części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 04 3.0TDI ] Świece - beznadziejny przypadek

chrisss100
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D3 04 3.0TDI ] Świece - beznadziejny przypadek

Post autor: chrisss100 » 14 mar 2015, 16:29

Witam!
Jeśli ktoś miał podobny problem z ciągle przepalającymi się świecami i może coś doradzić będę wdzięczny bo jestem już bliski puszczenia auta z dymem.

Od początku..
Problem zaczął się jakiś rok temu, kontrolka zaczęła mrugać, a że równocześnie był kłopot z klapami i jechałem do AZ żeby je zrobić to przy okazji zajęli się wymianą świec. Wymiana trwała kilka godzin bo był problem z jedną żeby ją w ogóle wyciągnąć…udało się.
Nie zdążyłem zajechać do Poznania kontrolka zaczęła mrugać ponownie. Przez telefon nic nie załatwiłem, a powrót do Gdańska był trochę bez sensu.
Podjechałem do mechanika u siebie w Poznaniu, podobno jedna świeca była wyłamana, druga spalona. Wymienił wszystkie ponownie. Spokój na dwa tygodnie i to samo. Wróciłem, pogrzebali ponownie i miałem spokój na kolejne trzy tygodnie…Do mechanika już nie wróciłem.
Obecnie autem zajmuje się trzeci, dwie świece były spalone, wymieniliśmy tylko te dwie bo w końcu wszystkie nowe. Zaczęły przepalać się kolejne więc wymieniliśmy przewody – fajki do świec, i jakiś moduł za trzy stówy (dokładnie nie wiem bo nie ogarniam mechaniki), no i oczywiście resztę świec.
Pojeździłem tydzień, 1 i 5 znowu jest spalona.

Teraz pytanie czy ponownie kupować wszystkie, czwarty k...a raz tylko tym razem kupić jakieś dobre Boscha lub tym podobne, czy szukać usterki gdzieś indziej??? Władowałem już w ten problem dwójkę i mam już dosyć nerwów.
Ostatni komplet był Delphi i na pewno były do mojego auta, nie wiem jak reszta kompletów.

Dodam jeszcze że auto jeździ normalnie, a na kompie jest błąd na EGR bo prawdopodobnie jest zasyfiony (sporadycznie wyrzuci Check’a), będę się tym zajmował na dniach.
Pozdro
Ostatnio zmieniony 14 mar 2015, 18:57 przez chrisss100, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
jacek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: jacek » 14 mar 2015, 17:33

Po pierwsze zmień mechaników :P , po drugie notoryczne palenie świec żarowych oznacza niestety problemy z wtryskiwaczami (leje lub źle rozpyla ). Można spróbować zastosować środki oczyszczające wtryski , wyjąć sprawdzić i regenerować lub wymienić na nowe .

szeryfisch
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: szeryfisch » 14 mar 2015, 18:18

Koncówka uszkodzonej swiecy jest cała?
Sprawdzał ktos czy po odpaleniu silnika, swiece przestaja byc zasilane? Moze grzeją non stop?
Masz problem z autem? Zapraszam:
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia

chrisss100
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: chrisss100 » 15 mar 2015, 11:21

Jacek oj łatwo powiedzieć!;)
Co do wtrysków, zobaczymy co z nimi, wymiana lub regeneracja z jakimi wiąże się kosztami??

szeryfisch, końcówka świecy była ułamana przy pierwszej wymianie, teraz jest z nimi wszystko ok. Sprawdzimy grzanie po odpaleniu auta, dzięki.

Do tematu wrócę jak najszybciej!

Awatar użytkownika
drago_o
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: drago_o » 15 mar 2015, 21:05

Kosz regeneracji to około 200-400zł za sztukę w zależności co jest z nimi nie tak. Nowy kosztuję ponad 1000zł za sztukę (nie pamiętam już konkretnej ceny). Koszty pomnożyć przez 6.
Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG

chrisss100
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: chrisss100 » 16 mar 2015, 16:53

Podjechałem dzisiaj u siebie do Boscha, też zasugerowali najpierw sprawdzić czy świece nie grzeją przypadkiem cały czas.

Sprawdziliśmy, przestają grzać chwilę po odpaleniu auta.
Jutro oddaje wtryskiwacze do diagnozy :(

Awatar użytkownika
karol208
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: A8 D2
Rocznik: 1994
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Karol

Post autor: karol208 » 16 mar 2015, 23:06

Świece grzeją chyba poniżej 5st silnika. Jeżeli grzeją nonstop to przebadać należy czujnik temp silnika.
Ciekawe czy podczas jazdy nie załącza się grzanie świec.

chrisss100
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: chrisss100 » 20 mar 2015, 19:44

Karol208 tu chyba jest właśnie problem, to samo powiedzieli w Boschu, podjechałem na rozgrzanym do 90 stopni silniku, a świece sobie grzały w najlepsze.
Na razie wtryski zostawiłem w spokoju, wymieniłem czujnik temperatury wody i przepalone świece.
Problem powracał zawsze po tygodniu z kawałkiem więc dam znać po kilku dniach czy jest ok!
Pozdro

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl