części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 ALL ] odłączenie akumulatora

bizon1971
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 ALL ] odłączenie akumulatora

Post autor: bizon1971 » 20 maja 2010, 22:04

Witam
muszę doładować akumulator w a8
no i pytanko
-czy coś może się poprzestawiać w elektronice ?
- czy może stac się cos złego po ponownym podłączeniu aku? jakieś ustawienia czy cos takiego?
-czy cos muszę zrobić po podłączeniu aku.?
Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony 28 mar 2013, 19:55 przez bizon1971, łącznie zmieniany 1 raz.
no i jest/zn A8/ i co miśki

Awatar użytkownika
grim
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: grim » 20 maja 2010, 22:32

1)
odłączasz: wpierw + potem -
podłączasz: wpierw - potem +

2)
jedyne co może się przestawić to alarm i centralny.
wkładasz kluczyk do zamka, przekręcasz, wciskasz guzik na pilocie i tyle.

3)
nic nie powinno się stać jak się zastosujesz do puntu nr 1) ;)

4)
Tak... odpalaj maszynę i ciesz się z jazdy A8

5)
Tez pozdrawiam
"Musisz zaakceptować ewentualność, że Bóg nie lubi Cię, nigdy Cię nie chciał, i prawdopodobnie Cię nienawidzi."

bizon1971
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: bizon1971 » 21 maja 2010, 09:17

Ok dzięki
W innych tak robiłem, ale czytam posty i myslałem że coś może nalezy zrobić innego
Dzieki

21.05
i dupa ,podłanczam aku, odpala za pierwszym strzałem,, cacy
po chwili gasze silnik ,odpalam i DUPA krece krece z rury czarny dym po czasie krecenisa odpala,i po zgaszeniu to sama kreci kreci i DUPA znów to samo
Po 15 min odpala normalnie i potem wszystko gra.
Dziś rano DUPA, krece przez kilka min i DUPA nic
Mech twierdzi /przez tel/że jak mam zrąbany czujnik temp silnika, to silnik czy komputer silnika żle wgrał mapę ustawień czy coś podobnego
Panowie co mam robić ? bo zgłupiałem
Paliwa jest 1/2 zbiornika, czy to paliwo czy inna cholera, bo pompka paliwa chodzi bo aż ją słychać
POMOCY :)

Awatar użytkownika
grim
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: grim » 25 maja 2010, 08:29

ale przed odłączeniem aku też tak miałeś ? czy dopiero po odłączeniu ?

[ Dodano: 2010-05-25, 08:33 ]
i nie wiem czy pompę paliwa powinieneś tak słyszeć :P bo zakładam że słyszysz pompę aż w kabinie :)
"Musisz zaakceptować ewentualność, że Bóg nie lubi Cię, nigdy Cię nie chciał, i prawdopodobnie Cię nienawidzi."

bizon1971
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: bizon1971 » 25 maja 2010, 10:25

Nie wiem ale może mam jak napisał mi kumpel ,żle założoną pompke paliwa, ale narazie nie mogę sprawdzić bo od 3 dni mamy alarm powodziowy i nawet nie wiem czy nie zaleje mi autka na parkingu /jak tylko wrócę do domu to sprawdze ,naleje paliwa , i okaże się/
Narka , bo zalewa nam ludzi ,jedziemy wzmacniać wały

klon_84

Post autor: klon_84 » 26 maja 2010, 00:17

bizon1971 pisze: Paliwa jest 1/2 zbiornika, czy to paliwo czy inna cholera, bo pompka paliwa chodzi bo aż ją słychać
POMOCY :)
Jesli slychac pompe paliwa caly czas to bak jest pusty, wlej mu paliwo a silnik odzyje, ja mialem idetyczny problem nawet mechanicy nie wiedzeli w czym tkwi problem pilowali auto na pustym baku az tu wlali benzyne i gralo...szkoda ze po 3 tygogniach trzymana samochodu i rozgrzebywana pol silnika. Byc moze plywak sie Tobie jakos zawiesil, pozdrawiam ;-)

bizon1971
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: bizon1971 » 30 maja 2010, 17:43

dolałem paliwa i
odpalił ,poprzedni właściciel przekonywał mnie że o tym mówił a dziś dzwoni i potwierdza, że to jego mechanik zle założył pompkę paliwa
Też muszę dolewać jak zbliża się wskazówka do połowy
spróbuje kolega mi to zrobić , ale boi się bo butla z gazem jest jest poprzecznie
Może ktoś zna jakiś sposób szybkiego zamontowania tej pompki właściwie
Najlepiej z okolic ----- Głogowa---

klon_84

Post autor: klon_84 » 31 maja 2010, 01:51

jak uda ci sie cos wykombinowac i naprwaisz ta usterke daj zanc jak to zrobiles, ja z tym jezdze juz ponad 1,5roku i clay czas wmawam sobie ze sie tym zajme itp .... ;-)

Awatar użytkownika
cezar
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: cezar » 31 maja 2010, 23:13

to teraz ja cos opowiem. :D
przejechalem pol Polski zeby kupic swoja s8. godz ok 23.... jak zobaczylem sprzedawce auta i jego kolegow, pierwsza mysl byla taka ze wroce bez kasy i bez samochodu.. bez kitu.. przejechalem sie, dobilem targu. (caly czas stres...) tamci odjechali. wsiadam do auta, przekrecam kloczyk... i nic.. to samo co u kolegi.. nie dziala.. K****!!! nie chce sobie przypomonac uczucia ktore mi wowczas towarzyszylo, chociaz teraz sie smieje z tego...
dzwonie do kolesia. nic. nie odbiera. drugi raz. odebral. mowi ze jest gdzies tam juz i zebysmy po niego tam przyjechali.. no tak.. i zaraz mi auto z tad zniknie..

po chwili stwierdzil ze tam chyba jest "za malo" paliwa.. za 15 min byl z benzyna i wszystko dzialalo ok.. bez komentarza..

szukalem i jest o tym na forum
uszkodzona pompa i ciagnie tylko jednym, krotszym przewodem, dlatego musi byc conajmniej 1/2 zbiornika. nowa pompa i trzeba ja odpowiednio zainstalowac - jest gdzies na forum, czytalem.
swoja droga - czy nie milo patrzyc jak jest 3/4 zbiornika paliwa w naszej?? 8 :)

klon_84

Post autor: klon_84 » 01 cze 2010, 14:20

haha a ja mimom zjamomycm chwale sie ze zawsze mam w baku min 1/2 i :mrgreen: zasze sie dziwa po co dolewasz skoro masz polowe a ja im na to bo lubie czuc w baku benzyne a nie jezdzic na oparach :lol:
Pozatym tez mi sie cos tak wydyawalo ze z pompa cos nie tak no coz kolejny wydatek a malo nie kosztuje ok 650zl siemens ;-)

Awatar użytkownika
stillbadboy
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: stillbadboy » 29 wrz 2014, 14:37

Panowie nie chce zakładać nowego tematu ale mam takie pytanko/
mianowicie odpinalem klemy z aku, auto stalo 2 dni bez aku, po ponownym podpieciu auto delikatnie szarpie przy zmianie z 2-3 lub 1-2 ( nie pamietam ) ostatnio mialem taki sam objaw ale po ujechaniu kilkudziesieciu km wszystko wrocilo do normy i skrzynia plynnie chodzila do momentu ponownego odpiecia aku.

stad moje pytanie :
czy komputer auta, skrzyni sie uczy , adaptuje czy cos w tym stylu ?:)
z gory dzieki za odpowiedz
"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"

ernesto

Post autor: ernesto » 29 wrz 2014, 17:11

Tak, dlatego po odpięciu aku zalecany jest kilka km zrobić na benzynie i pod żadnym pozorem nie przełączać go na gaz.

Awatar użytkownika
stillbadboy
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: stillbadboy » 30 wrz 2014, 09:01

ok rozumiem :) dzieki za info ! ;) z ciekawosci zapytam jaki to ma zwiazek z lpg ?

ernesto

Post autor: ernesto » 30 wrz 2014, 09:39

wygląda to następująco: Wiązka -> ECU -> komp LPG -> silnik, wtryski
Auto przez jakiś czas chodząc na benzynie złapie swoje prawidłowe ustawienia, przez ten czas komp LPG czyta sobie mapę i się jej uczy, kopiuje ją.
Jeśli tego nie zrobi i od razu przeskoczy na LPG może nałapać błędów co może pogorszyć kulturę pracy jednostki napędowej. Dlatego zawsze po każdym dłuższym odłączeniu aku lepiej by auto jakiś czas pochodziło na benzynie.

Awatar użytkownika
stillbadboy
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: stillbadboy » 30 wrz 2014, 09:50

dzieki za info, zatem dzis chyba pwotorze proces ( malo jezdze autem ) a po ostatnim odpieciu lpg samo zalaczylo sie automatycznie jak tylko silnik zlapal temperature, wiec moglo to byc nie wystarczajace.

zatem spowrotem klemy odepne i przegonie z 30km na benie :]
"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl