Witam
Mam problem od dłuższego czasu z Audi A8 Long 4.2 TDI 2012 w zeszłym roku w sierpniu zaczęły się drżenia podczas hamowania, po sprawdzeniu okazało się że krzywe są piasty. Więc wymieniłem piasty z łożyskami, do tego nowe tarcze i klocki. Oprócz tego wymieniłem tarcze i klocki tył. Wszystkie części oryginalne AUDI, niestety po wymianie ten sam problem cały czas drży można nawet powiedzieć że bardziej się nasiliło. Wymieniłem zgodnie z sugestią mechanika felgi z oponami. Wszystko nowe i oryginalne AUDI i nic. Następny mechanik stwierdził że w tych modelach siada często dyferencjał więc wymieniłem i też nic. Nie wiem gdzie szukać przyczyny mechanicy zgodnie twierdzą że nigdzie nie ma luzu i żadnych wycieków, wszystkie końcówki tuleje w zawieszeniu też profilaktycznie wymienione i nic, a czasami tak wali przy hamowaniu że cały samochód się trzęsie. najgorsze jest to, że to zjawisko raz jest mocniejsze raz słabsze i ciężko jest mi ustalić przyczynę od czego to zależy. Czy ktoś ma jakiś pomysł albo spotkał się z podobnym przypadkiem ? Dodam że ostatnio u mechanika spotkałem się z właścicielem Audi A6 2012 rok 3.0 TDI i miał ten sam problem. Wymienił piasty tarcze i klocki a problemu też nie rozwiązał więc jak widać nie jestem sam z tym problemem, ale szukam osoby która taki problem już rozwiązała albo ma jakiś pomysł na ten problem.
![]() |
![]() |
![]() |
[D4 12 4.2TDI ] Drżenie podczas jazdy i podczas hamowania
[D4 12 4.2TDI ] Drżenie podczas jazdy i podczas hamowania
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2018, 13:18 przez opentn, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A8
wszystkie te elementy wymienione na nowe i nicpioter pisze:Drążek stabilizatora nie ma luzów? Jeszcze tuleje bym sprawdził w wahaczach.
[ Dodano: 2018-04-27, 13:16 ]
mam 3 komplety felg z oponami 19" lato 19" zima i 20" lato wszystkie komplety oryginalne audi i na wszystkich jest ten sam problem, ale z tego co zauważyłem co jest bardzo dziwne ze np teraz na nowych felgach i oponach lato które założyłem tydzień temu drży mocniejPaweł pisze:Też miałem tak przy starej A8 i była to wina opon z przodu.
felga 19" - opona 255/45/19 run flat goodyear