moja wersja skrzyni według zdekodowanego VIN to G0R a tutaj odczyt z vcds:
Kod: Zaznacz cały
Adres 02: Skrzynia biegów Plik etykiet: 09E-927-156.lbl
Oznaczenie elementu SW: 4E1 910 156 S HW: 09E 927 156 B
Komponent: AG6 09E 4,2 TDI RdW 0010
Weryfikacja: --H01--- Numer seryjny: 0116406
Kodowanie: 0000001
Kod serwisu: WSC 02313 785 00200
VCID: 33642750523569D924-8066
Nie znaleziono błędów.
1. moim zdaniem mam chyba bardzo starą wersję softu więc pojawia się pytanie jaka jest ostatnia wersja softu dla mojej skrzyni
2. czy możliwe jest zaniżenie wersji? czy "fachmani" mogli z przyzwyczajenia wgrać starszą wersję softu ale czy sterownik ASB nie powinien im na to zaniżenie nie pozwolić? W zeszycie SSP284 na stronie 48 jest informacja, że ponowne flash na tą samą aktualną wersję nie jest możliwe poprzez VAS więc raczej tego zrobić nie mogli przynajmniej tym sprzętem, może AVDI zrobi takie coś lub KESS ale nie podejrzewam że chciałoby im się marnować tyle czasu.
3. na postoju czuję na kierownicy delikatne drganie, taką nerwowość. Mija zupelnie jak obroty dojdą do około 900 i wyżej. potem nic nie stuka nie tłucze przy ruszaniu lub przyśpieszaniu lub 250km/h.
wiatraki klimy OK
czy możecie podać mi swoje obroty na postoju? ja mam 630 może powinienem podnieść , ma ktoś inne wyższe obroty?
skrzynia pracuje normalnie, nie mam z nią problemów, jedynie przy ruszaniu jeśli długo stoję na hamulcu to jak ruszam to czuć najpierw krótki uślizg ale to jest albo brak dokładnej adaptacji albo w tej wersji softu działa jeszcze wysprzęglanie na postoju o którym czytałem w zeszycie SSP 385 na stronie 44
EDIT:
1. zapytałem w ASO po vin dla mojego silnika obroty mają być w zakresie 530 - 730rpm więc 630 jest ok. Drganie zanika przy wyższych obrotach więc tutaj nie ma co podnosić rpm
2. w ASO powiedzieli że dla AUDI nie zmieniają wersji firmware dla skrzyni biegów chyba że wymieniana jest mechatronika i dla danego kodu usterki wymagana jest zmiana firmware. Adaptację wyuczonych ustawień skrzyni kasują bez zmiany firmware (ciekawe czy dla pre lift też) więc raczej moja wersja ma taka pozostać. Co innego dla VW tam ponoć zmiany firmware są wykonywane. Więc pewnie co ASO to będzie inna odpowiedź. Osobiście adaptację można wykonać mając ułożoną w głowie odcinki drogi jakie potem należy wykonać.