Witam. Koledzy co to może być za stukanie?
Jest to takie jakby cykliczne cykanie :-P
Może popychacz?
![]() |
![]() |
![]() |
[D2 01 4.2PB/LPG ] Stukanie
a olej w silniku sprawdzasz :?: :?:
Nie ma to jak 4.2 Quattro 
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.

Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.

Wypalanie DPF Audi A6 i A8.

Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.

stawiam na panewe miałem podobne stukanie i wylazło że ostatnia panewka .. ale to było u mnie u ciebie może coś być innego a w miare dodawania gazu zwieksza sie czestotliwość stukania czy raczej jakby ustawało?
Radość z jazdy zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia To świat którego muzyką jest ryk silników.
Panewka to chyba gdzieś u dołu by stukała ? W moim przypadku stukanie słychać zdecydowanie u góry, z lewej strony w okolicach ostatniego cylindra.nynek16 pisze:stawiam na panewe miałem podobne stukanie i wylazło że ostatnia panewka .. ale to było u mnie u ciebie może coś być innego a w miare dodawania gazu zwieksza sie czestotliwość stukania czy raczej jakby ustawało?
Stukanie słychać na ciepłym silniku, dopóki jest zimny stukania jakby nie było:
Gdy silnik się rozgrzeje, powoli słychać je coraz bardziej. Częstotliwość rośnie wraz z obrotami. Poza tym ten dźwięk jest o stałej częstotliwości jednak momentami słychać delikatne falowanie. Trudno to opisać, spróbuje podesłać ten dźwięk.
Olej jest w normie (zalany Castrol 0w40), Vag pokazuje, że ciśnienie oleju jest ok, błędów brak.
Wiem, że nie na żywo trudno znaleźć przyczynę, ale może chociaż uda się określić prawdopodobną usterkę.