części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 FL ALL ] Kontrolka oleju

Awatar użytkownika
sebos17
Super Klubowicz
Super Klubowicz

[D2 FL ALL ] Kontrolka oleju

Post autor: sebos17 » 16 sie 2011, 21:41

Od dwóch dni wyświetla mi się taki błąd na fisie. Zdziwiłem się, ponieważ raz na tydzień/dwa zaglądam pod maskę i sprawdzam co i jak, w tym oczywiście również kontroluję poziom oleju silnikowego. Od zakupu samochodu zrobiłem jakieś 5 tys km, a od wymiany samochód ma przejechane jakieś 8 tys km. Zalany jest olej Castrol Edge Sport 10w60. Ponieważ poziom oleju na miarce ubywa niezauważalnie nie zachodziła potrzeba robienia dolewek. Już wcześniej postanowiłem zmienić olej na Motul X-Cess, dlatego też nie kupowałem nic na dolewki (gdyby poziom na miarce spadał oczywiście olej bym dokupił). w tej chwili na zimnym silniku na bagnecie jest olej na dolnej części chropowatego miejsca, brakuje jeszcze kilka mm do dolnego plastiku.

I teraz zastanawiam się, czy:
1. Bagnet jest od innego silnika i wskazania na nim nie pokrywają się ze stanem faktycznym oleju?
2. Zepsuty czujnik? Jak go sprawdzić?
3. Ten typ tak ma i jak jest już dolny poziom na miarce czujnik ma to wychwycić.

To nie moje pierwsze auto i nigdy nie zdarzyło mi się, aby mając na bagnecie dolny poziom (pole chropowate) wyskakiwał błąd na zegarach. Oczywiście, można dolać pół litra oleju i pewnie będzie po wszystkim, ale nie o to chodzi, chciałbym wiedzieć czy coś jest niesprawne i to ewentualnie naprawić czy może po prostu tak ma być?
Ostatnio zmieniony 29 mar 2015, 09:30 przez sebos17, łącznie zmieniany 1 raz.

sznink
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: sznink » 17 sie 2011, 01:13

Sygnalizacja niskiego poziomu oleju jest zrealizowana w następujący sposób:

- jeżeli czujnik poziomu oleju zasygnalizuje jego niski stan włącza się kontrolka niskiego poziomu oleju,
- procedura sprawdzania poziomu oleju jest przeprowadzana dopiero po otwarciu maski.

Być może u Ciebie kontrolka włączyła się gdy samochód był przechylony (przy dość niskim poziomie oleju), a z powodu uszkodzenia czujnika otwarcia maski nie jest przeprowadzana procedura ponownego sprawdzania poziomu oleju.

Czujnik można sprawdzić przy pomocy miernika (ewentualnie żaróweczki lub diody i baterii).

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl