części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

[D2 preFL ALL ] Podnoszenie szyby kierowcy

Awatar użytkownika
djwaldee
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 preFL ALL ] Podnoszenie szyby kierowcy

Post autor: djwaldee » 30 mar 2016, 00:52

Jadąc dzisiaj na Górny śląsk po 20 km zachciało mi sie wyrzucić ogryzek aby uległ bio degradacji, uchyliłem szybę w dół trochę, wyrzuciłem i szyba już nie chciała się podnieść. Popuściłem troszeczkę bo myślałem, ze się coś przycieło i w dół owszem zjeżdza kontrolowanie ale do góry ani rusz. Dojechałem do kumpla po drodze, zdjęto boczek, wyjąłem obudowę silnika bo może szczotki się przycieły ( w hyundaiu gk ostastnio miałem taką sama sytuację tyle że tam cały wirnik silnika szło wyjąć, wyczysciłem i działa dalej ), W jedną stronę kręci, w drugą zero reakcji. Pomyślałem że kracówka w mechaniźmie padła ( choć wydaje mi się że silniczek robi taki pyk na próbie do góry ) więc podjechałem do gościa co ma kilka a8 w częściach, wymiana silnika na drugi i ...... jak wyżej. Diagnoza, coś z linką blokuje ją i silnik nie drgnie. Wymieniona została cała ramka z szyba.... efekt z drugim silniczkiem i ramką jak wyżej w dół zjechała do góry już nie. Podpinałem pod każdy przełącznik z panelu bez rezultatu, tylna lewa podpięta pod sterowanie od przedniej ( sam włącznik ) działa czyli włacznik ok. Założona aktualnie 3 ramka już bez prób dalszych. W ziązku z tym gdzie jeszcze szukać m wiązka ? jeżeli tak to który przewód ( o jakich kolorach ) jest od napięcia do podnoszenia szyby, poradźcie ewentualnie pod jakie piny podpiąć aku aby awaryjnie podnieść szybę. Wtyczka do silniczka 2x4 piny bodajże lub 2x5 przy czym jeden skrajny pusty. Acha na wszelki wypadek podpieliśmy takźe 2 zupełnie inne sterowanie szybami, efekt jak na moim. Wczoraj jeszcze działały. Domykanie z klucza także nie działa, pomyślałem że może włączni walnięty ale z klucza powinno zadziałać. Kiedyś miałem taki przypadek, ze immo błyskało ale wtedy żadną szybą nie szło ruszyć, teraz tylko od kierowcy.

VAGowner
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: VAGowner » 01 kwie 2016, 11:14

Prawdopodobnie masz uszkodzony moduł komfortu.

Awatar użytkownika
dice111
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Imię: AHC by MTM

Post autor: dice111 » 01 kwie 2016, 11:27

D2 nie ma modułu komfortu.
Black Cars Matters

uszek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: uszek » 01 kwie 2016, 15:09

kable w drzwiach?

Awatar użytkownika
djwaldee
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: djwaldee » 14 kwie 2016, 13:43

tez to obstawiam, na razie odpiety włącznik. jaki kolor kabli to posuwu w góre może być ? Za ty przemawia także domykanie szyb z kluczyka, domykaja się wszystkie tylko nie ta od kierowcy.
Jak pech to pech przestał działac centralny z pilota, pilot emituje wiązkę więc raczej działa, nie wiecie który dokładnie bezpiecznik od tego może być ?
Jeżeli jest oddzielny...

[ Dodano: 2016-04-14, 13:43 ]
to jak zna ktoś koloryste przewodów od szyby kierowcy ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl