W tą sobotę zamierzam wymienić olej w skrzyni. Jestem drugim właścicielem i w tej chwili na liczniku 161tys, nie sadzę aby poprzedni właściciel dokonywał juz wymiany i chciałbym zrobić podwójną wymianę (spuszczenie+napełnienie), gdyż z tego co wyczytałem na forum w systemie jest coś koło 9ltr a przy jednym spuszczeniu zlatuje coś koło 4ltr. zakupiłem olej + kpl filtr
- https://www.autodoc.co.uk/zf-getriebe/12040347
- https://www.autodoc.co.uk/zf-getriebe/8824051
Mam pytanie czy oprócz w/w rzeczy coś jeszcze powinienem wymienić(olej w mechanizmie różnicowym czy w. dyferencjale), czy to wystarczy?
pytanie zadaje wam koledzy bo macie większą wiedzę niż ja,
dziękuję
[D4 14 3.0TDI ] Wymiana oleju w skrzyni 8HP 258km (sport) F
Wymiana oleju
Dzisiaj zgłębiłem temat dokładnie, wg książki olej powinien być wymieniony poraz pierwszy po 80k mil(~128kkm). Zazwyczaj części do serwisu zakupuje w hurtowni Audi w UK i tam panowie sprawdzili, że jak najbardziej wymienia się olej przekładniowy, natomiast nic nie mówili o wymianie filtra, ponieważ jak stwierdzili filtr jest zintegrowany ze skrzynią - co jest śmieszne bo kto wymienia sam olej a filtr zostawia stary i nie czyści przy okazji pokrywy skrzyni oraz znajdujących się w niej magnesów wyłapujących opiłki . Termin na wymianę już zarezerwowany i mój mechanik sprawdził że olej jak i filtr który zamówiłem jest git malina, gdyż skrzynia jaką posiada ten silnik jest z firmy ZF, a firma sprzedaje oleje jak i filtry do tejże skrzyni (można również kupić jako komplet). Mechanik już niejednokrotnie dokonywał takich wymian i za każdym razem filtr zakłada nowy .
Mariusz
Wymiana Oleju
zdjęcia z wymiany, opis
[ Dodano: 2020-02-02, 16:53 ]
zdjęcia z wymiany, opis cd
[ Dodano: 2020-02-02, 17:13 ]
Pierwsza wymiana zrobiona czyli jest w granicach 50-60% nowego oleju w skrzyni, przy drugiej wymianie znowu w granicach 5,2 ltr będzie zlany i wlany nowy olej i w skrzyni bedzie około 90% nowego oleju.
Na tą chwilę moge stwierdzić, że skrzynia pracuje lepiej
pozdrawiam
[ Dodano: 2020-02-02, 16:53 ]
[ Dodano: 2020-02-02, 17:13 ]
Pierwsza wymiana zrobiona czyli jest w granicach 50-60% nowego oleju w skrzyni, przy drugiej wymianie znowu w granicach 5,2 ltr będzie zlany i wlany nowy olej i w skrzyni bedzie około 90% nowego oleju.
Na tą chwilę moge stwierdzić, że skrzynia pracuje lepiej
pozdrawiam
Mariusz