części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

[D2 95 4.2PB/LPG ] Brak podświetlenia całej deski

Awatar użytkownika
Judo
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 95 4.2PB/LPG ] Brak podświetlenia całej deski

Post autor: Judo » 27 wrz 2012, 21:53

Hej
Dzisiaj zakładałem sobie Ringi na zegary- wszystko zgodnie ze sztuką z tego tematu: http://www.a8team.pl/topics28/2332.htm oprócz tego punktu - " spinamy wiązkę nową trytytką " bo nie było tam co spinać . Wszysktie wtyczki powpinalem, trzy kolorowe na pewno zatrzasnely, ta czarna nie zatrzasnela ale raczej wpieta została prawidłowo bo mocniej jej wcisnac nie moglem... i zrobiłem adaptacje , wszystkie funkcje sprawdziłem- check, zegarek, przyciemnianie etc i wszystko ładnie chodziło, przejechałem się jakie 10 km i pierwszy niepokojący objaw jaki zauważyłem to delikatnie mi się przyciemniało i rozjaśniało radio... przyciemniłem troche na desce rozdzielczej wszystkie diody ( tam gdzie zegary sa ) ujechałem troche i naglę ujrzałem błysk w bezpiecznikach - od strony pasazera i wszystkie zgasło- tzn podswietlenie zegarów, wszystkich diod, radio świeciło, licznik km i zegarek świecił oraz FIS .
Czy jest możliwe żebym coś namieszał przez ten demontaż licznika, czy to poprostu zbieg okoliczności ??? Ps który bezpiecznik odpowiada za to podświetlenie ?
PZdr

maciu
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: A8 D3
Rocznik: 2006
Silnik: V8 4.2 TDI
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Imię: maciu

Post autor: maciu » 28 wrz 2012, 05:43

na oslonce masz rozpiskę bezpieczników
Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020

Awatar użytkownika
pioter
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1998
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Piotr

Post autor: pioter » 28 wrz 2012, 07:18

ex : A8 D2 95r 4.2
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI

tomi26
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Re: Brak podświetlenia całej deski

Post autor: tomi26 » 28 wrz 2012, 12:14

Judo pisze:...i naglę ujrzałem błysk w bezpiecznikach - od strony pasazera i wszystkie zgasło...
Judo pisze:... Ps który bezpiecznik odpowiada za to podświetlenie ?
PZdr
Ten przepalony :mrgreen:
Sygnatura została usunięta bo była za fajna i wszyscy zazdrościli :D

Awatar użytkownika
scenic_17
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: scenic_17 » 29 wrz 2012, 11:09

u mnie w FL mam ten bezpiecznik w miejscu 19 mimo tego ze wg instrukcji to 13 .. 5A jak dobrze pamietam
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć DIESLEM !!

Awatar użytkownika
Judo
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Judo » 01 paź 2012, 12:39

Hej
Pioter dzieki , mam na tyle osłony rozpiskę ale w germanskim języku, którego za dobrze nie znam ...., ale z tą co mi wysłałeś dałem jakoś rade, bo bezpiecznik znajdował się na tej samej listwie choć dziwi mnie fakt, że u mnie rozstawienie bezpieczników jest nieco inne aniżeli te które mi wysłałeś .
No więc tak - bezpiecznik wymieniłem, 5A obsługujący m.in (Zegary, deska rozdzielcza, lampka schowka, tablica rejestracyjna ) , załączyło się oświetlenie deski na sekunde i bezpiecznik szlag trafił, mało tego dzień po tym wszystkim przestały świecić mi ksenony najpierw padł prawy i za kilka godzin lewy, również nie świecą mi halogeny, jedynie tylko postojówki działają.
Sprawdziłem tą czarną wtyczkę od zegarów i wszystko wpięte jest dobrze . Jedyne co mnie zastanawia , to co w kółeczku- jakby nie było tu styku- takiej metalowej blaszki w środku, natomiast blaszka wychodząca z zegarów jest przewidziana do tego otworu , czyli 6 sztuk
Obrazek

I jeszcze jedna wtyczka mnie zastanawia, podczas rozbiórki boczka tnelu środkowego po stronie pasażera ( czyściłem wężyk od klimy ) moim oczom ukazał się taki 4 przewodowy kabelek z taką wtyczką, od czego ona jest i gdzie ją należy wetknąć ??, bo nie znalazłem żadnego miejsca, długość ma taką jakby to wchodziło to tylnej zapalniczki ewentulanie telefonu ?
Obrazek

[ Dodano: 2012-10-01, 22:36 ]
tomi26 pisze:
Judo pisze:...i naglę ujrzałem błysk w bezpiecznikach - od strony pasazera i wszystkie zgasło...
Judo pisze:... Ps który bezpiecznik odpowiada za to podświetlenie ?
PZdr
Ten przepalony :mrgreen:

A Ty się nie śmiej , bo post był pisany po mocnej szklance i chciałem nadać wypowiedzi troche tragizmu co by ktoś odpowiedział :D
Ale teraz to jest juz prawie tragedia..., auto używam tylko w dzień i zasuwam na postojówkach :)

[ Dodano: 2012-10-03, 20:27 ]
Usterka naprawiona, powodem zwarcia był kabel biegnący w klapie po prawej stronie zaraz przy teleskopie. Na zgieciach puscił. Także wszystko działa jak należy .:))))

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl