Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl części samochodowe mostostacja.pl

Kontakt do Administracji A8Team.PL

4.2 fsi nie równa praca silnika

FiszuV8
Forum Audi A8
Forum Audi A8
Moje auto: A8 D3
Rocznik: 2008
Silnik: V8 4.2 FSI
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Imię: Paweł

4.2 fsi nie równa praca silnika

Post autor: FiszuV8 » 29 kwie 2025, 08:36

Witam, mam problem z autem, którego nie udało mi się jeszcze rozwiązać. W tamtym roku robiłem taki trochę grubszy serwis, m.in. usunięcie klap z kolektora, czyszczenie zaworów dolotowych, wymiana świec, uszczelnienie podstawy filtra, chłodniczki oleju, pokryw zaworów, wymiana napinacza paska osprzętu, wszystkich rolek, uszczekniacz wału przód. Od tamtej pory kiedy uruchomię zimny silnik i zejdzie z obrotów nie równo pracuje na wszystkich cylindrach, błędów nie ma żadnych, ale w blokch pomiarowych widać, że są wypadania zapłonu na wszystkich cylindrach. Dzieje się tak tylko do momentu gdy temperatura płynu chłodniczego osiągnie 50-51 stopni, wtedy auto chodzi normalnie. Zawsze w tym samym momencie nie ważne czy auto stoi dzień, czy dwa tygodnie zawsze gdy temperatura płynu ma 50-51 zaczyna chodzić równo jakby coś się przyłączyło.
W międzyczasie założyłem 8 nowych wtrysków, nowe cewki, podmieniałem jeszcze raz świece na oryginalne, podmieniany był przepływomierz i zero efektu. Sterownik silnika też był sprawdzany drugi raz w firmię która wykodowała wcześniej klapki, z nim niby wszystko ok.
Może ktoś ma pomysł co jeszcze mógłbym sprawdzić, będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl