części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 02 4.2MPI ] Szyberdach i woda w kabinie.

b.k
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D3 02 4.2MPI ] Szyberdach i woda w kabinie.

Post autor: b.k » 05 lut 2024, 18:53

Proszę o pomoc w temacie uszkodzonego szyberdachu, który nie otwiera się, a woda przelewa się do kabiny przez słupek i zbiera pod fotelem kierowcy. Mechanik napomniał, że aby wyciągnąć całą podsufitkę trzeba będzie ingerować w przednią szybę..... Czyli być może wyciąć ją. Czy to prawda?

Awatar użytkownika
Nyku
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: A8 D3
Rocznik: 2005
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Radek

Post autor: Nyku » 06 lut 2024, 17:08

Nie trzeba wycinać szyby by wyciągnąć sufit :)

Sprawdź jednak czy woda nie wchodzi Ci np. właśnie przez szybę czołową. Częsty przypadek że szyba się rozkleja i tamtędy właśnie woda wcieka, płynie na lewy bądź prawy słupek i schodzi na dól.

Awatar użytkownika
drago_o
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: drago_o » 06 lut 2024, 17:39

Jeśli patrzał w instrukcji bo nigdy wcześniej tego nie robił to tak, to jest prawda. Według instrukcji do wyciągnięcia podsufitki wycina sie szybę. Oczywiście nie trzeba tego robić bo co bardziej doświadczeni wyciągną ją bez żadnego problemu zarówno przednimi jak i tylnymi drzwiami :)

Moja szyba czołowa się odklejała na środku i ciekło <bezradny> tak więc albo szyba albo odpływy szyberdachu.

Co do nie otwierającego się szyberdachu to przy bezpiecznikach z lewej strony(kierowcy) z boku deski masz narzędzie do otwierania i zamykania szyberdachu awaryjnie. Jak ściągniesz tylna lampkę to znajdziesz miejsce gdzie je włożyć.
Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG

Barthez
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Barthez » 08 lut 2024, 08:25

Witam.
Miałem zgoła inny ale podobny przypadek, woda w kabinie po myciu auta, zalana podsufitka, okazało się że szyba się odparzyła. Od wewnątrz szyba lekko pchnięta było widać że przy dachu sią rusza.
Szyba została wycięta i ponownie wklejona, wcześniej też walczyłem z odpływami szyberdachu ale to był ślepy zaułek bynajmniej w moim przypadku.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl