrzynie poprzez zmianę softu, trzebabyło go tylko trochę obrobić (inny typ alternatora i błąd o niewłaściwie zakodowanym sterowniku - soft pochodził z A6 C5)