![]() |
![]() |
![]() |
[D2 98 4.2PB/LPG ] Dziwny hałas przy prędkości 70 - 120
[D2 98 4.2PB/LPG ] Dziwny hałas przy prędkości 70 - 120
Koledzy
Mam problem z autem którego nie mogę namierzyć. Auto było u 3 mechaników, 2 diagnostów i niestety problem nie rozwiązany.
Podczas jazdy pojawia mi się 'buczenie' przy prędkości około 70 km/h które nasila się do mniej więcej 110 km/h, następnie zanika w okolicach 120 km/h. Dodatkowo, hałas występuje tylko i wyłącznie gdy wciśnięty jest pedał gazu, po puszczeniu natychmiast ustępuje. Da sięz tym żyć, auto zachowuje się normalnie, ale bardzo mnie to irytuje i chciałbym to wygonić.
Na chwilę obecną:
- sprawdzane były łożyska przez 2 mechaników na podnośniku, podobno są ok na tyle ile dało się to obejrzeć.
- wymieniłem kontrolnie podporę wału, była bardzo zmęczona ale bez różnicy
- wymienione opony, bez zmian
- hałas jest ten sam również po zmianie biegu, więc to raczej nie silnik/osprzęt silnika
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Mam problem z autem którego nie mogę namierzyć. Auto było u 3 mechaników, 2 diagnostów i niestety problem nie rozwiązany.
Podczas jazdy pojawia mi się 'buczenie' przy prędkości około 70 km/h które nasila się do mniej więcej 110 km/h, następnie zanika w okolicach 120 km/h. Dodatkowo, hałas występuje tylko i wyłącznie gdy wciśnięty jest pedał gazu, po puszczeniu natychmiast ustępuje. Da sięz tym żyć, auto zachowuje się normalnie, ale bardzo mnie to irytuje i chciałbym to wygonić.
Na chwilę obecną:
- sprawdzane były łożyska przez 2 mechaników na podnośniku, podobno są ok na tyle ile dało się to obejrzeć.
- wymieniłem kontrolnie podporę wału, była bardzo zmęczona ale bez różnicy
- wymienione opony, bez zmian
- hałas jest ten sam również po zmianie biegu, więc to raczej nie silnik/osprzęt silnika
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Któraś z poduszek od silnika mam uszkodzona bo mi czasem wywali błędem na kompie i to chyba ta z kostką, ale pewności nie mam (być może wszystkie je mają - nie znam się). Dzięki za odp zawsze to jakiś trop, który będę miał na uwadze. Poduszek Skrzyni nie sprawdzałem, a pytanie takie dostępne są nowe poduszki skrzyni? Mniej więcej jakie pieniążki? Tez coś jak oryginalne z aso po 1k za sztukę?VAGowner pisze:A poduszki silnika / skrzyni biegów sprawdzałeś? Może któraś "opadła" i powoduje naprężenia w układzie przeniesienia napędu lub w układzie wydechowym.
Było: A8 D2 4.2 V8 1999r
Było: A8 D2 Long 4.2 V8 2001r
Było: Hyundai i20 1.2 2016r
Było: Hyundai i40 1.7crdi 2015r
Jest: Opel Insignia B 1.5T 2017r
Było: A8 D2 Long 4.2 V8 2001r
Było: Hyundai i20 1.2 2016r
Było: Hyundai i40 1.7crdi 2015r
Jest: Opel Insignia B 1.5T 2017r
Ja miałem ostatnio coś podobnego , jęczenie przy 70-80 tylko przy skręcie na delikatnym łuku w lewo i wciśniętym gazie , w prawo też hałasowało ale ze 3 razy ciszej. niższe prędkości albo wyższe i bez gazu było ok
U mnie to wyszło po wymianie oleju w tylnym moście na nowy , i wymiana oleju skończyła się wymianą całego mostu. Co dziwne , oleju zlałem ponad litr i wyglądał i jak nowy bez opiłków i ładny kolor miał.
U mnie to wyszło po wymianie oleju w tylnym moście na nowy , i wymiana oleju skończyła się wymianą całego mostu. Co dziwne , oleju zlałem ponad litr i wyglądał i jak nowy bez opiłków i ładny kolor miał.
Uszkodzone łożysko zaczyna dawać objawy w pewnym zakresie prędkości obrotowej np. pomiędzy 80 a 110 km/godz., stopniowo poszerzając zakres w górę i w dół. Łożyska kół mogą również dawać objawy przy zmianie obciążenia spowodowanej np. skrętem w lewo lub prawo, a przy jeździe na wprost uciszając dźwięk.ThePePe pisze:Łożysko chyba dawało by stały dźwięk,