![]() |
![]() |
![]() |
[D2 94 4.2PB/LPG ] Puszcza niebieską chmure
[D2 94 4.2PB/LPG ] Puszcza niebieską chmure
Witam koledzy szukałem na forum takiego problemu który dotyka moją niunie tzn. jak auto pochodzi jakiś czas na biegu jałowym np. czekam na czerwonym świetle zapali się zielone w momencie dodania gazu (niebieska chmura
) to jest znak że bierze olej, tak ? ale jak ją ciągle ganiam na bucie to nie widac tego, czy ktoś wymieniał uszczelniacze w 4.2 ? oleju mi sporo ubywa, ale mam wyciek przy simeringu na wale.

Ostatnio zmieniony 09 sie 2011, 18:16 przez Wiśnia, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mucholejkolator
- Super Klubowicz
Chmura w najgorszym kolorze. Ewidentnie do komór lub komory spalania dostaje się olej. Oby nie był to zużyty układ cylindry - tłoki (pierścienie), bo wtedy niezbędny będzie remont "silnika" Tak czy siak musisz zacząć wg. mnie od sprawdzenia ciśnienia na cylindrach. Jak będzie w normie, to można przypuszczać ,że dół silnika jest ok. Pozostaje, zdjęcia głowicy i zdiagnozowanie uszczelniaczy zaworowych. Oby to one były przyczyną. Nie wiem czy jeszcze u nas w silnikach w jakimś miejscu olej może się przedostawać do oleju, ale skoro masz wyciek na simmeringu wału to uważam, że trzeba gruntownie przejrzeć cały "piec" :-|
Pozdro
Pozdro
ja miałem mieć wyciek na tym uszczelniaczu i mechanicy z Wyr mnie tak na tym wycieli że skasowali mi części, kase za wymiane i... nic nie wymienili a przyczyną okazała sie gumowa rurka odpowietrzenia (chyba odma) wału korbowego z którego pod dolotem się lało i dymiłem na postoju a auto pod spodem az do tylnego zderzaka było mokre.. wiec najpierw spokojnie sprawdz
jesli dymi z rury - to chyba nie ciekawie...
chyba taniej znajdziesz silnik niż remont..
jesli dymi z rury - to chyba nie ciekawie...
chyba taniej znajdziesz silnik niż remont..
-
- Forum Audi A8