![]() |
![]() |
[D3 04 ] Telefon + bluetooth
Nie wiem czy to zbieg okoliczności czy poprawa ale zaraz po instalacji modułu BT wykonałem połączenie i jakość dźwięku nie pozwalała. Mój rozmówca kiepsko mnie słyszał, siedziałem na fotelu kierownika w garażu, auto zgaszone. Drugie połączenie, to samo. Trzecie też. Poszedł update, następnie połączenie z tego samego miejsca do tego samego rozmówcy i jakość dźwięku była idealna. Drugie połączenie tak samo. Mój rozmówca słyszał mnie bardzo dobrze i o wiele wyraźniej niż poprzednio.
Poza tym to nic nie zauważyłem bo nie miałem okazji :-)
Poza tym to nic nie zauważyłem bo nie miałem okazji :-)
Jestem w trakcie zmiany. To znaczy moduł, wiązka zmienione.
ale MMi podaje, że nie widzi telefonu. Szukałem w zielonum meni, ale tam nie widzę, chyba bez VCDS-a się nie obędzię
Po południu będę go miał, więc zaczynam szukać jak go uruchomić.
![Obrazek]()
![Obrazek]()
[ Dodano: 2017-03-02, 11:50 ]
Witam ponownie.
Poproszę o pomoc.
Sterownik zamontowałem wczoraj.Przerobiłem wtyczkę według widocznego niżej załącznika znalezionego na forum. Światło zamyka obwód(radio itp działa)a nie widzi sterownika
No i teraz nie wiem czy coś źle złożyłem, czy kupiłem uszkodzony moduł
Podpowiecie coś??Może znacie kogoś lub firmę w Lublinie i okolicach która pomogła by zweryfikować problem ?? Z góry dziękuję.
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
ale MMi podaje, że nie widzi telefonu. Szukałem w zielonum meni, ale tam nie widzę, chyba bez VCDS-a się nie obędzię

Po południu będę go miał, więc zaczynam szukać jak go uruchomić.
[ Dodano: 2017-03-02, 11:50 ]
Witam ponownie.
Poproszę o pomoc.
Sterownik zamontowałem wczoraj.Przerobiłem wtyczkę według widocznego niżej załącznika znalezionego na forum. Światło zamyka obwód(radio itp działa)a nie widzi sterownika

No i teraz nie wiem czy coś źle złożyłem, czy kupiłem uszkodzony moduł

Podpowiecie coś??Może znacie kogoś lub firmę w Lublinie i okolicach która pomogła by zweryfikować problem ?? Z góry dziękuję.
U mnie kolory kabli też się nie zgadzały.
Moduł BT wkładałem z A6 C6.
A może ktoś próbował go zaktualizować i uwalił sterownik?
Aktualizacja modułu BT przebiega w dwóch etapach. Pierwszy to kasowanie softu, a drugi to wgrywanie. Włóż VD numer dwa z aktualizacją i zobacz co będzie. Może ona wykryje moduł, wtedy wygrasz aktualizacje i będzie ok.
U mnie właśnie po pierwszym etapie tak właśnie było że system nie widział modułu. Dopiero później doczytałem że trzeba jeszcze raz włożyć płytę aby zaktualizować soft. Bo na początku kasuje, a dopiero za drugim razem wgrywa.
Moduł BT wkładałem z A6 C6.
A może ktoś próbował go zaktualizować i uwalił sterownik?
Aktualizacja modułu BT przebiega w dwóch etapach. Pierwszy to kasowanie softu, a drugi to wgrywanie. Włóż VD numer dwa z aktualizacją i zobacz co będzie. Może ona wykryje moduł, wtedy wygrasz aktualizacje i będzie ok.
U mnie właśnie po pierwszym etapie tak właśnie było że system nie widział modułu. Dopiero później doczytałem że trzeba jeszcze raz włożyć płytę aby zaktualizować soft. Bo na początku kasuje, a dopiero za drugim razem wgrywa.
Z góry dziękujęjordan233 pisze:Zobacze u siebie wieczorem jak to u mnie wygląda

Dzięki za podpowiedź, lecę sprawdzić.Freeq pisze:A może ktoś próbował go zaktualizować i uwalił sterownik?
w zmieniarce w obojętnie w które włożę płytę? czy musi być konkretnie?
[ Dodano: 2017-03-02, 15:34 ]
Rozumiem że o te płyty chodziło ??
Zrobiłem drugą i trzecią. MMI zrestartowane i cały czas to samo.
Mam dwa komunikaty cały czas:
telephone not yet unlocked
telephone is not instaled
Chwilowo nie mam pomysłu. Znalazłem taki sam sterownik 40 km ode mnie. Umówiłem się z gościem, że podjadę, zamontuję i sprawdzę. Jak działa to super, kupuję drugi.
Jak nie to mnie wychodzi, że coś źle wtyczkę zrobiłem :-/
-
- Super Klubowicz
Witam ponownie.
Podłączony drugi moduł i jest to samo.
Mam pytanie o PINy w starej i nowej wtyczce.
Ja podłączyłem ze screena który wcześniej załączyłem:
Tam jest 5 pinów do przekładki:
35-1
37-2
33-14
42-11
41-42
A w innym temacie z forum znalazłem 6 PINów do przełożenia:
Stara wtyczka modułu telefony:
33 - Diagnostyka
42 - MIC +
41 - MIC -
15 - Terminal 31 (masa)
16 - Terminal 31
35 - Terminal 30 (+12V)
Nowa wtyczka modułu BT:
14 - Diagnostyka
11 - MIC +
12 - MIC -
10 - Terminal 31 (masa)
2 - Terminal 31
1 - Terminal 30 (+12V)
W pierwszym 37-2
a według drugiego PIn 2 zmieniamy z 16 jak dobrze czytam
No i zostaje kolejny
z pinu 15 przepinamy na 10
opisany jako masa. Może tu jest problem ??
macie gdzieś swoje zapiski ??
Podłączony drugi moduł i jest to samo.
Mam pytanie o PINy w starej i nowej wtyczce.
Ja podłączyłem ze screena który wcześniej załączyłem:
Tam jest 5 pinów do przekładki:
35-1
37-2
33-14
42-11
41-42
A w innym temacie z forum znalazłem 6 PINów do przełożenia:
Stara wtyczka modułu telefony:
33 - Diagnostyka
42 - MIC +
41 - MIC -
15 - Terminal 31 (masa)
16 - Terminal 31
35 - Terminal 30 (+12V)
Nowa wtyczka modułu BT:
14 - Diagnostyka
11 - MIC +
12 - MIC -
10 - Terminal 31 (masa)
2 - Terminal 31
1 - Terminal 30 (+12V)
W pierwszym 37-2
a według drugiego PIn 2 zmieniamy z 16 jak dobrze czytam
No i zostaje kolejny
z pinu 15 przepinamy na 10
opisany jako masa. Może tu jest problem ??
macie gdzieś swoje zapiski ??
Kolejny dzień walki. Piny dobrze podpięte, ale teraz jak przyniosłem sterownik do domu widać, że jeden pin (11 z nowej) jest wciśnięty do środka. Prawie go nie widać.
tylko teraz pytanie, 11 to według rozpiski mikrofon. Nawet jak by nie łączył to steronik powinien być widoczny w samochodzie.
Wie ktoś jak on od środka wygląda? próbować go wyciągnąć, czy jak już wszedł to raczej nie wyjdzie w całości?
![Obrazek]()
tylko teraz pytanie, 11 to według rozpiski mikrofon. Nawet jak by nie łączył to steronik powinien być widoczny w samochodzie.
Wie ktoś jak on od środka wygląda? próbować go wyciągnąć, czy jak już wszedł to raczej nie wyjdzie w całości?
lukano pisze:Kolejny dzień walki. Piny dobrze podpięte, ale teraz jak przyniosłem sterownik do domu widać, że jeden pin (11 z nowej) jest wciśnięty do środka. Prawie go nie widać.
[url=https://images84.fotosik.pl/413/c224e38d0d204148m.jpg]Obrazek[/URL]
pinceta???