Witam
Poczytałem kilka wpisów odnośnie napinacza rzekomo wadliwego w 3.0 TDI i nasuwa się pytanie
Zakładając że
1) nie mam absolutnie żadnych objawów typu rzępolenie , zgrzytanie czy rzępolenie po rozpaleniu silnika(nawet nsekundę)
2)auto mam potwierdzony przebieg 110 000 km(mam całość historii od samego początku z systemu audi-wszystko poprzedni człowiek robił w serwisie <brawo2>
3)A8 z 2006 (nie L) 3.0 TDi z fabrycznym ABT wirusem.
czy wymiana samego napinacza górnego (blisko głowicy) załatwia sprawę (lub przynajmniej jest zalecana) i mogę spać spokojnie?
jeśli tak to czy wymiana takiego napinacza wymaga wywalenia jednostki napędowej poza auto?
dzięki za rzeczowe odpowiedzi
[D3 06 3.0TDI ] Rozrząd ponownie ale inaczej (prewencja) P
Endrju_b, jeżeli nic nie słyszysz i nie widzisz dziwnych objawów to ja bym zostawił. Jak już rozbierać do tego napinacza to całość najlepiej wymienić bo musisz wyjąć silnika+ skrzynie z auta, zdjąć skrzynię i dopiero dobierać się do rozrządu więc kilka dni się zejdzie, a tak teraz wymienisz napinacz, a później może okazać się, że łańcuszek się rozciągnął i brzęczy, więc uważam, że jak robić to całość.
Ja bym nic nie ruszał jak cicho chodzi, jak coś dziwnego usłyszysz wtedy pomyślisz nad wymianą całego
Ja bym nic nie ruszał jak cicho chodzi, jak coś dziwnego usłyszysz wtedy pomyślisz nad wymianą całego
Najlepsze fora internetowe samochodowe w Polsce:
Auto Audi A6 C6
Silnik BDW 2.4 177 KM. Wyciek płynu chłodniczego.
Auto Audi A6 C6
Silnik BDW 2.4 177 KM. Wyciek płynu chłodniczego.
- ile te klapy wytrzymały ?tobi pisze:Stara niemiecka zasada mówi - Jak coś jest dobre to tego nie naprawiaj. Nic bym nie dotykał a nadwyżkę kasy zostawił na inne elementy. U mnie teraz na tapecie alternator i ponownie klapy kolektora które były regenerowane AZ Auto. Nigdy więcej tej firmy...
bo ja koledze do Q7 założyłem wczoraj właśnie te
U mnie tez ponownie jedna do regeneracji ale nie robia problemu z gwarancja.... tyle dobrzepepi pisze:- ile te klapy wytrzymały ?tobi pisze:Stara niemiecka zasada mówi - Jak coś jest dobre to tego nie naprawiaj. Nic bym nie dotykał a nadwyżkę kasy zostawił na inne elementy. U mnie teraz na tapecie alternator i ponownie klapy kolektora które były regenerowane AZ Auto. Nigdy więcej tej firmy...
bo ja koledze do Q7 założyłem wczoraj właśnie te