![]() |
![]() |
![]() |
[S8 D2 02 LPG ] kontrolka stanu oleju
-
- Forum Audi A8
[S8 D2 02 LPG ] kontrolka stanu oleju
Witam , mam kłopot z kontrolka stanu minimalnego oleju zapala mi się na fis kontrolka minimalnego stanu oleju po sprawdzeniu stanu oleju na bagnecie wychodzi na to ze olej jest w silniku , wydaje mi sie ze czujnik ma wadę , czy ktos wie gdzie on sie znajduje ???
daniell-gda, A wymieniałeś olej w silniku ??
U mnie było bardzo podobnie , sprawdziłem stan oleju i był oki .
Wymieniłem olej w silniku , filtr oleju i wszystko wróciło do normy .
Za to miałem strasznie zapchany filtr oleju i nie dawał takiego ciśnienia jak powinien przy mocniejszym depnięciu ;-)
U mnie było bardzo podobnie , sprawdziłem stan oleju i był oki .
Wymieniłem olej w silniku , filtr oleju i wszystko wróciło do normy .
Za to miałem strasznie zapchany filtr oleju i nie dawał takiego ciśnienia jak powinien przy mocniejszym depnięciu ;-)
Nie ma to jak 4.2 Quattro 
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.

Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.

Wypalanie DPF Audi A6 i A8.

Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.

-
- Forum Audi A8
olej wymieniłem w pazdzierniku , zrobiłem na nim około 9 tys km , motul 5w 40 , ta kontrolka od jakiegoś czasu zapala się na fis i gaśnie po jednym dniu jazdy żółta kontrolka oleju z napisem min.
[ Dodano: 2012-05-04, 16:51 ]
i kolor oleju jest bardzo jasny prawie jak nowy
[ Dodano: 2012-05-04, 16:56 ]
sprawdziłem vag-iem i błędu żadnego nie ma
[ Dodano: 2012-05-04, 16:51 ]
i kolor oleju jest bardzo jasny prawie jak nowy
[ Dodano: 2012-05-04, 16:56 ]
sprawdziłem vag-iem i błędu żadnego nie ma
-
- Forum Audi A8
-
- Forum Audi A8
Też tak miałem kilka razy, po wymianie oleju na świeży problem zniknął... Nie wiem czy to wina czujnika, czy oleju, zobaczmy co będzie przed kolejną zmianądaniell-gda pisze:olej wymieniłem w pazdzierniku , zrobiłem na nim około 9 tys km , motul 5w 40 , ta kontrolka od jakiegoś czasu zapala się na fis i gaśnie po jednym dniu jazdy żółta kontrolka oleju z napisem min.
dobrze wiedzieć ze ten czujnik informuje nas o minimalnym stanie oleju w silnikuricov6 pisze:jeszcze jest jeden czujnik od ciśnienia oleju w chłodniczce oleju, jak wyciągnie się całą obudowę filtra to widać go.
jednak wszystkiego jeszcze nie wiem :roll:
Daniel
jak coś sprzedam Ci po najniższej cenie za taka używkę na all ;-)
u mnie było tak smo olej nowy i kontrolka sie zawieciła przy ostrym hamowaniu i nie chciała zniknąć sprawdzilem stan oleju i było dobrze wiec stwierdzilem ze czujnik padł pojechałem kupiłem nowy założyłem i dalej to samo rece mi opadły ale jeszcze na chwile odłączyłem aku i problem znikł i prawie rok i nic sie nie zaświeca tylko nie potrzebnie wydałem kase na nowy czujnik a stary był dobry spróbuj odłączyc aku na godzinke może pomoże tak jak u mnie
Odgrzeję troszkę kotleta. U mnie pojawia sie ten sam problem, ale tylko przy ostrym hamowaniu. Wymieniony czujnik, odłaczyłem aku (20 min) i dalej jest to samo - depnę hamulec ostro - tak ze 120 km/h - to wyskakuje olejarka na 5 sek. i gaśnie. Przy wolniejszym hamowaniu i ostrej jeżdzie jest ok. Nie wiem czy to może być powiązane z ciśnieniem pompy - bo przy ostrej jezdzie jest ok.Masa pisze:u mnie było tak smo olej nowy i kontrolka sie zawieciła przy ostrym hamowaniu i nie chciała zniknąć sprawdzilem stan oleju i było dobrze wiec stwierdzilem ze czujnik padł pojechałem kupiłem nowy założyłem i dalej to samo rece mi opadły ale jeszcze na chwile odłączyłem aku i problem znikł i prawie rok i nic sie nie zaświeca tylko nie potrzebnie wydałem kase na nowy czujnik a stary był dobry spróbuj odłączyc aku na godzinke może pomoże tak jak u mnie
Przy wymienianiu uszczelki miski olejowej wyczyściłem też to sitko od pompy, no i zauważyłem, że miska jest troszke przygieta ale nie za bardzo - no ale to chyba nie ma też wpływu ( bo przy dynamicznej jeżdzie, ten komunikat też by się pojawiał). Nie wiem czy olej ma tu wine, przejechałem na nim 9 tyś (Castrol 5W30 Professional - zielony) czyżby też mógł stracić swoje właściwości?
Może ktoś spotkał sie z takowym probłemem?
Czy to może być szkodliwe dla silnika?
Podopychaj wszyskie przekazniki w nogach pasażera. Nie wiem który jest konkretnie od czujnika poziomu,ale jak ja podociskalem to problem znikl.
U mnie tez bylo podejrzenie ze czujnik padł,ale postanowilem odłączyć go na jakiś czas i kontrolka nadal od czasu do czasu sie zaswiecala,po docisnieciu przekaźników problem znikł i nie pojawił się od ponad roku.
U mnie tez bylo podejrzenie ze czujnik padł,ale postanowilem odłączyć go na jakiś czas i kontrolka nadal od czasu do czasu sie zaswiecala,po docisnieciu przekaźników problem znikł i nie pojawił się od ponad roku.
Zły ten olej? Mam go z pewnego żrodła - być może Castrol to badziewietomi5 pisze:Zmień marke oleju...kmicic-lt pisze:przejechałem na nim 9 tyś (Castrol 5W30 Professional - zielony) czyżby też mógł stracić swoje właściwości?
Może ktoś spotkał sie z takowym probłemem?
Czy to może być szkodliwe dla silnika?

A ty na jakim jeżdzisz?