![]() |
![]() |
![]() |
[D2 ALL ] Jak powinno działając wisko w 3.7/4.2
[D2 ALL ] Jak powinno działając wisko w 3.7/4.2
Witam, mam następujący problem z Wiskozą: Wymieniłem poprzednie sprzęgło wiskotyczne, bo się nie załączalo - niezależnie od obrotów i temperatury kręciło się delikatnie, na wolnych obrotach.
Teraz po wymianie natomiast, mam tak, ze wisko kręci się praktycznie cały czas na równo z obrotami silnika. Ostre dodanie gazu powoduje unoszenie się piasku z ulicy, a zgaszenie silnika natychmiastowe zatrzymanie wiatraka.
Wydaje mi się, że powinno się tak dziać tylko na ciepłym silniku, tymczasem mam tak od chwili odpalenia.
Mechanik po montażu powiedział, że jest ok, tylko musi się ułożyć, tymczasem zrobiłem już kilkaset kilometrów i dalej sprzęgło sprawia wrażenie jakby go nie było wcale tylko było załączone "na stałe".
Pytanie brzmi, reklamować, czy ten typ tak ma? Przy jakiej temperaturze / po jakim czasie od odpalenia powinno załączyć się prawidłowo wisko?
Czy to możliwe, że nowe wisko musi pochodzić trochę, aby zaczęło działać prawidłowo?
Teraz po wymianie natomiast, mam tak, ze wisko kręci się praktycznie cały czas na równo z obrotami silnika. Ostre dodanie gazu powoduje unoszenie się piasku z ulicy, a zgaszenie silnika natychmiastowe zatrzymanie wiatraka.
Wydaje mi się, że powinno się tak dziać tylko na ciepłym silniku, tymczasem mam tak od chwili odpalenia.
Mechanik po montażu powiedział, że jest ok, tylko musi się ułożyć, tymczasem zrobiłem już kilkaset kilometrów i dalej sprzęgło sprawia wrażenie jakby go nie było wcale tylko było załączone "na stałe".
Pytanie brzmi, reklamować, czy ten typ tak ma? Przy jakiej temperaturze / po jakim czasie od odpalenia powinno załączyć się prawidłowo wisko?
Czy to możliwe, że nowe wisko musi pochodzić trochę, aby zaczęło działać prawidłowo?
Ostatnio zmieniony 30 maja 2011, 10:16 przez psych, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Bartek Chojnacki
Bartek Chojnacki
co to znaczy ??psych pisze:Czy to możliwe, że nowe wisko musi pochodzić trochę, aby zaczęło działać prawidłowo?
skoro jest załączone non stop co coś nie tak , wracaj i reklamuj , pierwsze słyszę żeby dobre wisko było załączone non top , ja miałem ale na śruby skręcone ale samo się nie zblokowało .
załączać powinno się o ile się nie mylę to 94*C a nie być załączone non stop .
Nie ma to jak 4.2 Quattro 
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.

Ps:

Ale sam je skręciłeś, czy w nowym jest jakaś "blokada" której mógł nie zauważyć mechanik?mdamian pisze: pierwsze słyszę żeby dobre wisko było załączone non top , ja miałem ale na śruby skręcone ale samo się nie zblokowało .
Bo wisko 100% nowe z intercarsu, zamiennik "Vemo", jesli ma to coś do rzeczy.
Pozdrawiam
Bartek Chojnacki
Bartek Chojnacki
Niestety Vemo tak wyje, jakby było cały czas zapięte. Na zimę zamontowałem stare visco, bo miałem dość. Wkurzało mnie to tego stopnia, że wymieniłem na Behra-Hella, które zachowuje się jak powinno. Zapina się przy 90st z groszami i nawet załączone chyba nie huczy jak Vemo.
Tak marginesie półroczne Vemo jest do oddania, jeśli ktoś lubi takie efekty.
Tak marginesie półroczne Vemo jest do oddania, jeśli ktoś lubi takie efekty.
-
- Super Klubowicz
przyznam szczerze że nie wiedziałem czy ma blokadę czy nie :mrgreen:psych pisze:Ale sam je skręciłeś, czy w nowym jest jakaś "blokada" której mógł nie zauważyć mechanik?
Bo wisko 100% nowe z intercarsu, zamiennik "Vemo", jesli ma to coś do rzeczy.
człowiek uczy się całe życie ;-)
hmm , Producent może opakowania zamówić z odpowiednim nadrukiem i hurtownik będzie wiedział jak ma postawić opakowanie nawet jak będzie pionowe ;-)tomekzabrze pisze:nie ktorzy wmagaja aby hurtownie na polkach trzymaly je pionowo
Nie ma to jak 4.2 Quattro 
Ps:

Ps:

-
- Super Klubowicz
Tak właśnie zrobiłem jak mówisz, zwróciłem to Vemo do hurtowni i wziąłem dzisiaj oryginał Hella/Behr.. Jutro będę miał zamontowane nowe i mam nadzieje na świety spokój w tym temacie, chociaż wyszło trochę drożej niż chciałemartekk pisze:Niestety Vemo tak wyje, jakby było cały czas zapięte.

Pozdrawiam
Bartek Chojnacki
Bartek Chojnacki
zmienialiśmy visco też jakiś czas temu ale akurat nie było to przyczyna tego czego szukaliśmy , mamy visco oryginalne behr-a ze zmazanym nadrukiem audi
i chodzi jak należy włącza się na 90* może troszkę za , jak jest gorąco na dworze częściej się włącza. Jak zmieniać visco to tylko oryginał , podróbki tak mają , do a6 jakiś czas temu jakąś podróbkę zakładaliśmy i też cały czas wyło

ludzie, pomocy...
ostatnio samochód mi się prawie zagotował, więc wisko do wymiany...
i się zaczęło... najpierw zamiennik - oczywiście wstyd jeździć bo szumi jak stary autobus... 2 dni przejechałem i na reklamacje... wczoraj odżałowałem i dostałem BERU, najlepsze jakie mieli na hurtowni... założone wedle instrukcji od michałwruszak (chłopak niezastąpiony w pomocy
), wisko cały dzień stało w pionie, zamontowane wieczorem, samochód odpalony na drugi dzień i dalej dupa blada... wyje jak wściekłe 
https://youtu.be/vvZL8u67fHE
tu mniejwiecej jak to słychać na niedogrzanym silniku...
teraz pytanie - może jest nadzieja i się ułoży?? się uspokoi?? bo wkurza mnie dźwięk szumu autobusu zamiast mruczącej V8...
ostatnio samochód mi się prawie zagotował, więc wisko do wymiany...
i się zaczęło... najpierw zamiennik - oczywiście wstyd jeździć bo szumi jak stary autobus... 2 dni przejechałem i na reklamacje... wczoraj odżałowałem i dostałem BERU, najlepsze jakie mieli na hurtowni... założone wedle instrukcji od michałwruszak (chłopak niezastąpiony w pomocy

https://youtu.be/vvZL8u67fHE
tu mniejwiecej jak to słychać na niedogrzanym silniku...
teraz pytanie - może jest nadzieja i się ułoży?? się uspokoi?? bo wkurza mnie dźwięk szumu autobusu zamiast mruczącej V8...