części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 09 4.2TDI ] Brak przyspieszenia na zimnym silniku.

Glac
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D3 09 4.2TDI ] Brak przyspieszenia na zimnym silniku.

Post autor: Glac » 10 gru 2021, 20:43

Cześć.

Borykam się z tym dobre dwa lata, ale wcześniej to było tak znikome, że nie zwracałem uwagi.
Podpowiedzcie gdzie szukać przyczyny.

Silnik 4,2 TDI BVN
Objawy
Po odpaleniu na zimnym silniku zmieniam z P na D lub na S i puszczam hamulec - samochód zaczyna się toczyć (do tego momentu wszystko jest normalnie) wciskam pedał gazu i auto dalej się toczy bez względu na to czy lekko wcisnę czy do końca gaz. Za to czuję, że jakby lekko drży im mocniej wciskam gaz, ale nadal się toczy i nie reaguje.
Dopiero, żeby pojechał normalnie muszę kilka razy wcisnąć i puścić gaz - jakby pompować trzy, cztery razy i nagle jakby się obudził i ostro rusza do przodu.
Puści przy tym czarnego bąka z tyłu.

Podjechałem z tym to mechanika, ale na ciepłym objaw zdarza się w minimalnym stopniu i to też nie zawsze. Natomiast na zimnym zawsze jest tak samo.

Tak myślę, że ten czarny bąk jest spowodowany, żę wciskając gaz paliwo podaje, ale jest jakiś problem z powietrzem i potem jak się odblokuje to przepali nadmiar paliwa.

Błędów po podłączeniu komputera brak.

maciu
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: maciu » 11 gru 2021, 13:32

przywiesza się przepustnica od gaszenia/dławienia?
Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020

Glac
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Glac » 11 gru 2021, 19:43

maciu pisze:przywiesza się przepustnica od gaszenia/dławienia?
Przyznam, że ciekawa sugestia. Warto sprawdzić - dzięki.

maciu
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: maciu » 12 gru 2021, 18:40

dziwne ze nie łapie błędów (bo rozumiem skanowałeś)
Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020

Dżordż
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Dżordż » 12 gru 2021, 21:38

Ja nie wiem co to może być ale najpewniej przydałyby się takie info:
1. stoisz na neutralu i wciskasz gaz- co wówczas się dzieje z silnikiem- podnosi obroty? silnik reaguje wówczas na wciskanie pedału gazu?
2. włączasz D czy S i wciskasz gaz i jak piszesz auto nie chce jechać- ale co się dzieje z samym silnikiem, też nie zwiększa obrotów?

Czy to jest kwestia braku reakcji silnika na pedał gazu czy brak przełożenia obrotów silnika poprzez skrzynię na koła?

Glac
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Glac » 13 gru 2021, 08:23

maciu pisze:dziwne ze nie łapie błędów (bo rozumiem skanowałeś)
Tak podłączałem laptopa z vcds i też w warsztacie był skanowany tym fachowym kompem diagnostycznym - błędów brak.

[ Dodano: 2021-12-13, 08:23 ]
Dżordż pisze:Ja nie wiem co to może być ale najpewniej przydałyby się takie info:
1. stoisz na neutralu i wciskasz gaz- co wówczas się dzieje z silnikiem- podnosi obroty? silnik reaguje wówczas na wciskanie pedału gazu?
2. włączasz D czy S i wciskasz gaz i jak piszesz auto nie chce jechać- ale co się dzieje z samym silnikiem, też nie zwiększa obrotów?

Czy to jest kwestia braku reakcji silnika na pedał gazu czy brak przełożenia obrotów silnika poprzez skrzynię na koła?
Postaram się to opisać według Twoich pytań.

1. Stoję na nautralu i wciskam gaz - obroty wzrosną dosłownie trochę może o 100. Nie ma znaczenia czy wcisnę trochę czy na maxa gaz - obroty nie rosną, ale jest lekko wyczuwalne drganie całego nadwozia i silnik zaczyna inaczej pracować - trudno to opisać - jakby się dusił, ale pracuje równo. Jak odpuszczę gaz to drganie ustaje i pracuje normalnie. Jak powciskam kilka razy gaz to nagle wszystko wraca do normy i obroty już rosną jak trzeba. Za każdym razem na zimnym silniku po odpaleniu muszę tak popompować gaz, żeby jechał normalnie.

2. Na D i na S jest tak samo - silnik nie zwiększa obrotów.

Dżordż
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Dżordż » 13 gru 2021, 17:01

Rozumiem, że objawy ustępują po wielokrotnym pompowaniu pedałem gazu. Czyli to nie jest kwestia podniesienia temperatury silnika tylko kwestia wielokrotnego przyciśnięcia pedału gazu.
Uderz z tym do Damiana (wiesz ten z cygarem) masz na miejscu w Warszawie.

[ Dodano: 2021-12-13, 17:01 ]
Ale piszesz, że na zimnym silniku... to odpal bestię i nie tykaj się gazu aż się zagrzeje. Czyli pierwsze dotknięcie gazu po nabraniu temperatury, ciekawe czy wtedy też się będzie dławił.

Glac
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Glac » 13 gru 2021, 18:44

Dżordż pisze:Rozumiem, że objawy ustępują po wielokrotnym pompowaniu pedałem gazu.
Tak. Wystarczy 3 czy 4 razy wcisnąć do oporu i potem jest już ok.
Dżordż pisze:Czyli to nie jest kwestia podniesienia temperatury silnika tylko kwestia wielokrotnego przyciśnięcia pedału gazu.
Uderz z tym do Damiana (wiesz ten z cygarem) masz na miejscu w Warszawie.
Jak zgaszę silnik i odpalę jak jest jeszcze ciepły - czyli po ok 15 min to objaw występują w mniejszym stopniu - muszę z raz wcisnąć pedał gazu i puścić i potem jest ok.

[ Dodano: 2021-12-13, 17:01 ]
Dżordż pisze:Ale piszesz, że na zimnym silniku... to odpal bestię i nie tykaj się gazu aż się zagrzeje. Czyli pierwsze dotknięcie gazu po nabraniu temperatury, ciekawe czy wtedy też się będzie dławił.
Można założyć, że jeżeli na ciepłym też się tak dzieje, ale w dużo mniejszym stopniu to będzie tak samo.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl