Witam otóż mam pytanie, czy wadliwe sprzęgło, bądź źle zregenerowane może ,,stukać"
ten stukot słychać właśnie w miejscu łączenia skrzyni i silnika, słychać go tylko na postoju. Stuka tak jak by razem z praca silnika, tzn. to samo tępo, ale po przekroczeniu 1500obr juz tego stukania nie słychać, być może silnik zagłusza.
![]() |
![]() |
[D2 FL ALL ] Konwerter - stuki po regeneracji
[D2 FL ALL ] Konwerter - stuki po regeneracji
Ostatnio zmieniony 10 lis 2012, 10:24 przez tomi5, łącznie zmieniany 1 raz.
Pewnie źle zamontowany konwerter, taka usterka często zdarza się, jak najpierw niezbyt rozgarnięci mechanicy przykręcają sprzęgło do koła zamachowego, a na to dopiero nakładają skrzynię. Prawidłowo montuje się sprzęgło w skrzyni, potem całość przykręca się do silnika, a na koniec przez otwór rozrusznika dokręca się sprzęgło do koła zamachowego. Niewielu tak robi, bo jest z tym więcej pracy, niestety taki nieprawidłowy montaż kończy się niedługo plamą oleju, uszkodzoną panewką pompy oleju w skrzyni i powtórnym jej wyjmowaniem
Dopytaj jak montowali to sprzęgło, poza tym przecież masz jakąś gwarancję na montaż, jedź i rób wojnę 

Elektronika samochodowa.
No niestety gwarancji już nie ma, była wystawiona na pół roku a to już rok minął i tylko 20tyś przejechała po remoncie. Olej byl wymieniany po 2 tys km bo tez jest na to papier.
Tak czy siak, skrzynia musi chyba wylądowac na stole w celu sprawdzenia co dokladnie sie stało, byc może to tylko konwerter, ale wymieniać w ciemno po kolei elementy skrzyni mija się z celem.
Tak czy siak, skrzynia musi chyba wylądowac na stole w celu sprawdzenia co dokladnie sie stało, byc może to tylko konwerter, ale wymieniać w ciemno po kolei elementy skrzyni mija się z celem.
-
- Forum Audi A8
Ja mam problem ze stukaniem takim samym jak na filmach poniżej. Mija skrzynia jest po remoncie w 2015 roku i ma najechane 20tyś. Olej byl wymieniany 3 razy. Nie ma zadnych bledow, szarpan, slizgia sprzęgła. Auto filmu pisal ze jest to wina sprzęgła hydrokinetycznego. Co o tym sądzicie? Czy pompa oleju skrzyni biegów tez może dawać takie objawy? Pomóżcie bo nie eormwiem co robić jeździć dalej czy lepiej oddać do naprawy.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2017, 13:19 przez konkas1987, łącznie zmieniany 1 raz.