![]() |
![]() |
[D3 02 3.7MPI/LPG ] Wymiana rozrzadu.
[D3 02 3.7MPI/LPG ] Wymiana rozrzadu.
Witam!
Po zakonczeniu (mysle ze to wkrotce nastapi) walki z instalacja gazowa bede chciala zrobic reszte niezbednych napraw przy aucie.
Obecnie auto ma przejechane 133 tysiace i czasami przy uruchomieniu silnika slychac jakies klekotanie..Mam zatem pytanie:co nalezy zrobic i z jakimi kosztami jest to zwiazane.
Majka.
Po zakonczeniu (mysle ze to wkrotce nastapi) walki z instalacja gazowa bede chciala zrobic reszte niezbednych napraw przy aucie.
Obecnie auto ma przejechane 133 tysiace i czasami przy uruchomieniu silnika slychac jakies klekotanie..Mam zatem pytanie:co nalezy zrobic i z jakimi kosztami jest to zwiazane.
Majka.
Czyżby nastawniki...
http://www.a8team.pl/d2-fl-all-nastawni ... vt9642.htm - tu masz obszernie o tym problemie

http://www.a8team.pl/d2-fl-all-nastawni ... vt9642.htm - tu masz obszernie o tym problemie
Niestety wymiana nastawnikow nie należy do tanich. Sam kosz czesci w Aso to ok 2400zl na jedną głowicę. Jeżeli klepie tylko po rannym odpaleniu i to przez ok sekundę to nie ma się czym przejmować. U mnie juz klepalo na rozgrzanym silniku i trzeba było juz wymienic. Dobrze byłoby podpiąć auto pod vaga i sprawdzić synchronizację rozrzadu i prace nastawnikow. Najlepiej pytaj o wszystko w watku o nastawnikach zeby nie robić tyle wątków. Jak coś to mam dojście do oryginałów takich jak w aso z bardzo dużym upustem. Jak cos to pisz na prv.
Nastawniki zmiennych faz rozrządu słychać wtedy gdy są wytarte ślizgi lub wyciągnięty łańcuch i na prawdę zaczynają głośno hałasować jak obcierają o obudowę a przy takim przebiegu to wątpię w to <niewiem> Po dłuższym unieruchomieniu silnika olej spływa z górnej części silnika i nie ma smarowania podczas rozruchu do momentu aż pompa nie poda na klawiaturę i wszystko się normuje.Trwa to ok 1-3 sek. i gdy odpalasz auto w krótszych odstępach czasu problem ten nie występuje.Odpowiedzialne za to są zaworki zwrotne znajdujące się w głowicy,których zadaniem jest utrzymanie oleju w tej części silnika-po prostu może być tak że któryś przepuszcza i to jest cała przyczyna.
Czekaj, ale d3 benzyna nie ma lancucha, jest pasek i ponoc te silniki nie maja klopotow z napinaczami i innymi sprawami zwiazanymi z rozrzadem.mario-975 pisze:Nastawniki zmiennych faz rozrządu słychać wtedy gdy są wytarte ślizgi lub wyciągnięty łańcuch i na prawdę zaczynają głośno hałasować jak obcierają o obudowę