części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 03 3.7MPI/LPG ] Norma emisji spalin

Konrad123
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D3 03 3.7MPI/LPG ] Norma emisji spalin

Post autor: Konrad123 » 29 paź 2023, 16:08

Witam wszystkich. Ostatnio zainteresowałem się podatkiem od pojazdów spalinowych i sprawdziłem w CEPiK jaka norma jest przypisana do mojego samochodu. Trochę się zdziwiłem, bo odkryłem że przypisali mi EURO 3. Według dokumentów oraz różnego rodzaju baz danych mój silnik spełnia normę EURO 4. Jestem przekonany, że do niedawna w CEPiKu była zapisana norma EURO 4 dla mojego samochodu, przynajmniej tak było gdy go kupowałem 5 lat temu. W związku z tym mam pytanie. Co muszę zrobić, aby w bazie CEPiK znalazł się poprawny zapis odnośnie emisji spalin? Mam świadectwo niemieckiego TUV z adnotacją EURO 4 oraz certyfikat TUV dla indywidualnego układu wydechowego. Czy potrzebuje jakiś certyfikat z serwisu/od producenta odnośnie spełniania przez silnik normy EURO 4? Nigdy wcześniej nie miałem takiej sytuacji. Termin wprowadzenia podatku zbliża się nieubłaganie więc jest to raczej temat z kategorii pilnych. Różnica w podatku to blisko 7,5k PLN więc zbyt dużo, aby to olać.
PS. Sprawdźcie u siebie co Wam wpisali.

Awatar użytkownika
marekp750
Administrator
Administrator

Post autor: marekp750 » 29 paź 2023, 16:12

Jedziesz na stację kontroli pojazdów, jeżeli mają dostęp do danych emisyjnych to określą w jakiej kategorii się mieści. Dostajesz papier i z nim do Wydziału komunikacji.

Jest na stronie VW usługa: wyciągi ze świadectwa homologacji, płatna.

Ja załatwiałem papiery dla eToll, przydały się do CEPiKu.

Awatar użytkownika
dice111
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Imię: AHC by MTM

Post autor: dice111 » 30 paź 2023, 12:01

Na SKP Ci nic nie wydadzą, potrzebujesz papier z ASO, Audi nie wiem czy wydaje bezpłatnie czy trzeba uiścić jakąś opłatę, trzeba do nich uderzać. Mam aktualnie identyczna sytuacje z Audi A2.
Black Cars Matters

Konrad123
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Konrad123 » 30 paź 2023, 22:39

ASO nic nie da. Sprawdzone. Audi podobnie jak kolega wyżej odsyła do VW. Kontakt tylko mailowy więc czekam na informacje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl