części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 96 4.2PB/LPG ] Dziwne zachowania wspomagania kierownic

Dariuszenko
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 96 4.2PB/LPG ] Dziwne zachowania wspomagania kierownic

Post autor: Dariuszenko » 26 gru 2024, 15:25

Witam.
Temat napewno dość często przerabiany. Ginące wspomaganie lub całkowity jego brak.
W zimne (mroźne dni) do momentu nagrzania auta spomaganie czuć, że działa ale do polowy obroku kierownicą. Czyli gdy koła są na wprost pół obrotu w lewo lub pół obrotu w prawo im mocniej chcę skręcić tym kierownica obraca się ciężej. Im dlużej auto na chodzie lub w letnie cieple dni tym kierownica wogole ciężko chodzi, jakby nie bylo wspomagania... Pompe wymieniłem, płyn rowniez zalany nowy ale widzę, że ,,harmonijka" na maglownicy z prawej strony jest brudna i tlusta. Po tym domyslam sie, że jest jakas nieszczelnosc. Jak uwazacie, oddac magiel do regeneracji czy sprobowac poszukać drugi uzywany?
Pozdrawiam Was i zycze wszystkim wszystkiego co najlepsze pod te swieta i nadchodzacy Nowy Rok😊
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Dariuszenko, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dice111
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Imię: AHC by MTM

Post autor: dice111 » 26 gru 2024, 21:01

A płynu nie ubywa ? Czy twój się nada do regeneracji dowiesz się dopiero po jego rozebraniu. Z używanymi częściami to loteria, a z takimi ponad 20-letnimi tym bardziej. Jak szukać używki to najlepiej z samochodu z małym przebiegiem i gdzie ciepło (np z Włoch). Masz servotronik ?
Black Cars Matters

Dariuszenko
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Dariuszenko » 26 gru 2024, 21:54

Własnie plynu jest tyle co bylo miedzy min. a max. Po środku. Po zdjeciu lewego nadkola jest ta niebieska ,,gruszka" to raczej ,,coś" jest ale czy działa to już zupełnie inna sprawa.

Awatar użytkownika
Pepek
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: S8 D5
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Imię: Przemek

Post autor: Pepek » 26 gru 2024, 22:51

Niebieska 'gruszka' to zbiornik podciśnienia. Nie ma nic wspólnego z przekładnia kierowniczą. Jeśli po nadkolu od strony grodzi biegnie przewód z dwupinową wtyczką to masz servotronic.
Osiem garów, klima, wtrysk. Warto dla tej chwili żyć.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl