Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl Sklep Motostacja

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Problem z akumulatorem

ODPOWIEDZ
Radek1234
Forum Audi A8
Forum Audi A8
Moje auto: A8 D3
Rocznik: 2005
Silnik: V6 3.0
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Imię: Radosław

Problem z akumulatorem

Post autor: Radek1234 » 29 lis 2025, 13:46

Witam serdecznie mam problem z akumulatorem mianowicie gdy samochód stoi około tydzień czasu to na wyświetlaczu jest błąd akumulatora i w mmi pokazuje jedna kreskę stanu naładowania w tamtym roku miałem to samo więc kupiłem nowy akumulator Varta 110ah został zakodowany i jakiś czas był spokój ale teraz od jakiegoś czasu jak audi jest mniej użytkowana to znów ten sam problem
Mierzyłem prąd spoczynkowy i wychodzi 0.10 - 0.08 wydaje mi się że to dużo ale i tak przez tydzień czasu nie powinien paść akumulator
Ładowarka jest wzorowe 14.2 więc tutaj nie mam czego szukać
Wyjmowałem bezpieczniki po kolei a prąd spoczynkowy i tak już niżej nie chce spaść do tego dziś wymieniłem sterownik zarządzania energią przy Aku jest zakodowany i nie ma żadnych błędów w sterowniku jedynie w sterowniku komfortu jest błąd od spalonej żarówki
Może miał już ktoś taki problem bo mi już ręce opadają na ten samochód

Awatar użytkownika
dice111
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Imię: AHC by MTM

Re: Problem z akumulatorem

Post autor: dice111 » 30 lis 2025, 11:08

Coś żre "prąd". W 90% przypadków jest to coś związane z infotainment (norma w tych samochodach, gdy ktoś coś dokładał, albo po czasie z racji wieku). Samo wyjmowanie bezpieczników nic nie da. Potrzeba zarówno pętli śwaitłowowodych jak i wykodowania każdego z modułów z GW, po zamknięciu samochodu pomiar poboru aż do czasu uspania. Mało kto z elektryków chce sie za to brać bo to godziny szukania, potrzeba zapasowych modułów, niektóre mają CP, więc temat mało opłacalny, a jak ktos ma dac za sama diagnostyke kilka tys PLNów to odpuszcza. Temat wiele razy poruszany, więc search.php
Black Cars Matters

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe Motostacja.pl części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl