Pytanie z pierwszeństwem do osób z pojazdami z lat 1994-1995. Czy jesteście w stanie włączyć klimatyzację jedynie gdy silnik nie pracuje za to wyłączyć możecie w dowolnej chwili?
W czym rzecz, panel 4D0820043E zamieniony na 4D0820043. Objaw jw. Podmieniony na kolejny 4D0820043 tak samo. Wg Etki wszystkie panele w obrębie przedlifta są zamienne a tu taka niespodzianka.
![]() |
![]() |
![]() |
[D2 preFL ALL ] Panel klimatyzacji
- Pepek
- Super Klubowicz
- Moje auto: S8 D5
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Imię: Przemek
[D2 preFL ALL ] Panel klimatyzacji
Osiem garów, klima, wtrysk. Warto dla tej chwili żyć.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Pierwsze roczniki miały inną sprężarkę klimatyzacji niż późniejsze i z tego, co podaje Etka, sprzęgiełko jest sterowane w nich inaczej. Sterowniki też chyba miały to rozróżnienie, w zależności z jaką sprężarką miały pracować, ale to będę mógł potwierdzić dopiero w poniedziałek.
Co do problemu, to u mnie czasem nie da się ponownie włączyć klimatyzacji po jej wyłączeniu (na pracującym silniku), ale w sterowniku zapisuje się wtedy błąd sprzęgła. A tak to normalnie mogę włączać i wyłączać kiedy i ile chcę.
[ Dodano: 2023-03-19, 18:51 ]
https://www.mediafire.com/file/sefwh6oz ... e.pdf/file
Wg Elsy ze sprężarką Zexel mogły pracować panele 4D0820043 od wersji bez literki na końcu do literki H włącznie. A ze sprężarką Denso od literki B w górę.
Jak miałeś panel 4D0820043E, to możesz mieć Denso, a ten który kupiłeś 4D0820043, bez żadnej literki na końcu, może być tylko pod Zexela.
W pdfie masz tabele kodowań. Zorientuj się jaką masz sprężarkę i spróbuj zakodować nowy sterownik pod nią, może pomoże.
Co do problemu, to u mnie czasem nie da się ponownie włączyć klimatyzacji po jej wyłączeniu (na pracującym silniku), ale w sterowniku zapisuje się wtedy błąd sprzęgła. A tak to normalnie mogę włączać i wyłączać kiedy i ile chcę.
[ Dodano: 2023-03-19, 18:51 ]
https://www.mediafire.com/file/sefwh6oz ... e.pdf/file
Wg Elsy ze sprężarką Zexel mogły pracować panele 4D0820043 od wersji bez literki na końcu do literki H włącznie. A ze sprężarką Denso od literki B w górę.
Jak miałeś panel 4D0820043E, to możesz mieć Denso, a ten który kupiłeś 4D0820043, bez żadnej literki na końcu, może być tylko pod Zexela.
W pdfie masz tabele kodowań. Zorientuj się jaką masz sprężarkę i spróbuj zakodować nowy sterownik pod nią, może pomoże.
Four rings to rule them all
- Pepek
- Super Klubowicz
- Moje auto: S8 D5
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Imię: Przemek
To by się zgadzało. Oba panele wyciągnięte z aut z Zexelem, a w obecnym jest Denso. Spróbuję go przekodować, choć wg tabeli podanej przez Ciebie raczej nie ruszy. No nic zobaczymy.
EDIT
Panelu pod Zexela nie przekoduje pod Denso. W drugą stronę jak najbardziej.
EDIT
Panelu pod Zexela nie przekoduje pod Denso. W drugą stronę jak najbardziej.
Osiem garów, klima, wtrysk. Warto dla tej chwili żyć.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.