[D2 95 4.2PB ] Brak komunikacji z ECU nie odpala
[D2 95 4.2PB ] Brak komunikacji z ECU nie odpala
Witam. Stałem się posiadaczem przedlifta z 95r 4.2 który 4 lata stał. Udało mi się go odpalić ale po pewnym czasie zgasł vag przestał widzieć interface. Otworzyłem skrzynkę z ECU pod maską. Okazało się że jest tam basen. Po osuszeniu itp ECU skrzyni raczej się poddał bo nie dało się z nim połączyć. Jeżeli vag widzial ECU silnika samochód udawało się uruchomić teraz niestety vag nie widzi interface i nie da się połączyć z żadnym sterownikiem ani odpalić auta. Po podmiance ECU silnika również go nie widział. Od czego zacząć? Czy jest jakiś bezpiecznik przekaźnik lub coś w tym stylu odpowiadające go za komunikację z ECU? Na obd jest zasilanie do skrzynki z ECU w czarnej wtyczce również jest 12v. Z góry dziękuję za wszystkie rady chciałbym go ożywić i uratować przed rozebranie na części 😁
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez makin01, łącznie zmieniany 1 raz.
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
Jak stała woda to zapewne środek tez zalany i to z dwóch stron. Do rozebrania podszybie, wysuszyć wszystko i w każda kostkę kontakt spray. Wywal środek, łącznie z dywanem, zrzuć ta deskę pod nogami pasażera (jak była zalana to się zapewne rozpadnie) i do przejrzenia po kolei każdy bezpiecznik i przekaźnik. Z drugiej strony (od strony kierowcy) jak poszła mastyka to podłogę również będziesz miał zalaną, trzeba to zerwać, wkleic na klej np do szyb korek z 2 kołnierzem w tą dziure co tam zobaczysz (taka spinka jak np do pokrywy silnika) zrób se to od razu bo będziesz miał powódź w aucie po każdym deszczu. Póki wysokie temperatury korzystaj, co by to wysuszyć całe, smrodu stęchlizny z dywanu pewnie się nie pozbędziesz z racji grubej gąbki, ale jak jakiś standardowy kolor to nie problem kupić inny. Przy okazji jak zrzucisz boczki tunelu to wyczyśc sobie te pomaranczowe sączki i jeśli tam tez stała woda to od razu bierz wiadro i spuść z nich cała wode (jak są porwane to od razu zmien na nowe (niektórzy te cycki ucinają, ale jak są dobre, nie sparciały, nie popekane i czyste to działa to jak należy). jeśli ma szyberdach to wyczyścić i przepchac drutem też kanały co by je udrożnic (tyl i przód).
Black Cars Matters