Witam. Mam straszny problem z skrzynią Tiptronic z napędem Quattro w Audi A8 4.0TDi. Problem polega na tym że jak skrzynia jest zimna to staje się nie określona wbija bieg wyżej a zaraz zrzuca.... Ale to nic ... Gorzej jest jak jest zagrzane auto. Jadąc samochodem praktycznie przy każdej prędkości obroty skakają od 1,6 do 1,9/2,0 tyś. I to wszystko się dzieje nie ruszając gazem. Na początku myślałem że noga mi drży na pedale ale ustawiłem tempomat na 70 km/h i jest to samo... Miał już ktoś taki problem ? Może skrzynia rozkodowana ? Jest ktoś mi w stanie polecić dobry warsztat w Krakowie ? Niestety co poniektórzy mechanicy nie dają sobie rady z wyższą technologią. Między czasie zauważyłem że na szóstym biegu przy prędkości 90-100 km/h samochód drży cały a w środku strasznie buczy...
Za pomoc z góry dziękuję. Pozdrawiam
![]() |
![]() |
![]() |
[D3 03 4.0TDI ] Problem z skrzynią TIP (obroty)
[D3 03 4.0TDI ] Problem z skrzynią TIP (obroty)
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2012, 19:19 przez Skarpel92, łącznie zmieniany 1 raz.
też bym stawiał na konwerter.W swojej czarnej D2 też miałem takie objawy,po wymianie konwertera jak ręką odjął.badyl pisze:pewnie konwenter do wymiany lepiej jak najszybciej oddaj auto do specjalistów bo jak pójdzie konwenter to całą skrzynkę może rozwalić
Nie przesadzaj - nie masz bentleya ;-) PozdroSkarpel92 pisze:Niestety co poniektórzy mechanicy nie dają sobie rady z wyższą technologią.
No cóż nie zostało mi nic innego jak znaleźć jakiś dobry serwis. Problem polega w tym że założona jest już druga skrzynia. A może męczyć sprzęgło to że mam inne ET na przodzie i i inne na tyle ?
greg26
No może i nie mam ale do Audi tez cieżko ..
A konwenter odgrywa role do moich dwóch problemów czy tylko do obrotów lub trzepania ?
greg26
A konwenter odgrywa role do moich dwóch problemów czy tylko do obrotów lub trzepania ?
obydwie przyczyny mogą być spowodowane zepsutym konwenteremSkarpel92 pisze:No cóż nie zostało mi nic innego jak znaleźć jakiś dobry serwis. Problem polega w tym że założona jest już druga skrzynia. A może męczyć sprzęgło to że mam inne ET na przodzie i i inne na tyle ?
greg26