części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 98 4.2PB/LPG ] Problem ze skrzynią TIP

papajapa
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 98 4.2PB/LPG ] Problem ze skrzynią TIP

Post autor: papajapa » 27 maja 2011, 10:11

Witam,

Od miesiąca mam Audi 4.2 A8 D2 tiptronic (98r)

Mój problem to problem ze skrzynią biegów (może to jakaś głupota bo samochod jest w stanie idealnym). Na wagu nie wykazało żadnych błędów

1,2 normalnie nic sie nie dzieje.
Na biegach 3,4,5 po puszczeniu na chwilę gazu i po ponownym dodaniu skaczą mi do góry obroty o jakies 200obr/min.
Ostanio mam tez takie przypadki że jak jade np na 4 ok. 60km/h puszczam gaz bo ktoś np przede mna hamuje, następnie lekko, bardzo lekko dodaje skrzynia nie może znależć biegu. Obroty skaczą w góre i w dół o jakies 100obr/min.
I jeszcze jedno jade np 140km/h na 5 puszczam gaz to przez jakies 4s obroty spadają powolutku, pożniej tak jakby wrzucał na luz. Dodam gazu i jest właśnie ten moment gdzie obroty skaczą na chwilę do góry wrzuca bieg i jest ok.

Olej był wymieniany jakies 8tyś temu, oleju nie sprawdzałem czy jest, nie ma żadnych wycieków więc powinien być.
Jak jadę normalnie i samochod przyśpiesza biegi wchodzą idealnie. Jak przerzucam na postoju 1, N, P, R też nic nie szarpie.

Dodam na koniec że nigdy nie jeżdziłem automatem.
Czy ktoś miał takie przypadki?
Ostatnio zmieniony 02 cze 2011, 11:57 przez papajapa, łącznie zmieniany 2 razy.

czaszkin77
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: czaszkin77 » 27 maja 2011, 16:55

Witam mi tak skrzynia robiła jak było za mało oleju , olej sam wymieniałeś czy w jakimś warsztacie , sprawdz stan oleju tu jest jak to zrobić http://www.a8team.pl/topics14/76.htm, a jaki olej zalałeś do skrzyni, u mnie jak wymienili olej to sprawdzali stan na zgaszonym silniku i wtedy miałem takie obiawy , więc sam sprawdziłem na odpalonym tak jak to się powinno robic i weszło jeszcze 3 litry,

papajapa
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: papajapa » 04 sie 2011, 23:50

Wymieniony konwenter. Wszystko działa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl