[D2 02 4.2PB/LPG ] Łapie temperaturę na postoju i po zgasz
[D2 02 4.2PB/LPG ] Łapie temperaturę na postoju i po zgasz
Silnik łapie mi temperature. Dzieje się tak
albo na postoju - dochodzi do 100-105 zależy od temp na zewnątrz
albo po zgaszenia silnika - podjeżdżam pod dom z temp 90, gasze silnik i zaraz podchodzi do 105-110, dzisiaj to chyba mi złapało nawet ze 115
Podejrzewam że to albo termostat albo visco.
Ostatnio zmieniałem rozrząd i mechanik zapomniał mi k... wymienić termostat. Visco sprawdzałem, przed uruchomieniem zimnego silnika jak trzymam za wiatrak visco i ktoś uruchamia silnik to nie kręci się. Jak je puszczam to nabiera wolnych obrotów. Jak silnik gorący visca nie zatrzymam - próbowałem. Więc wydaje mi się że niby sprawne. Chociaz jak zgasze silnik jak jest gorący to nadal moge przekręcic visco tak jak na zimnym silniku.
To że wogóle to wszystko zaczęło się po zmianie rozrządu to zakładam że zbieg okoliczności chyba.
Jakies sugestie?
albo na postoju - dochodzi do 100-105 zależy od temp na zewnątrz
albo po zgaszenia silnika - podjeżdżam pod dom z temp 90, gasze silnik i zaraz podchodzi do 105-110, dzisiaj to chyba mi złapało nawet ze 115
Podejrzewam że to albo termostat albo visco.
Ostatnio zmieniałem rozrząd i mechanik zapomniał mi k... wymienić termostat. Visco sprawdzałem, przed uruchomieniem zimnego silnika jak trzymam za wiatrak visco i ktoś uruchamia silnik to nie kręci się. Jak je puszczam to nabiera wolnych obrotów. Jak silnik gorący visca nie zatrzymam - próbowałem. Więc wydaje mi się że niby sprawne. Chociaz jak zgasze silnik jak jest gorący to nadal moge przekręcic visco tak jak na zimnym silniku.
To że wogóle to wszystko zaczęło się po zmianie rozrządu to zakładam że zbieg okoliczności chyba.
Jakies sugestie?
Ostatnio zmieniony 23 sie 2013, 23:34 przez Ara$, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A8
prawidłowyDymian pisze:Najlepiej jest zacząć od trywialnych spraw- jak z poziomem płynu
podejżewam że to może być tokrystek78 pisze:wiskoza na goracym silniku dala sie pokrecic.po wymianie jest ciezko pokrecic
obawiam sie że to sie zgadzaadrian949 pisze:Kolega ma lifta, tam nie jest tak łatwo wymienić termostat
na przewietrzenie wnętrza dajesz?Pawulon_90 pisze:jak włacze webasto to temp spada i jest ok
-
- Forum Audi A8
http://www.a8team.pl/d2-fl-all-temperar ... vt7410.htm
problem już był na forum choć chyba nie do końca ogarnięty , ja wyczyściłem chłodnice i wydawało się OK ale jak przywaliło 40stopni to temperatura podczas postoju też się podnosi.
Może faktycznie coś z drugim obiegiem elektrycznego wentylatora.
PS: jak widać już w tamtym roku przewidziałem globalne ocieplenie :mrgreen: post 3 :mrgreen:
problem już był na forum choć chyba nie do końca ogarnięty , ja wyczyściłem chłodnice i wydawało się OK ale jak przywaliło 40stopni to temperatura podczas postoju też się podnosi.
Może faktycznie coś z drugim obiegiem elektrycznego wentylatora.
PS: jak widać już w tamtym roku przewidziałem globalne ocieplenie :mrgreen: post 3 :mrgreen:
no i "ni mom" A8