[D3 07 W12 ] Czujniki ciśnienia opon
[D3 07 W12 ] Czujniki ciśnienia opon
Witam, mam taki problem, czujniki ciśnienia opon nie działają tj, albo w panelu MMI przy ciśnieniu pokazuje "---" albo na komputerze pokazuje błąd TPMS. Czujniki zamontowane są w jednych felgach, zmieniane są tylko opony. Jak sprawdzić czy taki czujnik działa? Czy może to być wina zablokowanego sterownika TPMS?
Robert
Jak się czujniki zainicjalizują ( w Twoim przypadku pokarze błąd) to trzeba się podłączyć komputerem i przelecieć po wartościach mierzonych. U mnie w VAG-COM'ie każde koło jest opisane. Jak któryś/eś czujniki będą uszkodzone to będzie informacja że nie został rozpoznany. Jest tam również podane ile miesięcy "życia" ma jeszcze czujnik.
-
- Super Klubowicz
- orkaskawina
- Super Klubowicz
Re: Czujniki ciśnienia opon
Zapodaj wyniki z kanału 65 [Układ kontroli ciśnienia w oponach]. Z tego co pamiętam, to bateria w czujniku ciśnienia (montowanym przy wentylnicy, na feldze) wystarcza na około 4-5 lat. Jeśli MMI nie wyświetla ciśnienia/temperatury, to prawdopodobnie czas życia bateryjek już minął i trzeba je wymienić. Przy wymianie sprawdź w PR-kodach jaką masz częstotliwość sygnału czujników.Zor0 pisze:Witam, mam taki problem, czujniki ciśnienia opon nie działają tj, albo w panelu MMI przy ciśnieniu pokazuje "---" albo na komputerze pokazuje błąd TPMS. Czujniki zamontowane są w jednych felgach, zmieniane są tylko opony. Jak sprawdzić czy taki czujnik działa? Czy może to być wina zablokowanego sterownika TPMS?
Bądź dobry jak chleb.
- orkaskawina
- Super Klubowicz
-
- Super Klubowicz
- orkaskawina
- Super Klubowicz
- orkaskawina
- Super Klubowicz
- orkaskawina
- Super Klubowicz
Nic mi ie przychodzi do głowy, co z tymi czujnikami może być. Ciśnienie na VAGu pokazuje, napięcia pokazuje to i w MMI też powinno być. Co prawda na tym jednym czujniku pokazuje Ci pozostały czas baterii w czujniku na 121 miesięcy, ale z kolejnym oknie jest komunikat zbyt niskiego napięcia. Może jednak baterie zbyt słabe.
Bądź dobry jak chleb.
- orkaskawina
- Super Klubowicz
-
- Super Klubowicz
- orkaskawina
- Super Klubowicz