części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

Ogrzewanie resztkowe (REST) nie działa.

kuba210796
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Ogrzewanie resztkowe (REST) nie działa.

Post autor: kuba210796 » 22 lis 2019, 23:27

Witam w mojej audi FL poprzednią zimę cieszyłem się ogrzewaniem resztkowym - REST . Wszystko chodziło jak należy i potrafiło 20-30 minut ogrzewać w zimne dni po wyłączeniu silnika. W tym roku niestety nie udało mi się ani razu uruchomić tego ogrzewania , sytuacja wygląda tak. Zaraz po zgaszeniu silnika jestem w stanie uruchomić rest - standardowo ustawia nawiew na 3 kreski, lecz po chwili zaczyna wiać zimnym powietrzem,dmuchawa zwalnia do jednej kreski i po minucie-dwóch się automatycznie wyłącza. Później już nie ma możliwości uruchomienia funkcji REST , dioda od przycisku gaśnie po sekundzie - przy włączonym klimatroniku czasem nawet miga podświetlenie - samego klimatronika . Nie wiem czy to ma zależność ale automatycznie wyłącza mi REST jak go uruchomię zaraz po zgaszeniu silnika np podczas domykania szyb (jakby prądu brakowało? ) Jedyne co przychodzi mi do głowy to to,że w maju zmieniałem akumulator na taki 100 Ah - seria 95 , może tu leży wina ? teoretycznie mogła paść pompka tylko dziwne ,że tak jakoś nagle bez przyczyny gdyby to nie chodziło od zawsze - to inaczej. Jest możlwiość sprawdzenia tej pompki - gdzie ona dokładnie się znajduję,czy jest odpowiedzialny od tego wszystkiego jakiś bezpiecznik ? pozdrawiam

Awatar użytkownika
dice111
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Imię: AHC by MTM

Post autor: dice111 » 23 lis 2019, 04:47

<table align="center" width="350" cellpadding="8" border="1" bgcolor="239DFA"><tr><span class="postbody"><td align="center" style="font-size: 11; color: #000000; font-family: Tahoma, Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif"><b>Popraw proszę tytuł tego wątku
Black Cars Matters

Ukaniu
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Ukaniu » 26 lis 2019, 09:41

Pompka jest w zespole elektrozaworów w podszybiu koło pompy hamulcowej.
Kot też jest Quattro

Kolmax1992

Post autor: Kolmax1992 » 19 kwie 2020, 18:44

Pompke sprawdzisz na krotko odpinajac na podszybiu wtyczke chyba fioletowo czarna. Puknij ją moze szczotki sie przywiesiły. Wylacza Ci po 2 min bo czujnik nie widzi wzrostu temp na wyjsciu i climaktronik wylacza sie. Jesli pompka by chodzila to bedzie pracowac dluzej i tak jak piszesz wylaczy sie po okolo 15 min

peter5on
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: peter5on » 21 kwie 2020, 21:36

Najłatwiej by było podłączyć vaga i w HVAC masz output test i możesz ją z kompa uruchomić a pompka oznaczona jest jako V50 u mnie niestety nie działa bo można też podać jej 12v na wtyczkę i też powinna brzęczeć, niektórzy ją odpinają bo po latach zaczyna głośno chodzić albo chodzi non stop.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl