części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 preFL ALL ] 173000-0690 Wentylatorek czujnika temp. We

Awatar użytkownika
gumiss64
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 preFL ALL ] 173000-0690 Wentylatorek czujnika temp. We

Post autor: gumiss64 » 24 mar 2024, 19:05

Dobry dzień!
Po długiej nieobecności zawitałem po poradę. Audi nadal w posiadaniu.
Do sedna.
Na postoju bez kluczyka w stacyjce pracuje cały czas wentylatorek nad radiem pod panelem środkowym Obrazek[/img] o nr 173000-0690
Poprzez jego pracę po 4-5 dniach potrafi obniżyć zdolność rozruchową akumulatora.
Domniemam iż jest powiązany z klimatronikiem. Pomiędzy radiem a panelem klimatyzacji jest krateczka i to właśnie tam wydmuchuje powietrze na czujnik temperatury wewnętrznej?
W wartościach rzeczywistych panelu klimatronika w grupie 15 blok 2 jest wskazana temperatura lecz nie wiem czego, ponieważ nie ma opisu wartości. Zimne auto, temperatura w garażu około 16 stopni a wspomnianym bloku rośnie temperatura do 90*.. Dmuchając ciepłym powietrzem w krateczkę temperatura w wartościach rośnie i spada gdy nie dmucham.
Czy ktoś orientuje się dokładnie do czego służy owy wentylatorek i co steruje nim.
Jedyne co przychodzi mi na myśl wydmuchuje ciepło emitowane przez radio? . Po odłączeniu radia nadal pracuje. Liczę na trafne sugestie. Jutro zamierzam ściągnąć boczek tunelu i przyjrzeć się temu dokładniej.
Pozdr.
WŁADCA PIERŚCIENI JEST TYLKO JEDEN CCCO
NIE MAM MOŻLIWOŚCI ROZKODOWANIA VIN-ÓW!!

Awatar użytkownika
gtfan
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: gtfan » 24 mar 2024, 23:40

Wentylatorek zaciąga powietrze sprzed kratki, żeby opływało czujnik temperatury, który jest w tunelu między kratką a wentylatorkiem, żeby climatronik znał temperaturę we wnętrzu auta. Załączany jest przez panel climatronika - plus bezpośrednio z bezpiecznika nr 4, rząd 3 (żółty) na słupku pasażera, a masę podaje panel z pinu 6 w kostce C. Nie powinien pracować, gdy climatronik jest wyłączony, więc jak nie ma zwarcia we wiązce, to najpewniej panel się uszkodził.
Four rings to rule them all

Awatar użytkownika
gumiss64
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: gumiss64 » 25 mar 2024, 16:32

Dziękuję za bardzo szczegółowe wskazówki. Na chwilę obecną wyjęty bezpiecznik. W najbliższej wolnej chwili sprawdzę instalkę oraz zorganizuję klimatronik na podmianę.
Jeszcze raz dzięki
Pozdro
WŁADCA PIERŚCIENI JEST TYLKO JEDEN CCCO
NIE MAM MOŻLIWOŚCI ROZKODOWANIA VIN-ÓW!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl