Witam.
Mam spory problem z abs a mianowicie.
Po krotce pisząc co i jak to po usunięciu błędów abs hamują mi dwa kola. Przednie pasażera PRAWE i tylne KIEROWCY LEWE.
Zna ktoś może temat w sensie od czego zacząć ? Komp, czujniki ?
Dodam, że przez to świeci mi się na FIS cały czas błąd od ABS klocków czy braku płynu. Chodzi o to kolko z jakby klockami po boku tak jak abs.
Stosuj znaki interpunkcyjne.
[D2 95 4.2PB/LPG ] Spory problem z ABS
[D2 95 4.2PB/LPG ] Spory problem z ABS
Ostatnio zmieniony 29 sie 2016, 05:57 przez dropsik, łącznie zmieniany 1 raz.
Jakich błędów kolego. Musisz dokładnie napisać jakie błędy wyskakują, bo związanych z ABS może być ich mnóstwo.dropsik pisze:po usunięciu błędów abs
dropsik pisze:od czego zacząć
Kolego na początek kontrola stanu układu hamulcowego. Dlaczego? Ponieważ nawet podczas nie działającego ABS-u układ hamulcowy powinien działać na wszystkie koła i powinien hamować wszystkimi.dropsik pisze:hamują mi dwa kola. Przednie pasażera PRAWE i tylne KIEROWCY LEWE
Sprawdź błędy dokładnie jakie masz i je podaj, to podstawa.
Sprawdź stan klocków oraz czy prawidłowo pracują zaciski. Mogły zardzewieć prowadnice, tłoczki, zapowietrzyć się układ hamulcowy, skończyć się klocki i w ten sposób auto hamuje na dwa koła.
To, że auto hamuje tylko dwoma kołami nie ma związku z błędem ABS.
Co do błędu ABS to bez podania konkretnych błędów nikt tu nie będzie wróżył kart bo przyczyn może być mnóstwo:
- czujnik a jest ich
- przewody czujników
- pierścienie na przegubach
- uszkodzony sterownik
- spalony bezpiecznik
itp
Tak więc jakie dokładnie błędy są zapisane w sterowniku ABS?
tu mam jedna odpowiedz bo z ABS nie idzie sie wg polaczyc. Wiec nie powiem co i jakernesto pisze:Jakich błędów kolego. Musisz dokładnie napisać jakie błędy wyskakują, bo związanych z ABS może być ich mnóstwo.dropsik pisze:po usunięciu błędów abs
dropsik pisze:od czego zacząćKolego na początek kontrola stanu układu hamulcowego. Dlaczego? Ponieważ nawet podczas nie działającego ABS-u układ hamulcowy powinien działać na wszystkie koła i powinien hamować wszystkimi.dropsik pisze:hamują mi dwa kola. Przednie pasażera PRAWE i tylne KIEROWCY LEWE
Sprawdź błędy dokładnie jakie masz i je podaj, to podstawa.
Sprawdź stan klocków oraz czy prawidłowo pracują zaciski. Mogły zardzewieć prowadnice, tłoczki, zapowietrzyć się układ hamulcowy, skończyć się klocki i w ten sposób auto hamuje na dwa koła.
To, że auto hamuje tylko dwoma kołami nie ma związku z błędem ABS.
Co do błędu ABS to bez podania konkretnych błędów nikt tu nie będzie wróżył kart bo przyczyn może być mnóstwo:
- czujnik a jest ich
- przewody czujników
- pierścienie na przegubach
- uszkodzony sterownik
- spalony bezpiecznik
itp
Tak więc jakie dokładnie błędy są zapisane w sterowniku ABS?
cale...ernesto pisze:W pierwszy poście pisze żeBezpieczniki sprawdzone?po usunięciu błędów abs
powiem tak... faktycznie poprzedni mechanicy znajomi usuwali mi bledy i abs nie szlo. Dalem auto do innego znajomego tylko na przegub i zeby sprawdzil tak poprostu a8 i usunal poprostu calosc bledow i abs widocznie sie zalapal...