![]() |
![]() |
[D2 95 4.2PB ] Problem ze skrzynią biegów
-
- Super Klubowicz
[D2 95 4.2PB ] Problem ze skrzynią biegów
Witam, mam mały problem ze skrzynią biegów, na trzecim biegu mam cos takiego ze: przyspieszając spokojnie jest taki '' uślizg'' jak by zmieniło bieg na wyższy ale dalej jedzie na trójce i potrafi tak zrobic co jakiś czas, jednak wydaje mi się, że gdy pojeżdze np jednego dnia 100 km i kolejnego jeżdze to juz tego nie ma. Olej stary, ja nie zmieniłem mam autko dop pół roku poprzedni własciciel miał 8 lat i tez nic nie ruszał. Co myślicie? Tak wiem że olej na początek przydało by mi się zmienić , ale może ktoś miał podobny przypadek i to była usterka mechaniczna. I jerszcze jedno małe pytanie, czy w torsenie wymienia sie olej ile i gdzie ?
Uślizg dla mnie to jest jak obroty idą w górę a nie przyspiesza. Jak idzie na bieg wyższy to obroty spadają.
Pewnie odkrywasz lock-up konwertera ? :-) On w CML jest aktywny na 3 i na 4 biegu.
W skrzyni po tylu latach to raczej masz a coś w rodzaju bełtu ze starych okładzin wymieszanych ze zużytym termicznie i utlenionym olejem. Nie zmienisz źle, zmienisz może być źle a może nie :-)
CML nie ma osobnego oleju w torsenie, cała jedzie na jednym ATF. Ten olej ma w niej ciężkie życie.
Pewnie odkrywasz lock-up konwertera ? :-) On w CML jest aktywny na 3 i na 4 biegu.
W skrzyni po tylu latach to raczej masz a coś w rodzaju bełtu ze starych okładzin wymieszanych ze zużytym termicznie i utlenionym olejem. Nie zmienisz źle, zmienisz może być źle a może nie :-)
CML nie ma osobnego oleju w torsenie, cała jedzie na jednym ATF. Ten olej ma w niej ciężkie życie.
Kot też jest Quattro
Ja bym zmienił, kij co będzie. Jak i tak jest już jakiś problem, to nie zrobienie nic w tym temacie też wyjdzie na źle. Miałem A4 B5 ze skrzynią 4 -ro biegową. Kiedy sprowadziłem z niemiec w 2014 roku i zmieniałem olej w automacie, oczom ukazał mi się filtr z 1996 roku
Przelotu było 260 tysięcy. Skrzynia żyła do 320 tysięcy, potem zaczęły tarcze ślizgać. Także ja bym zmienił na Twoim miejscu.

I`m the LPG master
-
- Super Klubowicz